H «Μαντάμ Σουσού» θα «ξαναχτυπήσει» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος νεόπλουτη και νεόπτωχη! Μέσα στα… βελούδα του Βασιλικού Θεάτρου, δίπλα στο Λευκό Πύργο, θα εχουμε την ευκαιρία για μία ακομη φορά, να διαπιστώσουμε ότι το έργο του Δημήτρη Ψαθά που μιλά για το νεοπλουτισμό και την απότομη προσγείωση στη νεόπτωχη ελληνική πραγματικότητα είναι γραμμένο στα μέτρα μας, δυστυχώς …διαχρονικά!
Τη θρυλική "Μαντάμ Σουσού" είδαν ήδη 25.000 θεατές στη Θεσσαλονίκη και 7.500 θεατές στην Αθήνα - σύμφωνα με στοιχεία του ΚΘΒΕ, όμως από την Κυριακή 18 Νοεμβρίου θα ανέβει παλι στο σανίδι, έχοντας απέναντι της ένα κοινό, που ύστερα από τόσα μέτρα και πολυνομοσχέδια, μάλλον θα την καταλάβει και θα την αγαπήσει ακόμη περισσότερο!
Πρόκειται για το μοναδικό ανέκδοτο θεατρικό κείμενο του Ψαθά, που γράφτηκε το 1942 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την κα Κατερίνα -Κατερίνα Ανδρεάδη- (Σουσού) και τον Αιμίλιο Βεάκη (Παναγιωτάκη) με τον Σπύρο Μουσούρη στον ρόλο του Καντακουζηνού σημειώνοντας πρωτοφανή θρίαμβο μέσα στην ιταλογερμανική κατοχή.
Τον ρόλο της Σουσούς στο θέατρο ερμήνευσε επίσης η Μαίρη Αρώνη (1946), η Άννα Παναγιωτοπούλου (1998), στον κινηματογράφο η Μαρίκα Νέζερ (1948), στο ραδιόφωνο η Γεωργία Βασιλειάδου (1950) και στην τηλεόραση η Άννα Παϊταζή (1972) και η Άννα Παναγιωτοπούλου (1983).
Ο Δημήτρης Ψαθάς παρουσίασε την «Μαντάμ Σουσού» για πρώτη φορά ως ευθυμογράφημα σε συνέχειες από τις στήλες του προπολεμικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Θησαυρός» (1939-1941) με τίτλο «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς» με τεράστια επιτυχία, αργότερα έκανε μία συρραφή των αυτοτελών περιπετειών της και την εξέδωσε σε βιβλίο (1940), κατόπιν έγραψε το θεατρικό έργο (1942), ακολούθησε η κινηματογραφική ταινία (1948) που δεν σώζεται στις μέρες μας, ενώ στις αρχές τις δεκαετίας του ΄50 η «Μαντάμ Σουσού» παρουσιάζεται στο ραδιόφωνο από τη Γεωργία Βασιλειάδου. Τέλος, ακολούθησε το τηλεοπτικό σήριαλ σε σενάριο πάντα του ίδιου του συγγραφέα (1972 και 1986), όλα με τεράστια επιτυχία.
Mελ. Καρ.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Δημήτρης Ψαθάς
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Χορογραφία: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου
Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης
Βοηθός σκηνοθέτις: Αγγελική Κίτρινη
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
Διανομή
Κατερίνα Γεωργούση (Καμαριέρα), Βασίλης Ευταξόπουλος (Μηνάς Κατακουζηνός), Παντελής Καλπάκογλου (Μάγειρας), Eυσταθία Λιάλιου (Αλεπούδη), Λευτέρης Λιθαρής (Σωφέρ, Αρχαιολόγος), Κατερίνα Λύκου (Ζαφειρίου), Φωτεινή Μπαξεβάνη (Μαντάμ Σουσού), Χρήστος Παπαδημητρίου (Αρχαιολόγος, Άλεξ, Τζων), Μαριάννα Παπασάββα (Κιτσομήτρου), Κώστας Σαντάς (Παναγιωτάκης), Δημήτρης Σιακάρας (Λεό), Θάλεια Σκαρλάτου (Κυρά Κατίνα), Στέργιος Τζαφέρης (Τεό), Χρύσα Τουμανίδου (Σοφούλα), Κώστας Χατζησάββας (Σταθόπουλος).
Συμμετέχουν επίσης οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Aίγλη Κατσίκη, Γιάννης Κολόι, Σάκης Ρέστας, Ελένη Μισχοπούλου, Σταυριανή Παπαδάκη, Αθηνά Συκιώτη
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη & Κυριακή 19.00
Πέμπτη & Παρασκευή 21.00
Σάββατο 18.00 & 21.00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 15 ευρώ, Φοιτητικό: 10 ευρώ, Ομαδικό: 8 ευρώ
Κάρτα Ανεργίας: 5 ευρώ
Ώρες λειτουργίας ταμείων
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τρίτη - Κυριακή: 9.30- 13.30 & 17.30- 21.30 μ.μ
Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου)