Ο Βυθός είναι το πρώτο ισλανδικό έργο που ανεβαίνει στην Ελλάδα.Το συγκλονιστικό ιστορικό ντοκουμέντο του Γιον Άτλι Γιόνασσον επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του 104 από 22 Σεπτεμβρίου και μόνο για 12 παραστάσεις.
Το γεγονός: Στις 11 Μαρτίου του 1984 βυθίζεται ανοιχτά των νήσων Γουέστμαν, στην Ισλανδία, μια ψαρότρατα με πενταμελές πλήρωμα. Μετά από 6 ώρες κολύμπι στον παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό , αναρρίχηση στην κοφτερή λάβα και περπάτημα δυόμιση περίπου ωρών, ο μοναδικός επιζών Γκουδλάουγκουρ Φρίδθορσσον-(Γκούλλι ), φτάνει στην πρώτη πόρτα του χωριού του και καταρρέει. Προς κατάπληξη των γιατρών θα καταφέρει να επιζήσει, παρ' όλο που η πίεσή του είναι μη μετρήσιμη και η θερμοκρασία σώματός του κάτω από 35 βαθμούς. Υποβλήθηκε πολύ σύντομα μετά την περιπέτειά του, σε πειράματα, με στόχο να γίνει κατανοητό πώς τα κατάφερε. Βρέθηκε ότι το λίπος του είναι 2-3 φορές πιο χοντρό από το ανθρώπινο, προσομοιάζοντας σ' αυτό της φώκιας. Για τον ίδιο όμως, η επιβίωσή του οφείλεται στο ότι παρέμεινε ήρεμος και στο ότι ήθελε οπωσδήποτε να ζήσει.
Το έργο: Η ιστορία που είχε συγκλονίσει όλη την Ισλανδία πριν 30 χρόνια, ενέπνευσε τον συγγραφέα και «γέννησε» έναν θεατρικό μονόλογο το 2009. Ένα μονόλογο κι ένα έργο για μια χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής κι έναν λαό που θα παλέψει να επιβιώσει, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και ενάντια στις στρατηγικές των διεθνών οικονομικών επιτελείων: Η Ισλανδία της κρίσης χρειάζεται να εμψυχώσει τους ανθρώπους της. Όχι πια μόνο με τις αρχαίες Saga, αλλά και με ένα «μύθο» από την πρόσφατη ιστορία της, που ταξιδεύει πια 30 χρόνια από στόμα σε στόμα. Μια αφήγηση βυθισμένη στις τελευταίες αναμνήσεις, ποτισμένη με χιούμορ και πείσμα, από έναν άνθρωπο που δεν εγκατέλειψε, γιατί ονειρεύτηκε αυτή την παραπάνω μέρα που θα του άλλαζε τη ζωή. Ένας αντι-ήρωας μέχρι τέλους. Που «απλά κολύμπησε».
Το Djúpid (Βυθός ή Άβυσσος στα ισλανδικά), έχει παιχτεί στο Reykjavík City Theater σε σκηνοθεσία του ίδιου του Jόnasson, και στη Schaubühne Berlin σε σκηνοθεσία των Egill Heiðar- Anton Pálsson. Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει ισλανδικό έργο στην Ελλάδα.
O Γιον Ατλι Γιόνασσον το 2004 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Ισλανδός συγγραφέας. Εκτός από θεατρικά έχει γράψει κι αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο. Η ταινία "the Deep" της οποίας το σενάριο συνυπέγραψε με τον σκηνοθέτη Baltasar Kormákur προκρίθηκε στη πρώτη λίστα των υποψήφιων για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας του 2013, αλλά κέρδισε και τον αριθμό ρεκόρ των 11 βραβείων Εdda-ανάμεσά τους καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και Α' ανδρικού. Η ταινία προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.
Ερμηνεία: Θανάσης Δόβρης
Σκηνοθεσία-Μετάφραση από τα γερμανικά: Κωστής Καλλιβρετάκης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Μάνος Στεφανάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Σκηνικά-Κουστούμια: Δάφνη Κούτρα
Βίντεο- προβολές: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου- Άρτεμις Αναστασιάδου
Ηχογράφηση: Σταύρος Γασπαράτος
Έγραψαν για την παράσταση:
Ιλειάνα Δημάδη - Αθηνόραμα
O Θανάσης Δόβρης ερμηνεύει με απροσδόκητο χιούμορ το μονόλογο ενός άνδρα που χαροπαλεύει στη μέση του ωκεανού σε μια παράσταση με ευφάνταστες εξάρσεις. Το δεύτερο μέρος είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα ζωντανού θεατρικού λόγου και ο Κωστής Καλλιβρετάκης, στο σκηνοθετικό του αυτό ντεμπούτο, το χειρίστηκε με τρόπο απογειωτικό, εισάγοντας μια ευρηματική σκηνική συνθήκη. Ο Θανάσης Δόβρης εγκιβωτίζεται σε μια δεξαμενή με νερό και τροχαλίες και παραληρεί τρέχοντας στο υδάτινο αυτό ποδήλατο, ερμηνεύει σαν σε καραόκε τραγούδια των Pink Floyd και απευθύνεται στους θεατές με ζέση και διαβρωτικό ¬χιούμορ. Κάπως έτσι ο ισλανδικός μονόλογος γίνεται μια επίκληση στη θέληση για –κυριολεκτική όσο και μεταφορική– επιβίωση, μια άκρως αισιόδοξη προτροπή υπέρ της πίστης εις εαυτόν.
Γιώργος Σαρηγιάννης – Το Τέταρτο Κουδούνι
Ο ηθοποιός Κωστής Καλλιβρετάκης ακουμπώντας σε μία θεατρικότατη -που μιλιέται- εξαίρετη μετάφραση υπογράφει τη σκηνοθεσία. Στην οποία, αν και πρόκειται για μονόλογο, σαφώς διακρίνεται το αποφασιστικό, μολονότι πρωτόπειρο, χέρι του. Ο Θανάσης Δόβρης είναι φανερό πως πίστεψε στο κείμενο αυτό. Και αφέθηκε να οδηγηθεί από τη σκηνοθεσία χωρίς να χάσει την προσωπικότητά του. Έχει, άλλωστε, το κατάλληλο μέγεθος για το ρόλο. Αλλά, πέραν της αξιοθαύμαστης αντοχής του, έχει και συναισθηματικά αποθέματα που τα χρησιμοποιεί σωστά, με μέτρο. Επιπλέον η πορεία του ρόλου που χάραξε με το σκηνοθέτη είναι ρυθμικά άψογη: κορυφώσεις, υφέσεις, επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις… Μία πολύ καλή στιγμή που εγγράφεται στο ενεργητικό του ηθοποιού. Το συμπέρασμα. Δείτε αυτή την παράσταση! Θα σας κρατήσει με την ανάσα κομμένη και θα σας συγκινήσει. Μάθημα αντοχής: σε όποιου είδους θάλασσα και αν βρεθούμε να παλεύουμε. Κι ας μας περιμένει ο βυθός…
Γιον Άτλι Γιόνασσον
Βυθός
Πρεμιέρα 22 Σεπτεμβρίου
104-Κεντρική Σκηνή
τηλ. κρατήσεων: 2103455020 - 6940290312, www.104.gr
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ / Διάρκεια 65'
Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ, 5 ευρώ ατέλεια και άνεργοι
22.9 - 28.10
μόνο για 12 παραστάσεις