Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Β. ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

 

Διπλή νίκη για τον Μπέζο

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως ο Γιάννης Μπέζος μεγαλουργεί σε έργα του Αριστοφάνη με την ιδιότητα του ηθοποιού,με τις Εκκλησιάζουσές του όμως που υπέγραψε ο ίδιος σκηνοθετικά ανακαλύψαμε ότι διαθέτει δεινότητα και στο πως να «κεντήσει»διδάσκοντας και όχι μονάχα παίζοντας.Διπλή είναι η νίκη που καταφέρνει στην εξαιρετική αυτή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου: η σκηνοθετική του πρόταση έχει όραμα, οίστρο, καθαρότητα και έμπνευση και η υποκριτική του δουλειά έχει κύρος, δυναμική, ακρίβεια και αλήθεια. Η έξοχη παράστασή του φωτίζει την αριστουργηματική πολιτική αυτή κωμωδία που θέλει τη διαφθορά αλλά και τις ανισότητες να έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και τις Αθηναίες να αποφασίζουν ύστερα από την προτροπή της Πραξαγόρας να μεταμφιεστούν σε άντρες, να πάνε στην Εκκλησία του Δήμου και να περάσουν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία, να επιβάλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις αλλά και να εφαρμόσουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη, για να δουν τα πάντα να ανατρέπονται μέσα από σπαρταριστές καταστάσεις.

Μεγάλος άσσος στα χέρια του Μπέζου η συγκλονιστική μετάφραση του πάντα πολύτιμου για το θέατρό μας Μίνου Βολανάκη, πάνω στην οποία έκανε δραματουργική επεξεργασία ο ίδιος με σεβασμό και μεράκι. Δεύτερος άσσος η έξοχη μουσική και τα υπέροχα τραγούδια που έγραψε ο  Κωστής Μαραβέγιας. Καίρια η αρωγή του Γιώργου Γαβαλά τόσο στα κοστούμια όσο και στο λειτουργικό, πανέμορφ οκαι λιτό σκηνικό, της Σεσίλ Μικρούτσικου που κίνησε εξαιρετικά τους ηθοποιούς, του Χρήστου Τζιόγκα που φώτισε σωστά τα επί σκηνής δρώμενα, της Μελίνας Παιονίδου που υπέγραψε με δεινότητα την μουσική διδασκαλία.

Ο ίδιος ο Μπέζος συναρπάζει στην Πραξαγόρα του. Σημαντικός αριστοφανικός κωμικός “απογειώνει”τις κωμικές σκηνές με την σπάνια στόφα του και φωτίζει τρυφερά τις χαμηλές, δραματικές νότες. Μια μεγάλη νίκη, ένας προσωπικός θρίαμβος.

Μαζί του πετυχαίνει εντυπωσιακή ερμηνευτική  απόδοση ο  Γιάννης Ζουγανέλης στον Βλέπυρό του! Ο Πάνος Βλάχος εξελίσσεται σε ισχυρή μονάδα του θεάτρου μας: ο Νέος του είναι έξοχα φτιαγμένος και εντυπωσιακά υποστηριγμένος με ακρίβεια, πάθος, προσοχή στην λεπτομέρεια. Εξαίρετος είναι μαζί τους ο χαρισματικός Λαέρτης Μαλκότσης-χάρμα οφθαλμών ο Χρέμης του. Θαυμάσια δουλειά έκαναν πλάι τους η Δανάη Σκιάδη στη Νέα της, ο Γιώργος Τσουρής στη Γριά Α, ο Μπάμπης Γαλιάτσος στη Γριά Β, ο Θανάσης Ισιδώρου στη Γριά Γ,  ο Παναγιώτης Κατσώλης στον Άντρα, ο Κώστας Κοράκης στον Σχολιαστή, ο Νίκος Μαγδαληνός στον Γείτονα. Άλλος μεγάλος άσσος της δουλειάς ο έξοχος χορός που υποστηρίχτηκε με σκληρή δουλειά και μεράκι απο τις καίριες Άνδρη Θεοδότου, Βαλέρια Κουρούπη, Ντένια Στασινοπούλου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Δάφνη Δαυίδ,Χριστίνα Γκιζέλι, Δήμητρα Καρακωνσταντή, Ιωάννα   Λέκκα, ΕιρήνηΜακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Πολυξένη Μυλωνά, Μαρίνα Σάττι.

Όσο για την…Ζωή Κωνσταντοπούλου και το όλο “σίριαλ” που παίχτηκε απο την απόφαση του Μπέζου να την θυμίζει η Πραξαγόρα του, έχω να καταθέσω ότι αυτό αφορά μόνο την εικόνα-έξυπνη η ιδέα για να κάνει την σύνδεση με το σήμερα-και τίποτα παραπάνω. Εύκολα θα μπορούσε να βάλει τις γνωστές ατάκες της, να κάνει προσθήκες σε αυτήν, αλλά δεν το έκανε σεβόμενος απόλυτα  το κείμενο και τον ποιητή. “Έπαιξε” με την εικόνα, αλλά δεν “καπέλωσε”το έργο… Ένα μπράβο λοιπόν για την διπλή νίκη του και τηνεξαιρετικά ενδιαφέρουσα “ανάγνωσή” του που μας άφησε να απολαύσουμε το ακριβό κείμενο.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO