Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

WORDWHORE ΤΟΥ TAM CY ALBERT

Written by OnlyTheater. Category: ΘΕΑΤΡΟ

wordwhore

Wordwhore, ένα έργο “εμπρηστικό” για τη ζωή, την πόλη και τους ανθρώπους, που καίγονται μαζί μ'αυτήν

χωρίς να βγάζουν καπνούς.

Το urbn-theatr, από τις 22 Νοεμβρίου 2012 ως τις 17 Δεκεμβρίου 2012 (για 20 παραστάσεις), θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Tam Cy Albert και το έργο του Wordwhore στoν χώρο πολιτισμού Αbout:. To Wordwhore βραβεύτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Νορβηγία το 2008. Για την ελληνική παράσταση, το Wordwhore, επεκτάθηκε και ανασυγκροτήθηκε από τον συγγραφέα του, Tam Cy Albert, μετά από πρόταση-πρόκληση του urbn-theatr.
Συχνά οι άνθρωποι σκοντάφτουν και πέφτουν. Παίρνει, πόσο...; Τη μια στιγμή είσαι όρθιος και όλα είναι υπό έλεγχο, την άλλη η ισορροπία χάνεται. Ακροβατείς. Στο μεσοδιάστημα, τόσο η σιωπή που προηγείται όσο και εκείνη που μοιραία θα επέλθει, μάχονται, θα' λεγε κανείς, να γίνουν λέξεις. Ψάχνουν επίμονα τα αυτιά του όποιου, τυχόν, ''παρόντα'' είναι διατεθειμένος να ακούσει. Το μέλλον άλλωστε μιας πτώσης είναι εξ ορισμού αβέβαιο. Αρκεί μια αντίδραση, ένα απλωμένο χέρι, ένα σώμα ίσως, και η πορεία μπορεί πάντα να αλλάξει.
Μες σ' ένα χώρο πολιτισμού εκτίθενται έργα τέχνης για τον άνθρωπο, για την πόλη. Και μαζί μ' αυτά μια κοπέλα που έζησε την πόλη, που αναζητά τον άνθρωπο. Το σημαντικό, σύγχρονο, έργο του Tam Cy Albert παρουσιάζεται μες σ' ένα πλαίσιο πολιτισμού που αναζητά τη βάση του, την ανθρώπινη επαφή.
Τα εικαστικά έργα που εκτίθενται στην αίθουσα είναι των: Γιάννη Κονταράτου, Χρίστου Μιχαηλίδη, Νίνας Παππά.
Η δράση του έργου εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, μες σ' ένα χώρο πολιτισμού, στην καρδιά της πόλης.

Μετάφραση: Λίνα Παππά
Σκηνοθεσία: Ηλίας Παναγιωτακόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Λαμπαδάριος Παππάς
Ενδυματολόγος: Φωτεινή Λάζου
Επιμέλεια κίνησης: Βαγγέλης Τελώνης
Theatre supervisor: Κωσταντίνος Γρίκος
Ερμηνεύει η Λίνα Φούντογλου και ο μουσικός Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο).
Στον χώρο πολιτισμού About: Μιαούλη 18, Ψυρρή, Αθήνα.
( Εκατό μέτρα από το μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς)
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 22 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου 2012 (για 20 παραστάσεις).
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο,  Κυριακή και Δευτέρα. Η είσοδος στο χώρο πραγματοποιείται στις 21:00.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 12€ Γενική είσοδος.
Τηλ. κρατήσεων: (+30) 69 9721 9215
SITE www.urbn-theatr.com

Λίγα λόγια για το έργο

Το Wordwhore ήταν νικητής του διαγωνισμού παραστατικών κειμένων που διοργάνωσε το 2008 το Νορβηγικό Φόρουμ Σύγχρονου Δράματος σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό Utflukt και το θέατρο Podium Scene. Στη συνέχεια, το Wordwhore, δημοσιεύτηκε στο Utflukt και παρουσιάστηκε στο θέατρο Podium Scene σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: από τη χορογράφο/ερμηνεύτρια Inger Reidum Olsen, απο τον ηθοποιό Hakon Mathias Vassvik και από την video artist Hjordis Kuras. Για την ελληνική παράσταση το Wordwhore επεκτάθηκε και ανασυγκροτήθηκε από τον συγγραφέα του, Tam Cy Albert, μετά από πρόταση-πρόκληση του urbn-theatr.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το πρώτο βήμα, λένε, είναι η απαραίτητη αρχή για κάθε μεγάλο ταξίδι. Ένα βήμα έγινε πέρυσι με το Worlds End του Paul Sellar. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ταξίδι, πόσο μάλλον μεγάλο, αλλά είμαστε εδώ, ζωντανοί, για το επόμενο βήμα. Όχι σε δρόμο προσωπικής διαφυγής, αλλά σύνδεσης, επικοινωνίας και επαφής. Ένα δεύτερο βήμα ΜΑΖΙ. Παραμένουμε “ανοιχτοί” και ξεπερνώντας κάθε δυσκολία παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Tam Cy Albert στο έργο του Wordwhore. Ένα έργο του καιρού μας που εξερευνά με έναν ιδιαίτερα εμπρηστικό τρόπο τη ζωή, τη μοναξιά και τη βαθύτερη ανάγκη για επαφή.

                                                                                    urbn-theatr Ηλίας Παναγιωτακόπουλος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Tam Cy Albert γεννήθηκε στη Γαλλία το 1973. Έχει ζήσει στη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το διάστημα αυτό διαμένει στη Γερμανία, στο Βερολίνο. Είναι συγγραφέας και collage artist. Έχει εκδώσει διηγήματα σε Αγγλικά, Γαλλικά και Νορβηγικά περιοδικά Τέχνης. Τον παρόντα χρόνο εργάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος. Το Wordwhore, το πρώτο του θεατρικό έργο, βραβεύτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νορβηγία το 2008.

Λίγες σκέψεις για την νέα παραγωγή του urbn-theatr

Μετά την πρώτη μας παραγωγή  -το Worlds End του Paul Sellar στο Θέατρο @Ρουφ- η ανάγκη μας να υπηρετήσουμε το σύγχρονο, εξωστρεφές, ουσιαστικό θέατρο, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, παραμένει ενισχυμένη. Από τις 22 Νοεμβρίου παρουσιάζουμε τον Tam Cy Albert στο έργο του Wordwhore. Μια σύγχρονη παράσταση, ένα θεατρικό έργο, συνδεδεμένη με τα εικαστικά και τη μουσική. Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το Wordwhore μες σ' ένα “ρεαλιστικό” περιβάλλον.
Παραμένουμε, λοιπόν, εδώ, “ανοιχτοί”
-Συνασπισμένοι
-Παρουσιάζοντας σπουδαία σύγχρονα έργα
-Αναλαμβάνοντας το όποιο κόστος επιβάλλεται των προσπαθειών μας
-Επιχειρώντας την άμεση και ουσιαστική επικοινωνία
α) με τη συγκρότηση εξωστρεφών, σύγχρονων παραστάσεων με το urbn-theatr αλλά και
β) με τη διατήρηση του διαδικτυακού μας ιστοτόπου, του urbn-theatr.com, ως πρόσθετου μέσου επικοινωνίας, απλού στη χρήση μα περιεκτικού σε ύλη, όσον αφορά το urbn-theatr και τις παραστάσεις του. Παράλληλα το urbn-theatr.com (στην «περιοχή» urban views) αποτελεί πεδίο συνάθροισης ιδεών και απόψεων της Κοινωνίας των Πολιτών για ό,τι αφορά έμμεσα ή άμεσα όλους εμάς που συνθέτουμε το ζωντανό μέρος του αστικού μας ιστού.
Το urbn-theatr δημιουργήθηκε από τον Ηλία Παναγιωτακόπουλο. Ο Λαμπαδάριος Παππάς και σειρά συνεργατών, υποστηρίζουν και συμμετέχουν ουσιαστικά στο urbn-theatr.


Λίγα λόγια για τους συντελεστές του Urbn Theatr.

Ηλίας Παναγιωτακόπουλος (ηθοποιός, σκηνοθέτης)
Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π στο τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Πριν τη δημιουργία του urbn-theatr συμμετείχε σε σειρά παραστάσεων, όπως: «Δωδέκατη νύχτα» στο Θέατρο Αλίκη, «Άλκηστις» στο Εθνικό θέατρο, «Βάκχες» στο Φεστιβάλ Αθηνών, «Metamorphoses +» και «Ο ορφανός του Ζάο» στο Θέατρο Αμόρε, «Το αγόρι με τη βαλίτσα» στο θέατρο Πόρτα σε σκην. Θ. Μοσχόπουλου, «Νεκρή φύση σε χαντάκι» στο Θέατρο Αμόρε σε σκην. Γ.Λάνθιμου, «Ξένοι τόποι» στο Θέατρο Ροές και «Θαλασσινό τοπίο» στο Θέατρο Εμπρός σε σκην. Γ. Γκικαπέπα, κ.α.

Λαμπαδάριος Παππάς (εικαστική επιμέλεια)
Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου αποφοίτησε το 1994. Είναι αρχιτέκτονας Μηχανικός. Από το 1994 αποτελεί μέλος του ΤΕΕ και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Από το1996 έως το 2004 συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα σε έργα που άλλαξαν το πρόσωπο της Αθήνας αλλά και όλης της χώρας. Ειδικότερα: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” στα Σπάτα, Κατασκευή προσόψεων του Νέου Αερολιμένα Αθηνών ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’, Αισθητική Ενοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της Αθήνας  (ΟΑΚΑ).
Από το 2004 διατηρεί Αρχιτεκτονικό  γραφείο Μελετών και Επιβλέψεων Κατασκευών.
Συνεργάστηκε στον σχεδιασμό εκθέσεων όπως «Η Αθήνα του Παύλου Μυλωνά» στο μουσείο Μπενάκη κ.ά. Συμμετέχει στην δημιουργία του urbn-theatr αναλαμβάνοντας την εικαστική επιμέλεια των παραστάσεών του.

Κωσταντίνος Γρίκος (Theatre supervisor)
Γεννήθηκε στις Σέρρες και μένει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Συμετέχει ως theatre supervisor από την πρώτη παραγωγή του urbn-theatr.

Βαγγέλης Τελώνης(επιμέλεια κίνησης)
Ο Βαγγέλης Τελώνης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα και από το 2003 ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής ορχηστρικής Τέχνης. Μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με το χορό, τη μουσική, το θέατρο και εργάστηκε ως επαγγελματίας ερμηνευτής παραστατικών τεχνών και δημιουργός με παραστάσεις σε Βέλγιο, Ελλάδα, Γαλλία, Κίνα, Ισπανία. Διδάσκει μαθήματα κίνησης και σύγχρονου χορού, γυμναστικής, γιόγκα, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και μεταποίησης τροφίμων ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής σε παιδιά και ενήλικες σε διάφορους χώρους, στούντιο, εργαστήρια και σχολές σε μέρη της Ελλάδος. Έχει ασχοληθεί, επίσης, με εναλλακτικές-ολιστικές θεραπείες. Συμμετέχει στο urbn-theatr από την πρώτη του παραγωγή.

Φωτεινή Λάζου (ενδυματολόγος)
Γεννήθηκε στα Γρεβενά. Σπούδασε στη Θεσ/νίκη στην σχολή μόδας (SITAM) και ελεύθερο σχέδιο στη σχολή του Κ. Γεωργιάδη. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως free lance designer δημιουργώντας συλλογές για λογαριασμό διαφόρων εξαγωγικών εταιρειών ενώ παράλληλα συμμετείχε σε Fashion shows, όπως το "Σταυροδρόμι της Μεσογείου" στη Θεσ/νίκη. Έχει διακριθεί στο διαγωνισμό για την Bienale νέων καλλιτεχνών στην Λισσαβώνα το 1994 όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στον τομέα της μόδας με τη συλλογή "Λευκό - Μαύρο: the opossites as one".
Στο διάστημα 1996-2002 διατηρούσε atelier μόδας το οποίο επανασύστησε το 2004 επικεντρωμένη στη δημιουργία της δικής της γραμμής  γυναικείων ρούχων.
Διδάσκει σχέδιο μόδας σε σχολή (LINEA MODA) ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου comix στη σχολή Comink. Συμμετέχει ως ενδυματολόγος από την πρώτη παραγωγή του urbn-theatr.

Λίνα Παππά (μετάφραση)
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα και διαμένει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Αγγλικών Σπουδών. Γνωρίζει, επιπλέον, Γερμανικά. Εργάζεται ως επαγγελματίας μεταφράστρια. Συμμετέχει ως μεταφράστρια απο την πρώτη παραγωγή του urbn-theatr.

Δέσποινα Παντελίδου (υπεύθυνη επικοινωνίας urbn-theatr)
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος ΤΕΙ Αθηνών και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. του  τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.  Έχει στελεχώσει επί σειρά ετών εταιρίες – ως τώρα εργάζεται στον εκδοτικό όμιλο BRAINFOOD καλύπτοντας οργανωτικές, διαχειριστικές και λειτουργικές θέσεις.

Λίγα λόγια για τους ηθοποιούς

Λίνα Φούντογλου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Αποφοίτησε με υποτροφία από  την Δραματική Σχολή Αθηνών “Γιώργου Θεοδοσιάδη” το 2012. Είναι, επίσης, απόφοιτος του  Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.


Γιάννης Πλαγιανάκος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική από το 1980 και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις και live εμφανίσεις που καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO