Ανατρέχοντας στην ιστορία του κτηρίου, που τότε ήταν ένα σπίτι -δίπλα ακριβώς στο Petit Palais, το σημερινό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία-, συναντούμε την πρώτη του ιδιοκτήτρια, μια Ολλανδέζα με το όνομα Μαργαρίτα, που έραβε τα πουκάμισα και τις δαντέλες του παλατιού, και την οποία έφερε στην Ελλάδα ο Γεώργιος ο Α΄.
Το 1923 το σπίτι γκρεμίζεται και δύο χρόνια μετά ξεκινά η κατασκευή του κτηρίου με τη μορφή που έχει μέχρι σήμερα. Η ανοικοδόμηση ολοκληρώθηκε το 1932 από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγκρή, έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες του μεσοπολέμου. Τότε χτίστηκαν και τα δύο θέατρα.
Το Θέατρο Βρετάνια ξεκίνησε ως κινηματογράφος, και μέχρι τη δεκαετία του ’60 άλλαζε συνεχώς λειτουργία, ενώ από τη σκηνή του πέρασαν ιστορικές θεατρικές μορφές όπως ο Δημήτρης Χορν, η Έλλη Λαμπέτη και πολλοί άλλοι. Ο πρώτος θιασάρχης του Βρετάνια ήταν ο Βασίλης Αργυρόπουλος.
Το Θέατρο Αθηνών -το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ιστορικό μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού- λειτούργησε αρχικά ως βιεννέζικο καμπαρέ με την ονομασία «Femina», και μετά τον πόλεμο το μετέτρεψε σε θέατρο ο αδελφός της Σοφίας Βέμπο, Γιώργος. Πρώτος θιασάρχης ήταν ο Βασίλης Λογοθετίδης, ενώ άφησε εποχή ως κεντρική σκηνή του Βασίλη Λογοθετίδη και της Ίλιας Λιβυκού.
[Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2009]