Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

"ΣΥΝΕΒΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Written by OnlyTheater. Category: ΘΕΑΤΡΟ

Μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες του Άλαν Έικμπορν, το έργο  «Συνέβη και του χρόνου» (Absurd Person Singular) ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο από την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλο

 

Μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες του Άλαν Έικμπορν, το έργο  «Συνέβη και του χρόνου» (Absurd Person Singular) ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο από την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Λίγα λόγια για το έργο

Τρία ζευγάρια συναντιούνται στις κουζίνες τους τρεις διαδοχικές παραμονές Χριστουγέννων και μέσα από συζητήσεις και εκμυστηρεύσεις αποκαλύπτουν τα κρυφά τους πάθη και τους φόβους τους. Η μανία για επαγγελματική ανέλιξη και κοινωνική καταξίωση, η αποξένωση και η δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν τα θέματα της σπαρταριστής αυτής κωμωδίας. Το έργο του Έικμπορν αποτελεί μια ελεγεία σάτιρας για την αστική τάξη και την ηθική της, που, παράλληλα με το γέλιο προσφέρει προβληματισμό και συγκίνηση.

Το έργο του Άλαν Έικμπορν ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το έργο του Άλαν Έικμπορν Συνέβη και του χρόνου ή Absurd Person Singular, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, αρχίζει σαν μια ανώδυνη κωμωδία καταστάσεων και τελειώνει σαν ένα επώδυνο αστικό δράμα. Ο συγγραφέας, τοποθετώντας τη δράση του έργου σε τρεις διαδοχικές παραμονές Χριστουγέννων, μας παρουσιάζει τις σχέσεις τριών ζευγαριών και τον τρόπο με τον οποίο το καθένα από αυτά εξελίσσεται. Οι έξι άνθρωποι που εμφανίζονται επί σκηνής επικοινωνούν την αγωνία τους να ανέλθουν κοινωνικά ή να παραμείνουν στην τάξη στην όποια ανήκουν. Εκθέτουν τα προσωπικά τους προβλήματα, εκμυστηρεύονται τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, απελπίζονται, βοηθούν ο ένας τον άλλον ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν, θυμώνουν, γιορτάζουν, σπαράζουν, σπαράσσονται και μας κάνουν να σπαρταράμε στα γέλια.
Όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιοδήποτε θεατρικό έργο.
Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει το Συνέβη και του χρόνου να ξεχωρίζει;
Όλα όσα συμβαίνουν στις παραμονές των Χριστουγέννων θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε στα στολισμένα σαλόνια ή στις λαμπερές τραπεζαρίες των σπιτιών στα οποία κυριαρχεί ο φασισμός της χαράς των εορτών. Ο Έιμπορν, όμως, επιλέγει να μεταφέρει τη δράση του έργου του τις κουζίνες των σπιτιών αυτών. Εκεί όπου οι χαρακτήρες πετάνε τις μάσκες και χάνουν την ευγένεια τους. Εκεί όπου δεν υπάρχουν τυπικότητες και που το παρεμπιπτόντως γίνεται τελικά το σημαντικό. Εκεί που οι άνθρωποι αποκαλύπτουν αυτό που τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια κρύβουν.

Γιάννης Παρασκευόπουλος


Συντελεστές

Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά- κοστούμια:  Σοφία Παπαδοπούλου
Eπιμέλεια κίνησης: Κώστας Γεράρδος
Μουσική επιμέλεια: Κοσμάς Ευφραιμίδης
Επεξεργασία τραγουδιών: Μάνος Μυλωνάκης
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Κουμανδράκη
Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Πανά
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Μακρή
Οργάνωση Παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Λουκία Βασιλείου (Τζέην Χόπκραφτ),  Γιώργος  Βουρδαμής- Μαυρογέννης (Σίντνεϋ Χόπκραφτ), Γιολάντα Μπαλαούρα (Εύα Τζάκσον), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Μάριον Μπριούστερ), Χρίστος Στυλιανού (Ρόναλντ Μπριούστερ), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Τζέφρυ Τζάκσον).

Μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες του Άλαν Έικμπορν, το έργο  «Συνέβη και του χρόνου» (Absurd Person Singular) ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο από την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλο

 

Εισιτήρια


•    Κανονικό εισιτήριο: 15€
•    Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές,  Άτομα άνω των 65): 10€
•    Λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη- Πέμπτη): Γενική είσοδος 10€

•    Ομαδικές κρατήσεις
Ισχύει για ομαδική κράτηση (20 άτομα και άνω) για την ίδια παράσταση: 9€
•    Ειδική τιμή για ανέργους: 5€
Παρέχεται με την επίδειξη κάρτας ανεργίας
•    “2 + 2 = 3” Στα 4 εισιτήρια το ένα δωρεάν. Γιατί το θέατρο είναι υπόθεση παρέας
Η ειδική τιμή για την έκδοση 4 εισιτηρίων (για την ίδια παράσταση, την ίδια ημέρα και ώρα) ισχύει αποκλειστικά για το κανονικό και το εκπτωτικό εισιτήριο  των 15€ και 10€). Η έκδοση πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και μία ημέρα πριν την προσέλευση στο θέατρο. Δεν ισχύει για τις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής.
•    Πολιτική συγκοινωνούντων θεάτρων
Παρέχεται σταδιακή έκπτωση στη τιμή του κανονικού εισιτηρίου (15€)  για τους θεατές που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν έως και 4 διαφορετικές παραστάσεις τη χειμερινή θεατρική περίοδο. (15€ »12€ » 10€ »8€)
Πληροφορίες στα ταμεία του ΚΘΒΕ. Ισχύει αποκλειστικά για τις παραγωγές του ΚΘΒΕ.
•    Δάσκαλοι – Καθηγητές : 12€
•    Πολύτεκνοι: 12€
•    Ατέλειες
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν οι ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών, ΑΜΕΑ (ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ).
•    Κάρτα πολιτισμού
Συγκεκριμένα στους κατόχους της κάρτας θα παρέχεται εκπτωτικό εισιτήριο (12€) για τις παραγωγές του ΚΘΒΕ και ΟΧΙ για τις λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτης και Πέμπτης)
•    Προπληρωμένες κάρτες πέντε (5) παραστάσεων στην τιμή των 40€, με αποκλειστική επιλογή του θεατή των παραστάσεων που πρόκειται να παρακολουθήσει.

Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία ΚΘΒΕ, 2315 200 200,
Καταστήματα Γερμανός, www.tickethour.com, Tράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS)

Πληροφορίες εκδήλωσης

Βασιλικό Θέατρο
Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 14/11/2014

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη (λαϊκή): 18.00
Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00
Σάββατο:  18.00 & 21.00
Kυριακή: 19.15

Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9:30 - 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): 17:30-21:30
Μονή Λαζαριστών(Κολοκοτρώνη 25-27): Τετάρτη-Κυριακή: 5.30-9.30

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ προσφέρει στους  θεατές των παραγωγών που παρουσιάζονται στα θέατρα της ΕΜΣ και του Βασιλικού Θεάτρου - με την επίδειξη του εισιτηρίου παρακολούθησης της εκάστοτε παράστασης-  έκπτωση 50% στις ισχύουσες τιμές του τιμοκαταλόγου, για στάθμευση των αυτοκινήτων στο πάρκινγκ του Δημαρχείου  Θεσσαλονίκης.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO