Με το έργο του Μάικ Κένι «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» που απευθύνεται στο νεανικό αλλά και ευρύτερο κοινό, θα βγει εκτός έδρας τη νέα φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας.
Θα είναι μία κινητή θεατρική μονάδα με Πατρινούς ηθοποιούς, που θα επισκέπτονται τα σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του νομού Αχαίας, για να παρουσιάσουν το έργο του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα, "Tο Αγόρι με τη βαλίτσα".
Έτσι το ΔΗΠΕΘΕ μετά από απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Θοδωρή Αμπαζή και του Διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου, θα δώσει φέτος τη δυνατότητα σε όσα παιδιά δυσκολεύονται να επισκεφτούν το θέατρο στην Πάτρα, να έρθουν σε επικοινωνία με παραστάσεις, στο δικό τους οικείο χώρο.
Η πρώτη παράσταση του έργου έχει προγραμματιστεί να δοθεί στο χώρο του Drop-In Centre, Κέντρο Ημέρας για ασυνόδευτους μετανάστες ανήλικους της PRAKSIS στην Πάτρα, στην οδό Τσαμαδού 38, πλησίον της Κορίνθου, αυτή την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, στις 13:00.
Το «Αγόρι με τη Βαλίτσα», απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και καταφέρνει με εργαλεία το χιούμορ και τη δράση να αναδείξει την πραγματικότητα παιδιών του 21ου αιώνα, τα οποία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε εξαιτίας της φτώχειας, είτε λόγω του πολέμου.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού αγοριού, του Ναζ, ο οποίος με προτροπή των γονιών του αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εμπόλεμη πατρίδα του προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής στο Λονδίνο. Στο ταξίδι του αυτό, θα γνωρίσει καινούργια μέρη και ενδιαφέροντες ανθρώπους, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπος και με καταστάσεις στις οποίες θα πρέπει να αντιδράσει γρήγορα αν θέλει να επιβιώσει.
Σύμμαχοί του σε αυτή την αναζήτηση θα είναι η Κρίσια, ένα κορίτσι που θα γνωρίσει τυχαία σε ένα λεωφορείο και ο Σεβάχ, ο ήρωας των παιδικών του χρόνων, με τη βοήθεια των οποίων, θα καταφέρει να φτάσει ύστερα από πολλές αντιξοότητες στον προορισμό του. Είναι όμως το Λονδίνο ο προορισμός που είχε ονειρευτεί;
Ο συγγραφέας του έργου ο Μάικ Κένι είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων για το έργο του κι έχει συμπεριληφθεί σε λίστα της εφημερίδας «The Independent» ως ένας από τους δέκα καλύτερους εν ζωή συγγραφείς θεατρικών έργων στη Μεγάλη Βρετανία
Χαρακτηριστικά ο ίδιος έχει δηλώσει:
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ξεχνάμε πολύ εύκολα. Η παγκόσμια ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί ως ιστορία μετακινούμενων ανθρώπων – και καχυποψίας για τον ξένο. Αυτοί και εμείς. Εγώ γράφω έργα που θέμα τους είμαστε εμείς, έργα για εμάς. Και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που κατατάσσονται χωριστά, που τους λέμε: αυτοί. Δεν υπάρχουν αυτοί. Υπάρχουμε μόνο εμείς, όλοι οι άνθρωποι, κι όλες οι ιστορίες μας.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Σκηνικό-κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
∆ιανομή:
Ναζ: Τηλέμαχος Τσώλης
Μητέρα-Άνθρωπος-Κρίσια-Γριά: Ανδριάνα Χαλκίδη
Πατέρας-Οδηγός-Στρατιώτης-Βοσκός-Άνθρωπος-Έμπορος-Γέρος-Αδερφός: Γιώργος Μάρκου.
Τηλ.επικοινωνίας για παραστάσεις:2610623730.
Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ.