Κανένα τραγούδι δε γράφτηκε και δε θα γραφτεί ποτέ υπέρ των κυριούληδων και των γυναικούλων τους. Οι ζωές τους έχουν τη γραμμή του θανάτου και τη βραδύτητα του θανάτου.
Για την Ερατώ όμως, για την ηρωίδα από την Πρέβεζα, γράφτηκε ένα ολόκληρο θεατρικό κείμενο με τίτλο "Η πόρνη από πάνω". Γιατί η Ερατώ δεν ήξερε, γιατί η Ερατώ νόμιζε πως βρήκε τον τρόπο να μπει αναίμακτα στο σύμπαν των περιπλανώμενων, των ελεύθερων, των ερωτευμένων, φύσει και θέσει. Αλλά όχι. Στον αποδέκτη της αντιστοιχούσε ελάχιστο ποσοστό ωραίων συναισθημάτων. Μέχρι που μια πόρνη νοικιάζει το διαμερισμα πάνω από το διαμέρισμα της Ερατώς. Και κει αρχίζει ένα διπλοτσεκάρισμα της ζωής που πέρασε, ένα φιλτραρισμένο φως τοποθετείται πάνω από τα μεγάλα γεγονότα.
Τι πέρασε; Τι αφήσαμε να περάσει; Τι ακριβώς σημαίνει το ρήμα ζω; Τι; Έξω από τους τοίχους του σπιτιού της Ερατώς υπάρχουν άνθρωποι που κρατούν τον απαζάρευτο εαυτό τους στο ύψος της ζωής γιατί έχουν απλά αντιληφθεί την ουσία ή το νόημα, όπως θες πες το.
* "Η πόρνη από πάνω" παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο "Βρετάνια", με την Κατερίνα Διδασκάλου στο ρόλο της Ερατώς.
Χ. Φ.