Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΜΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

If Only

 

Συνεχίζονται κι αυτή την εβδομάδα οι «Mέρες Θεάτρου», το Φεστιβάλ που με μεράκι διοργανώνει το Δη Πε.Θε Κοζάνης. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Δη.Πε.Θε Ελένη Δημοπούλου και η Σοφία Ευτυχιάδου προσκάλεσαν στην πόλη τους μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν, ενώ παράλληλα το  Δη.Πε.Θε θα παρουσιάσει και δύο δικές  του παραγωγές. Αν λοιπόν είστε στη Μακεδονία, ή βρεθείτε εκεί, μπορείτε να δείτε αυτή την εβδομάδα τρεις παραστάσεις που κέρδισαν το κοινό με την πρωτοτυπία και την ευαισθησία τους.

1. Ιf Only Ή τι συμβαίνει όταν τα παραμύθια γίνονται εφιάλτες;  Aπό την ομάδα Cake Tree Theatre σήμερα στην Αίθουσα Tέχνης. H παράσταση είναι μια επαναπροσέγγιση του κλασικού παραμυθιού των αδερφών Γκριμ,  της Χιονάτης. Στημένη σε ένα  ονειρικό περιβάλλον με την αισθητική του 1930 και τη φόρμα του βωβού κινηματογράφου, επαναδιαπραγματεύεται το παραμύθι που τόσες φορές ακούσαμε στα παιδικά μας χρόνια, αποκαλύπτοντας  τις κρυφές πλευρές του. Οι ηθοποιοί, ως περιοδεύων κωμικός θίασος, ανακαλύπτουν επί σκηνής την ιστορία σε μορφή καρτών και επιχειρούν να την εξιστορήσουν στους θεατές χωρίς την παραμικρή χρήση λόγου.

2. Η ομάδα Oberon παρουσιάζει την Τετάρτη 20 Μαΐου στην Αίθουσα Τέχνης τη Γυναίκα της Ζάκυθος ή το Όραμα του Διονυσίου Ιερομονάχου,  του Διονύσιου Σολωμού, ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της νεοελληνικής γραμματείας .  Η αινιγματικότητα του κειμένου έχει προκαλέσει ποικίλες ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Γραμμένο το 1826 στη δημοτική γλώσσα, φέρει πολλά ζακυνθινά ιδιωματικά στοιχεία. Ο ποιητής το ξαναδούλεψε μέχρι το 1829, αλλά έμεινε ημιτελές. Δομημένο στο πρότυπο της βιβλικής "Αποκάλυψης" του Ιωάννη, είναι χωρισμένο σε κεφάλαια και το καθένα σε αριθμημένες παραγράφους.

 Μια γυναίκα κακιά, μοχθηρή, δαιμονική, με μορφή απαίσια και γέλιο φοβερό, βρίζει, καταριέται αποδιώχνει τις Μεσολογγίτισσες που έχουν καταφύγει στη Ζάκυνθο, ανέστιες και πεινασμένες. Το κείμενο βασίζεται σε δύο αλληλένδετα θέματα: τη σκληρή συμπεριφορά της Γυναίκας και τη δεινή θέση των Μεσολογγιτισσών, που καταφεύγουν για βοήθεια στο νησί της Ζακύνθου, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Το έργο, παραληρηματικό και καίριο, με εξπρεσιονιστικές πινελιές, αποτυπώνει την αιώνια πάλη του καλού με το κακό. Η παράσταση γίνεται το ιδανικό όχημα για να ακουστεί ο συνταρακτικός λόγος του εθνικού μας ποιητή.

3. Το Σάββατο  23 Μαΐου η Ελένη Ευθυμίου και η ομάδα Εν Δυνάμει παρουσιάζουν τον  Άνθρωπο ανεμιστήρα ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα στην Αίθουσα Τέχνης. Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στο κινείται στο θέατρο-ντοκουμέντο και το θέατρο της επινόησης, με βασικό άξονά της καθημερινές, ξεχωριστές ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν.

Όλα τα στιγμιότυπα που διαρθρώνουν την αφήγηση της παράστασης είναι εμπνευσμένα από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που τις αναπαριστούν. Η θεατρική φόρμα αναμειγνύεται με στοιχεία ντοκιμαντέρ και οι ήρωες συστήνονται με το πραγματικό τους όνομα, προσπαθώντας να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα “ποιoς αλήθεια είμαι;”  Η τελική σύνθεση δεν αποτελεί προϋπάρχουσα θεατρική δραματουργία, αλλά προέκυψε από τα μέλη της ομάδας, η οποία συνέθεσε μια ολοκληρωμένη δραματουργικά και αισθητικά παράσταση, πάντα με βάση τις δυνατότητες όλων των ηθοποιών - έτσι ώστε να κινητοποιούν το κάθε άτομο για το “παραπάνω” και ταυτόχρονα να μην το αποκλείουν από την ομάδα. 

Στη σκηνή οι ιστορίες αυτές µπαίνουν στο στόµα παιδιών και παίρνουν τη µορφή ενός παιδικού παιχνιδιού. Η επιλογή αυτή µπορεί αρχικά να προκύπτει από µια επιµονή να αναφέρεται κανείς στους ανθρώπους µε αναπηρία ως «παιδιά», στην πορεία όµως αποκαλύπτει τη δύναµη του παιδικού αυθορµητισµού και της παιδικής σκληρότητας να µιλήσει χωρίς αναστολές για τα πιο κρυµµένα µυστικά, να πει την αλήθεια ολόκληρη, όπως πραγµατικά είναι.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Α.Κ.

 

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO