Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΦΟΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΥΑΡ ΣΤΟ ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

Η θεατρική ομάδα Square που τα τελευταία χρόνια έχει μια πολύ δυναμική παρουσία στην αθηναϊκή σκηνή συνεργάζεται φέτος για δεύτερη χρονιά με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γιαμλόγλου, μετά τον επιτυχημένο «Θεό της Σφαγής» που παρουσίασε πέρσι στο 104 και μας συστήνει μια άπαιχτη έως τώρα στην Ελλάδα  κωμωδία , το Άσκηση για φόνο του Victor Chan στο Αγγέλων Βήμα. Παράλληλα έχει ήδη αρχίσει τις πρόβες για τη νέα της παραγωγή, το  Closer  του Μάρμπερ που θα ανέβει στο 104 σε σκηνοθεσία Στέλιου Μάινα.Η παράσταση εντάσσεται στη γενικότερη θεματική  Noir που επέλεξε ως κεντρικό άξονα όλων των παραγωγών το Αγγέλων Βήμα και η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα., άρα δε θα μπορούσε να μην   έχει την ανάλογη ατμόσφαιρα.

 Η Ιωάννα Σταυροπούλου  λέει: «Η αλήθεια είναι ότι αυτό το έργο είναι πολύ ιδιαίτερο. Στην αρχή προσπαθούσαμε, μαζί με το σκηνοθέτη να το αποκωδικοποιήσουμε και να το αναλύσουμε με βάση τη λογική... αυτό όμως δε λειτούργησε, οπότε καταλήξαμε σε μια πολύ συγκεκριμένη φόρμα, ένα ύφος "τσιμπημένου noir"  το οποίο ως διά μαγείας ξεκλείδωσε τα πάντα. Έπρεπε λοιπόν να αφεθούμε και να εμπιστευτούμε αυτό το ιδιαίτερο ύφος ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτό που κάνουμε. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως ηθοποιοί που ταυτίζονται με το ρεαλιστικό θέατρο. Θέλω να πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε το στοίχημα». 

  Ποιοι όμως ασκούνται για  το φόνο; Ο Έντριαν, γοητευτικός τυχοδιώκτης και πρωταθλητής στο σκάκι, απολαμβάνει τον πλούσιο γάμο του με την μεγαλύτερή του, αλλά ακόμη σέξι, Τζάνις, πρώην μοντέλο και νυν ιδιοκτήτρια γιγαντιαίας αλυσίδας γυμναστηρίων. Όσο ο ένας δε χώνεται στα πόδια του άλλου,όλα στη σχέση τους μοιάζουν ρόδινα. Σχεδόν... Γιατί με  την εμφάνιση της Έιμι, νεαρής «ρεπόρτερ» με σκοτεινό παρελθόν και ακόμη πιο σκοτεινό παρόν, μπαίνει σε κίνηση ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων, σχεδίων δολοφονίας και ανατροπών και ξεκινάει μια αδυσώπητη και αφάνταστα αστεία παρτίδα φονικού σκακιού. Ο καθένας από τους τρεις ήρωες έχει τους δικούς του λόγους να επιθυμεί ή να χρειάζεται την εξόντωση του ενός ή και των δύο άλλων. 

 Ο Γιάννης Λασπιάς τονίζει  ότι «Το Άσκηση για φόνο είναι ένα από τα έργα στα οποία η αναμέτρηση ανάμεσα στο σκοτεινό και το κωμικό πρέπει να εφευρίσκεται εκ νέου, κάθε στιγμή. Οι πνευματώδεις διάλογοι του έργου συνδυάζουν την ατμόσφαιρα screwball ταινιών της δεκαετίας του ‘30 και του ‘40 (γρήγορες ατάκες, η μάχη των δυο φύλων και η αμφισβήτηση του κυρίαρχου αρσενικού από μια γυναίκα πλουσιότερη και ισχυρότερη), κλασικών θεατρικών θρίλερ ανατροπών (μυστήριο, όλοι εναντίον όλων, συνεχής αλλαγή δεδομένων, ποιος θα επικρατήσει τελικά;), νουάρ μυθολογίας (χρήμα, σκάνδαλα, εκδίκηση, μοιραίες γυναίκες, αήθεις χαρακτήρες) και πάνω απ’ όλα, καθαρόαιμης μαύρης κωμωδίας».

Τέλος, το έτερο μέλος της ομάδας, η  Δάφνη Μανούσου, δηλώνει ενθουσιασμένη με το νέο τους θεατρικό στοίχημα και το νέο της ρόλο.

«Εγώ παίζω τη σατανική Έιμι Κόρτλαντ. Αυτό που μου άρεσε πολύ στο ρόλο της Έιμι και γενικότερα  στο έργο και στη φόρμα του Νoir είναι ότι οι χαρακτήρες είναι larger than life. Πράγμα που είναι πολύ απελευθερωτικό για τον ηθοποιό όταν παίζει. Όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες, μας φαινόταν λίγο υπερβολικό όλο αυτό, αλλά σύντομα το απενοχοποιήσαμε και συνειδητοποιήσαμε πως δεν πρέπει να ντραπούμε καθόλου την υπερβολή, αλλά αντιθέτως να αφεθούμε μέσα σε όλο αυτό, να μην το κρίνουμε και  να το διασκεδάσουμε. Είναι περίεργο αλλά επειδή πολλοί από εμάς στο μεγάλωμα μας ποτιστήκαμε με ταινίες, όπως η Caslablanca ας πούμε,  κρύβουμε μέσα μας στοιχεία Νοir περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε!»

Αν λοιπόν σας αρέσουν οι ταινίες noir, δεν έχετε παρά να κατεβείτε στο Αγγέλων Βήμα κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και να απολαύσετε μια τρελή κωμωδία για νεύρα.

 

Α.Κ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO