Δύο μόνο παραστάσεις απομένουν για «Το Νησί» του Federico NIETO-EL’ GAZI, μια κωμική και συγκινητική παράσταση , απολαυστικού σωματικού θεάτρου, στο Θέατρο Τριανόν!
Στις 10 Ιανουαρίου και 17 Ιανουαρίου 2014 λοιπόν, όσοι δεν πρόλαβαν ακόμα να τη δουν, έχουν 2 τελευταίες ευκαιρίες!
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: FEDERICO NIETO-EL’ GAZI
Παίζουν και επινοούν:
ΘΑΝΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΣ ΚΟΒΛΑΚΑΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ
Ένα ερωτικό τρίγωνο σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου. Ένας παιδικός έρωτας κοιμισμένος για 16 χρόνια, ξάφνου ξυπνά. Γεγονός που έρχεται να ταρακουνήσει τα θεμέλια ενός δυσλειτουργικού γάμου και να πυροδοτήσει την αρχή μιας ιστορίας που μας μεταφέρει από την Αθήνα στο «Νησί». Εκεί οι ήρωές μας ο Διονύσης ο βοσκός, ο Θησέας ο ζωγράφος και η Αριάδνη η μούσα τους, θα μοχθήσουν για την αγάπη τους και την ευτυχία.
Τρεις ηθοποιοί, τα σώματά τους, το χιούμορ και η φαντασία τους φέρνουν στη ζωή τριάντα χαρακτήρες, ένα νησί, καράβια, δάση, καταιγίδες και άλλα πολλά.
«Το Νησί»: μια απολαυστική παράσταση σωματικού θεάτρου και αφήγησης, και πάλι κοντά σας σε ανανεωμένη μορφή ξαναζωντανεύει στο θέατρο Τριανόν .
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ΟΜΑΔΑ
βλάκας ο [vlákas] O3 : 1. άτομο που χαρακτηρίζεται από χαμηλό διανοητικό επίπεδο• ηλίθιος*, κρετίνος*. ANT έξυπνος: Δεν μπορεί να καταλάβει, είναι ~. Για βλάκα με περνάς; Tι ~, Θεέ μου, αυτός ο άνθρωπος! Kάνω / παριστάνω το βλάκα, προσποιούμαι ότι δεν καταλαβαίνω κτ. (έκφρ.) ~ με περικεφαλαία / με πατέντα, πολύ βλάκας. ένας ~ και μισός*. 2. ως βρισιά: Kάτσε κάτω, ρε βλάκα. Σου μιλάω, βρε βλάκα, δεν καταλαβαίνεις; 3. (ψυχιατρ.) άτομο με ανεπαρκώς ανεπτυγμένη ευφυΐα• (πρβ. ιδιώτης, ηλίθιος). [λόγ. < αρχ. βλάξ, αιτ. βλάκα]
Ο Σαίξπηρ λέει πώς « όλη η γή είναι μια σκηνή » και πώς θέατρο « είναι μια ιστορία υπομένη απο ένα βλάκα » και επίσης « ο βλάκας νομίζει πως είναι σοφός, ενώ ο σοφός το ξέρει ότι είναι βλάκας ». Έτσι και η ομάδα βλακlist επιλέγει να δουλεύει και να βλέπει το θέατρο ως ένας «βλάκας», σαν ένα παιδί που με αφελή κι αθώα ματιά ανακαλύπτει τον κόσμο.
Η ομάδα μας ασχολείται κατά κύριο λόγο με ένα θέατρο που έχει στο κέντρο του τον ηθοποιό και κινείται σε ένα λιτό πλαίσιο σκηνικών μέσων (σκηνικά, κοστούμια), χρησιμοποιώντας λύσεις θεατρικές στη ρίζα τους. Δίνει μεγάλη σημασία στο ομαδικό πνεύμα, στηρίζει την ομαδική προσπάθεια προς ένα κοινό όραμα και είναι ανοιχτή σε αυτή, γι’αυτό και οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των μελών της ομάδας μπορεί να ποικίλουν σε σχέση με τις ανάγκες της εκάστοτε παραγωγής.
Η δουλειά της ομάδας βλακlist βασίζεται στην έρευνα, τον αυτοσχεδιασμό και την συνεργασία μέσω του παιχνιδιού και των κανόνων που τον διέπουν καθώς επίσης και στην ανάγκη του ηθοποιού να απολαμβάνει το κάθε δευτερόλεπτο πάνω στη σκηνή, να αγαπά τα λάθη του και να τα κάνει δημιουργικά δικά του.
Μέριμνα της ομάδας είναι η δημιουργία ενός θεάτρου ζωντανού και συναρπαστικού, πλούσιο σε εικόνες, που ξυπνά το ενδιαφέρον του θεατή σε έναν κόσμο πέρα από την πραγματικότητα, εγείροντας του την φαντασία.
Η ομάδα είναι επίσης ανοιχτή σε συνεργασίες και με άλλους καλλιτέχνες για την υλοποίηση της κάθε παραγωγής.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ
Η ομάδα ιδρύθηκε το 2009 από τους ηθοποιούς: Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Χριστίνα Δενδρινού, Σάββα Κοβλακά και τον Federico Nieto-El’ Gazi.
Η πρώτη παράσταση με τίτλο “The Τheater Case” δημιουργήθηκε με σκοπό να συμμετάσχει στο “Devised Theatre Festival” του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, διαγράφοντας από τότε μια μεγάλη πορεία. Πήρε μέρος στο Going Youth Festival 09 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κι έπειτα παίχτηκε στο Θέατρο Ειλισσός από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ αμέσως συμμετείχε στο Bob Theatre Festival 2010 στο Θέατρο Χώρα. Επιπλέον, εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Κολομβία στο διεθνές θεατρικό Φεστιβάλ “The Black Box” στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) στη Βουλγαρία, ενώ παίχτηκε επίσης στην Κρήτη και στη Θεσσαλία. Ο τελευταίος κύκλος παραστάσεων δώθηκε στο Θέατρο Βικτώρια από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβρη του 2010.
Για το δεύτερο έργο της ομάδας, οι βλακlist συνεργάστηκαν με την θεατρική ομάδα Nota Bene. Μαζί δημιούργησαν την παράσταση με τίτλο “Το Νησί”, το οποίο παίχτηκε στο “Θέατρο Ειλισσός” από τον Οκτώβριο του 2010 ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011. Επίσης παίχτηκε στο Bob Theatre Festival 2011 και αναμένεται να ξαναζωντανέψει στη σκηνή του Τριανόν τον Νοέμβριο 2013.
Τελευταία δουλειά των βλακlist είναι το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ σε πρωτότυπη μετάφραση, το οποίο παίχτηκε στο θέατρο Badminton στα πλαίσια του Backstage Theatre Festival 2011-12, κερδίζοντας μάλιστα την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του κοινού.
Συγγραφή, Σκηνοθεσία , Σκηνικά και Φωτισμοί
Ο Federico Nieto – El’ Gazi είναι Κολομβιανός ηθοποιός , σκηνοθέτης, συγγραφέας και καθηγητής σε Δραματικές σχολές. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Κολομβίας.
Έχει παίξει σε περισσότερες από 15 διαφορετικών τύπων θεατρικές παραστάσεις στην Κολομβία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Aγγλία, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα καθώς και στο Fringe Festival του Εδιμβούργου. Επίσης έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές σε Ελλάδα και Κολομβία.
Με την θεατρική ομάδα βλακlist της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, έχει σκηνοθετήσει το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ σκηνοθέτης και συγγραφέας της δεύτερης παράστασης της ομάδας βλακlist με τίτλο «Το Νησί» και ήταν το “τρίτο μάτι” στην παράσταση ‘Boxette: l’histoire d’un champion’ από την Διεθνή ομάδα ‘The Gazpacho Brothers’. Είναι επίσης πρόσφατο μέλος της ομάδας "Aller-Retour" και του θίασος Οκύπους.
Από το 2008 έως το 2011 έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή της Νέλλης Καρρά και έχει δώσει αρκετά σεμινάρια στο «Θέατρο των Αλλαγών» και διάφορα άλλα παρόμοια εργαστήρια. Στην Κολομβία έχει δώσει σεμινάριο στο Εθνικό Θέατρο της Κολομβίας και άλλους θεατρικούς οργανισμούς.
Ο ίδιος σπούδασε θέατρο στη σχολή του Jaques Lecoq και του Philippe Gaulier στο Παρίσι, ενώ επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο θέατρο Footsbarn στη Γαλλία, την Complicite στο Λονδίνο και τον Ron Burrows μεταξύ άλλων. Ακόμα, έχει εκπαιδευτεί στην κινησιολογική μέθοδο Grotowsky.
Συντελεστές
Συγγραφή, Σκηνοθεσία, Σκηνικά, Φωτισμοί: Federico Nieto-El’ Gazi
Μετάφραση: Μαρίνος Παναγιωτάκης
Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκωφ
Εικαστική Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Κατασκευή Σκηνικού: Δημήτρης Δημόπουλος
Φωτογραφίες Παράστασης: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Γιώργος Μ. Αμαραντίδης (meteoros)
Παίζουν
Θάνος Αλεξίου
Σάββας Κοβλακάς
Μαρίνα Σαμάρκου
Πληροφορίες
Θέατρο «Τριανόν», Κοδριγκτόνος 21 και Πατησίων, Κυψέλη
10 Ιανουαρίου και 17 Ιανουαρίου 2014. Ώρα: 22.15
Πληροφορίες: Τηλ.: 2108215469
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 €, Φοιτητικό: 6 €