Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ «INPORT»
INPORT FESTIVAL
12-13-14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα τριήμερο φεστιβάλ, μια θεατρική συνάντηση, με στόχο την ανάδειξη νεανικών θεατρικών ομάδων.
Το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας «INPORT» / INPORT FESTIVAL, παρουσιάζει 13 θεατρικές ομάδες, οι οποίες από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου, θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους.
Πρόθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Διαμαντή, είναι το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας «INPORT» / INPORTFESTIVAL, να γίνει θεσμός και το ΔΘΠ τόπος φιλόξενος για την ανάδειξη νέων θεατρικών δυνάμεων.
Ο Νίκος Διαμαντής σημειώνει για το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας «INPORT» / INPORTFESTIVAL: Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγεται στο χώρο της ακατάτακτης νεανικής δημιουργίας, αναζητώντας χωρίς προκαταλήψεις, δημιουργούς από τις νεαρότερες ηλικίες, δίνοντας βήμα έκφρασης εκεί που η τέχνη εκρήγνυται.Αναζητώντας τις πηγές της θεατρικής δημιουργίας στις ρίζες της και τις νέες γλώσσες της θεατρικής έκφρασης, απευθύνεται και ανοίγεται στους νέους δημιουργούς. Ως δημόσιος χώρος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοδοξεί να λειτουργήσει σαν ένα κέλυφος πολιτισμού που οργανώνει, προβάλει και επικοινωνεί το μόλις της δημιουργικότητας. Απευθύναμε ανοιχτό κάλεσμα με στόχο την στήριξη του θεάτρου, εκεί που ξεκινάει, δίνοντας την ευκαιρία σε 13 νέες ομάδες και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα τριήμερο φεστιβάλ. Οι παραστάσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη και ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις, κάθε μέρα του φεστιβάλ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ
17:30 «Θαρραλέες Ψυχές» από την ομάδα Φως (Κεντρική Σκηνή)
18:45 «Αμπαζούρρρρ» από την ομάδα Στενός Κορσές (Φουαγιέ)
20:00 « Peer Gynt, no man’s land» από την ομάδαThe 3rd person theatre group (Κεντρική Σκηνή)
21:45 «Κομμάτι για Δύο» από τον Αλέξανδρο Μιχαήλ (Φουαγιέ)
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ
18:00 «Χοντροί Άντρες με Φούστες» από την ομάδαVOLT (Κεντρική Σκηνή)
20:00 «Theresienstant» από την ομάδα Gras(Φουαγιέ)
21:30 «Δωδέκατη Νύχτα» από την ομάδα ΝessunoTheater Company (Κεντρική Σκηνή)
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ
11:00 «Αισώπου Κόμιξ» από την ομάδα Μικρός Νότος (Φουαγιέ)
12:00 «Mr and Mrs Bubble» (Προαύλιο)
17:00 «ΠόKα» από την ομάδα ΤΕΧΝΙΚΟ (Κεντρική Σκηνή)
18:30 «Οδύσσεια» από την ομάδα Patari Project(Κεντρική Σκηνή)
19:30 «Στεν» από τους Γ. Κατσή & Κ. Πλεμμένο (Φουαγιέ)
21:00 «Villa Utopia» από την ομάδα Θέατρο του Πανικού (Κεντρική Σκηνή)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ
1. Ομάδα Φως
Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2007, αποτελείται από Πειραιώτες και έχει δώσει παραστάσεις σε φεστιβάλ Δήμων (Βεάκειο, Κηποθέατρο Νίκαιας, Θέατρο Κορυδαλλού «Θανάσης Βέγγος»,Κατράκειο) ενώ το 2013 παρουσίασε μέρος της παράστασης «Θαρραλέες Ψυχές» στο πλαίσιο εορτασμών της Μασσαλίας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Πειραιά. Η ομάδα είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΘΑΡΡΑΛΕΕΣ ΨΥΧΕΣ»
Η Χοροθεατρική Ομάδα «Φως» παρουσιάζει την παράσταση «Θαρραλέες Ψυχές». Πρόκειται για ένα μυσταγωγικό ταξίδι όπου η κίνηση και ο λόγος γίνονται μέσα επικοινωνίας και έκφρασης. Η παράσταση βασίζεται στο ελληνικά τραγούδια που εναλλάσσονται με λόγο. Αναφέρεται στις ανθρώπινες επιλογές και τα συναισθήματα που απορρέουν από αυτές, καθώς και στη δύναμη του ανθρώπου να τα βιώσει και να προχωρήσει πέρα από αυτά, έτσι ώστε να βρει τον δρόμο του στη ζωή, έτσι όπως μόνο μια θαρραλέα ψυχή μπορεί.
Kείμενα: Καλλιόπη Δράκου
Σκηνοθεσία - Αφήγηση: Μαριάννα Παπαδοπούλου, Δάφνη Δούλη Γκότση, Καλλιόπη Κούρου
Τραγούδι: Άρης Καμπανός
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Κούρος, Δημήτρης Αγγελίδης
Χορευτές: Πέπη Βενέτα, Εμμανουήλ Βλάχος, Δάφνη Δούλη Γκότση, Καλλιόπη Κούρου, ΑγγελικήΚορομπίλη, Μαριάννα Παπαδοπούλου
Συμμετέχουν: Δήμητρα Δημακογιάννη, ΛουκίαΑρκουλάκη, Τάνια Γκίνη, Σαββίνα Ιωακειμίδου, Ειρήνη Χαρίτου, Μαριάννα Πολιτάκη
2. Ομάδα Στενός Κορσές
Τον Ιούνιο του 2014, οι Άννη Θεοχάρη και Έλσα Λουμπαρδιά, έσφιξαν τα κορδόνια της φιλίας που τις ενώνει εδώ και πολλά χρόνια και δημιούργησαν τον Στενό Κορσέ.
Το Αμπαζούρρρρ είναι η πρώτη τους δουλειά, ενώ σκοπεύουν να ανεβάσουν παιδικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΜΠΑΖΟΥΡΡΡΡ»
Η μουσικοθεατρική παράσταση Αμπαζούρρρρ, είναι μια ραδιοφωνική εκπομπή που μας καλεί να αποσυντονιστούμε στο χρόνο. Μπερδεύει μουσικά είδη και εποχές, ανακατεύει ήχους και τραγούδια και αφηγείται τις ιστορίες όλων αυτών που ξενύχτησαν κάποιο βράδυ με το ραδιόφωνο ανοιχτό.
Ακούγονται τραγούδια των: Διονύση Σαββόπουλου, Μιχάλη Σιγανίδη, Νίκου Γούναρη, Κώστα Γιαννίδη, Αλέκου Χρυσοβέργη, Γιάννη Σπάρτακου, Μανώλη Χιώτη, καθώς και πρωτότυπα τραγούδια της Άννης Θεοχάρη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννη Θεοχάρη, Έλσα Λουμπαρδιά
Μουσικοί: Νίκος Σολωμός βιολί-μπουζούκι, Ευθύμης Κούρτης πιάνο
Σκηνοθεσία: Ομάδα Στενός Κορσές, Έλια Ζαχαριουδάκη
Κείμενα: Ομάδα “Στενός Κορσές”, Τόμας Μπέρνχαρντ, Αλέξανδρος Κυπριώτης
Μουσική Διδασκαλία: Αποστόλης Ψυχράμης
3. Ομάδα The 3rd person theatre group
Η ομάδα The 3rd person theatre group δημιουργήθηκε από τους ηθοποιούς Βαλάντη Φράγκο, Αντιγόνη Φρυδά και Ελένη Ζαραφίδου, τον Σεπτέμβριο του 2012. Η ομάδα βραβεύτηκε με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από το θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία για την παράσταση “Peer Gynt, no man’s land”. Η βράβευση έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Skienτης Νορβηγίας.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «PEER GYNT, NO MAN’S LAND»
Πρόκειται για μια διασκευή για 3 ηθοποιούς πάνω στο έργο του Henrik Ibsen, Πέερ Γκυντ. O Πεερ Γκυντ, ζει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ο Henrik Ibsen χρησιμοποιώντας το έπος ως κώδικα δημιουργίας, στήνει τον Πεερ Γκυντ, έναν αντιήρωα στο πρότυπό του πιεστικού, ανταγωνιστικού άντρα, που με δίψα λαχταρά την επιτυχία. Η περιπέτειά του μετατρέπεται σε ένα προσωπικό ταξίδι υποσυνειδήτου, όλα τα επεισόδια γίνονται αφηγήσεις και η πλοκή εκτυλίσσεται μέσα από 3 άξονες, Per Gynt, Όσε, Σούλβαιγ. Ο Πέερ, ως βασικός άξονας που αντιπροσωπεύει τη ζωή, ένα πλάσμα που ανταγωνίζεται τη φύση και ξεπερνά το προσπαθεί να την ξεπεράσει, θάνατο μέσα απ το κυνήγι της εξουσίας. Γύρω του υπάρχει η Όσε, η μητέρα του και η Σούλβαιγ, η αγαπημένη του. Η Όσε, προσωποποίηση της μάνας γης, της πατρίδας του και η Σούλβαιγ, σύμβολο της πίστης και της συγχώρεσης, γίνονται οι 2 επιπλέον πόλοι του έργου, και υποδύονται τα πολλά πρόσωπα που εμφανίζονται στη διαδρομή του Πέερ σε ένα σύμπαν άχρονο, άτοπο, έναν μη τόπο.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου
Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Γιάννης Σαββίδης
Φωτισμοί: Κατερίνα Παπαδάκου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δομνίκη Μητροπούλου
Σχεδιασμός Βίντεο παράστασης: Εύη Στάμου
Μοντάζ: Pietro Radin
Camera: Πέτρος Κέφαλος
4. Αλέξανδρος Μιχαήλ
Εκπαιδεύτηκε στο Σωματικό Θέατρο και τη Θεατρική Δημιουργία στη LISPA (London International School of Performing Arts) με την παιδαγωγική του Lecoq (μάσκες, κλόουν, παντομίμα, ποιητική του σώματος κ.α.) Σπούδασε Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες με κατεύθυνση στη σκηνοθεσία στο Brunel University. Έμεινε στο Λονδίνο όπου δούλεψε ως ηθοποιός με τους Station House Opera, Theatre Lab Company και άλλες ομάδες χορού και θεάτρου καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή της Αγγλίας (ΕΝΟ). Συνεργάζεται σταθερά με το Mark Storor. Έχει δημοσιεύσει κείμενα και μεταφράσεις. Έχει σκηνοθετήσει από solo performance μέχρι υπαίθρια δρώμενα μεγάλης κλίμακας. Δουλεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΑ ΔΥΟ»
Ένα πρωτότυπο έργο σωματικού θεάτρου χωρίς λόγια για δύο ηθοποιούς και για το χώρο ανάμεσα.. Πρεμιέρα στο σχήμα Εκτός Άξονα, Θεσσαλονίκη, Άνοιξη 2014.
Δεύτερο ανέβασμα στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο BlackBox, Άνοιξη 2015.
Δύο άνθρωποι που ενώνονται/ δύο πυρήνες που συγκρούονται/ μια σχέση που βαθαίνει στο χρόνο/ απλώνει στο μέσα χώρο/ ποτίζει. Το Κομμάτι για 2 μιλάει για αυτό το χώρο ανάμεσα που μας ενώνει και μας χωρίζει/ για ό, τι μας κρατά και μας συνέχει σε ένα συμφωνημένο μαζί/ μιλάει για Σύγκρουση/ μιλάει για Ένωση/ για τη Διάβρωση του Ενός από τον Άλλο.
Σύλληψη/σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Ενδυματολογία/ σχεδιασμός σκηνικού: Νίκος Καλαϊτζίδης
Μουσική/ τραγούδι: Ελένη Ευθυμίου
Εικαστική Επιμέλεια/ φωτογραφία/ βίντεο: Χρήστος Κυριαζίδης
Ερμηνευτές: Χριστίνα Γυφτάκη/ Δημήτρης Παπαδόπουλος
5. Γιώργος Κατσής & Κωνσταντίνος Πλεμμένος
Η ομάδα της παράστασης αποτελείται από τον Γιώργο Κατσή και τον Κωνσταντίνο Πλεμμένο, οι οποίοι ήταν συμμαθητές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και δημιουργήθηκε βάσει του αμοιβαίου σεβασμού του ενός για τον άλλον και την αγάπη που μοιράζονται για την τέχνη τους.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΣΤΕΝ»
Μια παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Θανάση Βαλτινού Η Κάθοδος των Εννιά. Μια πλασματική μαρτυρία ενός στρατιώτη του Δημοκρατικού στρατού που ακολουθεί άλλους οχτώσυντρόφους στην πορεία τους στην Πελοπόννησο για αναζήτηση της σωτηρίας στη θάλασσα. Οι εννιάσύντροφοι δεν τα καταφέρνουν και από αυτούς μόνο ένας θα επιζήσει και θα καταγράψει το βίωμάτου, θα μιλήσει για την ήττα και την οπισθοχώρηση.
Οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του ΕθνικούΘεάτρου Γιώργος Κατσής και
Κωνσταντίνος Πλεμμένος αναλαμβάνουν εξ'ολοκλήρου την ερμηνεία, σκηνοθεσία,
σκηνογραφία και δραματουργική επεξεργασία της μαρτυρίας του επιζώντα στρατιώτη από το λογοτεχνικό έργο του Βαλτινού. Δύο ηθοποιοί επίσκηνής, αφηγούνται στο κοινό την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο σαν να ναι ο ίδιος άνθρωπος, κλέβουν ατάκες ο ένας απ' τον άλλον ως ηθοποιοίπου υποδύονται ένα ψέμα, παίζουν τους υπόλοιπους χαρακτήρες που συναντάει ο χαρακτήρας στο ταξίδι του και επιχειρούν να αναδείξουν ένα κομμάτι Ελληνικής Ιστορίας και να πουν πως Η Κάθοδος των Εννιά, είναι μια κάθοδος τόσο ωμή, ρεαλιστική και χειροπιαστή όσο και εσωτερική. Μια κάθοδος στο ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό, ο οποίος καταρρέει μπροστάστην Επιβίωση, αλλά ανθίζει μπροστά στηνανάμνηση. «Για τα κοινά Καλοκαίρια».
Επεξεργασία κειμένου/ Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία:Γιώργος Κατσής & Κωνσταντίνος Πλεμμένος
6. Ομάδα VOLT
Οι VOLT είναι μία καλλιτεχνική ομάδα μινιμαλιστικής και DIY αισθητικής. Όλα τα είδη τέχνης συγκεντρώνονται στην υποκριτική, όχι όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Εικαστικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, video art, φωτισμοί και τεχνολογία προσκαλούν το κοινό με την υπόσχεση ενός ξεχωριστού αποτελέσματος. Λειτουργώντας συνδυαστικά και χωρίς παρωπίδες απέναντι σε τάσεις και μεθόδους μιλούν μέσα από την τέχνη τους. Το αποτέλεσμα έρχεται έχοντας την πλήρη επίβλεψη της εκάστοτε παραγωγής ενώ κρατούν ανοιχτές τις γέφυρες συνεργασίας με καλλιτέχνες κοινής αισθητικής.
Πρωτοεμφανίζονται στη θεατρική σκηνή με τη “Μήδεια” του Μποστ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Χίμαιρες", που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013 στον πολυχώρο Λάσπη. Τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς, ανεβάζουν την παράσταση “Ο Άνδρας με την πουά γραβάτα” των Ελ Ρόι + ΑΒΓ σε σκηνοθεσία της ίδιας της ομάδας στο θέατρο Αλκμήνη. Η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη και η ομάδα αποκτά τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα στη σύγχρονη θεατρική σκηνή.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΧΟΝΤΡΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΦΟΥΣΤΕΣ»
Αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του Αμερικανού δραματουργού, Νicky Silver. Γράφτηκε το 1988 και προτάθηκε για τρία βραβείαHelen Hayes.
Ξέφρενη παρωδία της “αγίας αμερικάνικης οικογένειας” με την ομοφυλοφιλία την αιμομιξία και τον κανιβαλισμό σε πρώτο πλάνο...
Ο συγγραφέας σχολιάζει με χιούμορ αλλά και καυστικότητα τη φύση του ανθρώπου και τους θεσμούς που θέτει στο πλαίσιο του πολιτισμού. Τον κανιβαλισμό της σύγχρονης κοινωνίας που, επειδή είναι αναίμακτος, δεν σοκάρει τόσο όσο θα έπρεπε... Σεξουαλική διαστροφή, υπέρβαση των ορίων, διαρκή χρήση της βίας, παραφροσύνη, ανατροπή της τάξης, κενό της επικοινωνίας. Πρόκειται άλλωστε για στοιχεία που ο συγγραφέαςπεριλαμβάνει στη θεματολογία των έργων του.
Συγγραφέας: Nicky Silver
Μετάφραση: Χρήστος Καρχαδάκης
Σκηνοθεσία: Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνικά: Αντώνης Τακτικός
Κοστούμια: Ελευθερία Στεφανούρη
Μουσική-Ηχητική Σύνθεση : Βαγγέλης Παπατζανάκης
Χορογραφία : Βίκυ Καμπάκογλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Παπατζανάκης,Σαββίνα Πετρίδου, Ελευθερία Στεφανούρη,Αντώνης Τακτικός
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μύρια Δημητρόπουλος,Κατερίνα Παναγιώτου
Φωτογραφία - Σχεδιασμός φωτισμών: Ελισάβετ Μωράκη
Φωτογραφίες παράστασης : Θεανώ Μανουδάκη
7. Ομάδα Gras
Το Σεπτέμβρη του 2012 η ομάδα Gras, Ξένια Αλεξίου και Λία Αγλαϊα Καράμπελα, πήρε μορφή με αφορμή τη performance «Lucky» όπου συμμετείχε με το video art «Ησυχία» το οποίο παρουσιάστηκε στη συνέχεια και σε άλλα φεστιβάλ.
Κύριο υλικό δουλειάς είναι οι προβληματισμοί μας πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που μας
απασχολούν και νιώθουμε οτι με κάποιον τρόπο οφείλουμε σαν καλλιτέχνες της γενιάς μας να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Προσδοκούμε οι δουλειές μας να ανοίξουν νέα πεδία σκέψης τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο όσο και σε ατομικό.
Η δουλειά μας βασίζεται στη τεχνική του “devised theatre”, και βασική αρχή της είναι να
παραχωρεί ελεύθερο πεδίο και βήμα στον καθένα ώστε να αναμετρηθεί με τις προσωπικές του εμπειρίες και σκέψεις με σκοπό να τις μετουσιώσει σε τέχνη.
Το Μάρτιο του 2013 η ομάδα δημιούργησε την performance «είμαι...» με αφορμή το
Φεστιβάλ του «studio Κινητήρας» με θέμα «πόσο ρατσιστής είσαι;». Την ίδια χρονιά τον Ιούνιο παρουσιάστηκε η performance “Theresienstant” -(work in progress) στο θέατρο Επί Κολωνώ. Το 2015 στην ομάδα προστίθενται η Ιωάννα Κυρίτση και Λήδα Τουλουμάκου.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «THERESIENSTANT»
Αφορμή για την παράσταση είναι το πραγματικό γεγονός που συνέβη το 1940 στο
στρατόπεδο συγκέντρωσης “Theresienstant” στην πόλη Τερεζίν της Τσεχίας. Εκεί οι
κρατούμενοι του στρατοπέδου εξαναγκάστηκαν από τα Ες-Ες να παίξουν σε μια παράστασηαποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μπροστά σε ένα κοινό επιθεωρητών του Ερυθρού Σταυρού, με “επιτυχή” τελικά αποτελέσματα αφού κανείς δεν αντιλήφθηκε την αλήθεια πίσω από την στημένη παράσταση. Οι εβραίοι που συμμετείχαν στην παράσταση αυτή, την επόμενη κιόλας μέρα στάλθηκαν στο Άουσβιτς όπου και δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων.
Σκοπός της ομάδας ωστόσο δεν είναι να σχολιάσει τα γεγονότα εκείνης της εποχής, αλλά τη σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα και τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν κάνει την εμφάνισή τους υπό την παραπλανητική ονομασία «κέντρα υποδοχής». Μας προβληματίζει ιδιαίτερα κατά πόσο καθησυχαστήκαμε με αυτή τη «λύση», εθελοτυφλώντας σε μια κοινωνία όπου ο φόβος και το μίσος για το αλλότριο έχουν γίνει αποδεκτά. Το «τέρας» έχει κάνει την εμφάνισή του και εμείς όντως αρχίζουμε να του μοιάζουμε.
Η παράσταση μεταφέρει τη δράση της σε ένα χώρο όπου βρίσκονται γυναίκες έγκλειστες, ένα σύγχρονο κέντρο υποδοχής όπου στήνεται μια γιορτή γενεθλίων για μια εκ των κρατουμένων. Οι θεατές λογίζονται ως καλεσμένοι στη γιορτή αυτή, έτσι η σχέση πλατείας-σκηνής παραμένει ανοιχτή και έκθετη. Τίθεται εμμέσως ο θεατής συνένοχος σε όσα διαδραματίζονται επί σκηνής. Η παράσταση βασίζεται στην αποπλάνηση του κοινού που παρακολουθεί μια παράσταση “ψέμα”, μια εξωραϊσμένη πραγματικότητα που με μικρά βήματα αποκαλύπτει τη πραγματική της φρίκη.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ομάδα Gras
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλεξίου Ξένια, Καράμπελα Λία Αγλαΐα, Ζαχαριουδάκη Έλια, Κυρίτση Ιωάννα,Λουμπαρδιά Ελισάβετ, Τζιμούρτου Δήμητρα, Τουλουμάκου Λήδα
Μουσική Επιμέλεια: Μάνος Καρακατσάνης
Ενδυματολόγος/ Σκηνογράφος: Εβελίνα Δαρζέντα
8. Ομάδα Νessuno Theater Company
Η ομάδα Nessuno Theater Company συστάθηκε, με στόχο την κατασκευή και παρουσίαση παραστάσεων, που έχουν κυρίως ως θέμα τους το φανταστικό. Το φανταστικό, όπως το συναντάμε σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής απτής ζωής μας, ή όπως το βιώνουμε σε έναν εσωτερικό φαντασιακό κόσμο. Ο κάθε ένας στον δικό του.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ»
Αντλώντας έμπνευση από κινησιολογικά στοιχεία πτηνών, η ομάδα επιχειρεί μια διασκευή του έργου«Δωδέκατη Νύχτα ή ό,τι προτιμάτε» βασισμένη στα «σμήνη» των ανθρώπων που κατοικούν τα αστικά περιβάλλοντα σήμερα. Πώς αντιδρούν αυτά τα ανθρώπινα σμήνη στον έρωτα; Πόσο γρήγορα μεταδίδεται το μικρόβιο του έρωτα και τι μορφές παίρνει τελικά;
Ένα έργο για τον έρωτα, τη μεταμφίεση, τις πτήσεις και τις πτώσεις, μιας ηλεκτρισμένης νύχτας, σε μια ανύπαρκτη πόλη, του εικοστού πρώτου αιώνα. Μια απόπειρα να δούμε από κοντά, την καθημερινή, μάταιη συχνά, προσπάθεια του ανθρώπου να πετάξει. Πολλές φορές, όχι για να κάνει τελικά μια βόλτα εναέρια, αλλά για να βρίσκεται στην ψευδαίσθηση πως κι αυτός δείχνει να προσπαθεί τελικά, και μάλλον αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Ή μήπως δεν είναι; Μια αφορμή για να παίξουμε με την προσωπική ευθύνη που φέρει ο έρωτας, κυρίως ο έρωτας.
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Διασκευή / σκηνική σύλληψη / σκηνοθεσία: Δήμητρα Δερμιτζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη /επιμέλεια κίνησης: Βιβή Μπουτάτη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μακιγιάζ: Άννα Μπαλτζή
Φωτιστικός σχεδιασμός: Άννα Σμπώκου
Πρωτότυπη μουσική: Σταύρος Ρουμελιώτης
Γραφιστική επιμέλεια: Μαρία Μυλωνά
Φωτογραφίες-βίντεο: Ολίβια Τφαρντόφσκα
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αβραμίδης, Κέλλυ Αλεξοπούλου, Δήμητρα Δερμιτζάκη, Γιάννης Δημητράκης, Φώτης Λαζάρου, ΚωνσταντίναΣίδερη, Έλλη Ταμπάκη
9. Ομάδα Μικρός Νότος
Με δύο βαλίτσες, κάμποσα μουσικά όργανα, ήχους και χρώματα, ξεκινούν ένα εκπαιδευτικό θεατρικό ταξίδι σε θέατρα, νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αθήνας, παρουσιάζοντας διαδραστικές, χαρούμενες και συμμετοχικές παραστάσεις.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ
Πέντε μύθοι του Αισώπου, γνωστοί αλλά… αγνώριστοι! Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος και ο σκηνοθέτης – μουσικός Πέτρος Δαμουλής μεταφέρουν στη σκηνή γνωστές ιστορίες του παραμυθά Αισώπου, στην πιο σύγχρονη και απρόσμενη εκδοχή τους, με μουσική, τραγούδι και εναλλαγές που θυμίζουν σε ταχύτητα κάτι από… κόμιξ! Η παράσταση ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ! είναι διαδραστική, με ζωντανή μουσική, με θεατρικό παιχνίδι και ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών στην εξέλιξη της δράσης.
Τα παιδιά συστήνονται με τους ήρωες των παραμυθιών του Αισώπου «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», «Βοριάς και ήλιος», «Η αλεπού και ο κόρακας», «Ο λαγός και η χελώνα», «Ο ποντικός της πόλης κι ο ποντικός της εξοχής», μέσα από παιχνίδι, κέφι, χορό και μουσική. Ζουν τα παθήματα και τα μαθήματα από τον κόσμο των ζώων και τις φύσης, βιώνουν τις μεταμορφώσεις των ηρώων, συμμετέχουν και επεξεργάζονται, μαζί με τους ηθοποιούς, τις αλληγορίες των μύθων, για την αλαζονεία και τη βία, για την υπομονή και τη φιλία, για τη γενναιότητα, για το θυμό και την αγάπη.
Η παράσταση ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ! από την ομάδα Μικρός Νότος συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, με πολύ μεγάλη επιτυχία και απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών. Τις καθημερινές, ταξιδεύει, μαζί με τα σκηνικά και τα μουσικά της όργανα, μέσα στις σχολικές αίθουσες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, αλλά και πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία στους δασκάλους τους.
Σκηνοθεσία-Μουσική: Πέτρος Δαμουλής
Σύλληψη ιδέας - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τάσος Ράτζος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλενα Γεροδήμου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Εύα Κεχαγιά
Κίνηση: Έλενα Γεροδήμου
Εικαστική επιμέλεια: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους Μελίνα Χατζηγεωργίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ
Ζωντανή μουσική: ομάδα Μικρός Νότος
Υπεύθυνη Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου
10. Ομάδα Mr and Mrs Bubble
Οι Mr and Mrs Bubble είναι ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι, ηθοποιών- ξυλοπόδαρων- ακροβατών οι οποίοι μέσα από τις παραστάσεις τους αναδεικνύουν τη μαγεία της σαπουνόφουσκας. Στις εμφανίσεις τους αστικές, δημόσιες, ιδιωτικές και μη, χρησιμοποιούν στοιχεία από το θέατρο, τον χορό, την τέχνη της ακροβατικής και του θεάτρου δρόμου. Στη πορεία τους μέχρι τώρα έχουν συνεργαστεί με τον Δήμο Αθηναίων(Έναρξη Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων 2013), την Τεχνόπολη (The Christmas Factory), τον Μύλο των Ξωτικών (Τρίκαλα), το Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας(Ιούλιος 2013), το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών(2014), το Handmade and Recycled Theater Festival (2013, 2014), 3rd Athens and Circus and Juggling Festival, με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και σχολεία.
PERFORMACE ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΑΣ
Πρόκειται για μια διαδραστική performance σαπουνόφουσκας από μια ομάδα έκπτωτων τσιρκολάνων. Μια παρέα ξυλοπόδαρων, ακροβατών, ηθοποιών και χορευτών αφήνουν για λίγο τα ξυλοπόδαρα και τις παραστάσεις τους στο τσίρκο και αποφασίζουν να ανακαλύψουν το μεγάλο μυστικό της ευτυχίας. Κάποιος τους είπεπώς για να το αναζητήσουν πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι. Εκείνοι δεν είχαν παρά να ακολουθήσουν την συμβουλή και δρόμο πήραν, δρόμο άφησαν…έπεσαν πάνω στη σαπουνοφουσκογιορτή!
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα θεματικό show γεμάτο τεράστιες σαπουνόφουσκες που ζωντανεύει και ενεργοποιεί το παραμυθιακό, την φαντασία, το όνειρο. Με στοιχεία και αναφορές στο τσίρκο, οι χαρακτήρες ντύνονται γιορτινά, φορώντας τις ξωτικίστικες μυτούλες τους, ανεβαίνοντας στα πανύψηλα ξυλοποδαράκια τους, σκορπίζοντας εκατομμύρια σαπουνόφουσκες.
Ένα διαδραστικό παιχνίδι που εξελίσσεται καθ όλη τη διάρκεια του show ανάμεσα σε κοινό και καλλιτέχνες και σκορπά χαμόγελα και άπειρη μαγεία.
11. Ομάδα ΤΕΧΝΙΚΟ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΠΟΚΑ»
Ένα παιχνίδι αναμέτρησης στο χρόνο, μια ιστορία αγάπης , πάθους και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας που άθελα του εκπλήρωσε την απόλυτη έκφραση των ποιητών.
Με αφορμή την πιο πολυσυζητημένη σχέση στο χώρο της ποίησης , αυτή της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη, η ''ΠόΚα'' ξεδιπλώνει τις ανάγκες του ανθρώπου, να εκφραστεί απέναντι στον έρωτα και στην αγάπη . Να κρυφτεί μέσα από τον υπερτροφικό εγωισμό του και να μπορέσει να ξανά γεννηθεί . Το πάθος βάζει τα σώματα, στην διαδικασία να ξεδιπλωθούν και τα φέρνει αντιμέτωπα με ένα ρεαλιστικό παιχνίδι πάνω σε ένα τραπέζι πόκας.
Το έργο ξεκινάει στο σήμερα , έχοντας μία ολική αναδρομή στη δεκαετία του 1920.
Οι χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν με σεβασμό τους ρόλους , της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη , αναβιώνοντας την σχέση τους , με στοιχεία της εποχής εκείνης , που δεν στερούν σε τίποτα , της δικής μας. Μας θυμίζει πως ο έρωτας δεν έχει τόπο και χρόνο , παρά μόνο οσμή , μνήμες και συνέχεια.
Το κείμενο με λόγο ποιητικό και ρεαλιστικά βιογραφικά στοιχεία, μέσα από ένα σφιχτό τζογαδόρικο παιχνίδι πόκας, ιεραρχεί τις αξίες και τα συναισθήματα των προσώπων για να φτάσει στην τελική κίνηση από τον έρωτα στον θάνατο.
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κέλλυ Πήλιουρα
Σύνθεση: Φοίβος Κουντουράκης - Θανάσης Ευθυμίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ντέιβιντ Νεγρίν
Επιμέλεια κίνησης: Έυα Μιχαλά
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Β. Σκηνοθέτη: Ρομπέρτα Βέγκα
Β. Σκηνογράφου: Μαρία Κούρτη
Φωτογραφία: Ζήσου Πέτρος
Video Παράστασης: Χρήστος Γκίνης
Μοντάζ: Χρήστος Βατάκης
Graphic design: Κωνσταντίνος Γιατράκος
Ερμηνεύουν: Έλενα Σταματίου - ΒασίληςΧατζηδημητράκης
12. Ομάδα Patari Project
Οι Patari Project είναι μια ομάδα ηθοποιών που μετά από κάποια χρόνια κοινής εκπαίδευσης και συνεργασίας ξαναβρέθηκαν μαζί το 2012. Η ιδέα της Σοφίας Πάσχου (σκηνοθέτη της ομάδας) ήταν να κάνει μια παράσταση χρησιμοποιώντας την τεχνική της πλατφόρμας. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα εμπνευσμένων προβών ήταν έτοιμη η πρώτη παράσταση της ομάδας: 10 cm up.
Το 10 cm up ανέβηκε για 7 παραστάσεις τον Μάιο του 2012 στο θέατρο BAUMSTRASSE και στη συνεχεία για ένα χρόνο επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο RABBITHOLE. Ακολούθησε καλοκαιρινή περιοδεία σε Καλαμάτα, Πάτρα, Ζάκυνθο και Θεσσαλονίκη (φεστιβάλ Δημήτρια 13). Η παράσταση ξανανέβηκε ανανεωμένη τον Οκτώβριο του 2013 ως 10 cm upDated στο θέατρο ΟLVIO όπου παίχτηκε για 3 μήνες. Εκτός από θεατρικές παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά οι κύριες δραστηριότητες της ομάδας Patari Project περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι, θεατρικά δρώμενα ανοιχτού και κλειστού χώρου, workshops πειραματισμού, σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Η ομάδα έχει συνεργασίες με ανθρώπους από τον χώρο του θεάτρου και της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αγγλία. Έχει διοργανώσει μια σειρά ανοιχτών σεμιναρίων για νέους ή τελειόφοιτους ηθοποιούς, πάνω στην τεχνική της «πλατφόρμας».
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ»
Οι Patari Project, μετά το 10 cm up, παρουσιάζουν την Οδύσσεια. Ο Οδυσσέας ανεβαίνει στην «πλατφόρμα» τους και το ταξίδι ξεκινά.
Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Σε τι θέλει να γυρίσει; Κι αν τα καταφέρει, τι μένει στο τέλος;
Πέντε ηθοποιοί σε περιορισμένο χώρο 1 x 1,60, χωρίς σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το σώμα και τη φωνή τους, περιπλανώνται σε θάλασσες, παλεύουν με τέρατα, νοσταλγούν και ελπίζουν... Κι όλα αυτά 75cm από το έδαφος.
Το ταξίδι ενός ήρωα που υπάρχει μέσα μας και που τον επιστρατεύουμε, ανακαλούμε κάθε φορά που μας χρειάζεται. Το δικό μας ταξίδι, κάτω από την ασυνήθιστη, ευφάνταστη και ρηξικέλευθη ματιά των Patari Project. Ένα θέατρο πηγαίο, παιχνιδιάρικο, που υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία.
Η παράσταση είναι μια δημιουργία της ομάδας
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Γιαννούλης, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου
Δραματουργία: Κωνσταντίνος Μελίδης
Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Τασσύ
13. Ομάδα Το Θέατρο του Πανικού
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «VILLA UTOPIA»
Η ποιητική Συλλογή Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου πυροδότησε τον Μάιο του 2013 τις συζητήσεις για την παρουσίαση ενός θεάματος, αφιερωμένου στην προσωπική-ατομική αναζήτηση της ουτοπίας. Από την Ατλαντίδα και την ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα στον Θρησκευτικό παράδεισο και τη μεταθανάτιο ζωή, στο 1984 του ‘Οργουελ στην Καταστασιακή Διεθνή, φυσικά στην Ουτοπία του Μορ, στον Φουριέ, στον Καμπανέλα, στον Όουεν και στη Νέα Βαβυλώνα του Constante. Mε τη Βιβή Πηνιώτη και την Έλια Ζαχαριουδάκη οργανώσαμε ανοιχτές συζητήσεις με αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα στο χώρο συναντήσεων του ΘτΠ. Έτσι προέκυψε η ομάδα του Villa Utopia και αργότερα η συνεργασία με τη Fabrica Athens. Στις συναντήσεις αυτές, έγινε η προσπάθεια να δομηθείθεωρητικά μία ουτοπία μέσα από τις ελλείψεις τις υπάρχουσας κοινωνίας και μέσα από τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Φυσικά και σκοντάφταμε συνεχώς ... είναι πιο εύκολο να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα παρά οι ανάγκες κάποιου, απελευθερωμένες έστω από τις κοινωνικές συμβάσεις αιώνων, να μην έρθουν σε ρήξη με τις ανάγκες κάποιου άλλου, με συνέπεια την έκπτωση και το Νόμο, άρα την απομάκρυνση από το ιδανικό. Μέχρι όμως να έρθει αυτή η ρήξη έχουν και οι δύο κάνει μία σπουδαία διαδρομή προσωπική, κυρίως πνευματική που ανοίγει δρόμο για το ιδανικό απομακρύνοντας όμως παράδοξα την ουτοπία ακόμα περισσότερο. Η κατάληξη των συναντήσεων πάντα η ίδια και αναπάντητη “Και η ύλη; Ποια θα ήταν η χρήση της; Και ποια η δύναμή της; Πόσο χωράει σε όποια ουτοπία η ύλη;” Αναπάντητη ίσως γιατί στην ουτοπία δεν χωράει καμία ύλη. Ίσως γιατί η ουτοπία δεν έχει να κάνει με δρόμους, με κτίρια, με γνώριμους νόμους, ούτε καν με τον υπάρχοντα χρόνο και χώρο, ίσως έχει να κάνει μόνο με όνειρα και την ελευθερία που σου παρέχουν. Όχι μια αόριστη αλλά μία ορισμένη, ειδική ελευθερία- την δική σου, τη δική μου, τη δική του ελευθερία. Ίσως γι αυτό δεν είναι εφικτή, επειδή είναι εξαιρετικά άγνωστη και γεμάτη υπόσχεση. Ίσως γι' αυτό να είναι γοητευτική, για να την κυνηγάς νομίζοντας πως θα καταφέρεις το ανέφικτο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις αυτές και έγινε θεμέλιο της παράστασης, ήταν εκείνο της μύγας, και του αυτισμού με τον οποίο διεκδικεί την θέση της στην άλλη πλευρά πέρα από το τζάμι, στο φως.
Η παράσταση, με έντονα στοιχεία την εικόνα, τη μουσική και τον λόγο, παίρνει ως οδηγό την λειτουργία του υποσυνείδητου κατά την κατάσταση του ύπνου, το humor που γεννάται από τη πραγματικότητα της ατελούς ανθρώπινης φύσης, το κινηματογραφικό μοντάζ και την pop αισθητική του video clip για να χτίσει την ουτοπία αλλά και την δυστοπία των ηρώων της, το όνειρο αλλά και τον εφιάλτη τους.
Σύνθεση & Σκηνοθεσία: Λύσανδρος Σπετσιέρης
Συγγραφή Θεατρικού κειμένου villa Utopia (κεφ. β): Βιβή Πινιώτη
Κατασκευή τρισδιάστατου ψηφιακού κόσμου: Νίκος Παπαδόπουλος
Εγκατάσταση: Λύσανδρος Σπετσιέρης
Σχεδιασμός ήχου και μουσική επένδυση: Βαγγέλης Χιρμπιλίδης
Κοστούμια: Βασιλική Τζούτη
Χορογραφία / Διδασκαλία Κίνησης: Ιάκωβος Μολιμπάκης
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Μακρή, Άρτεμις Μιχάκη
Φωτογραφίες: Αλέξης Σακελαρόπουλος, ΤέτηΛουράκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Έλια Ζαχαριουδάκη, Φάνης Κατέχος, Ειρήνη Λαμπράκη, Στέφανος Λώλος, Γιώργος Μερτζιάνης, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32
Ταμείο 2104143310 – 320
Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου: 5 ευρώ