Μιά φωτογραφία με τον Βασίλη Αυλωνίτη και την Σπεράντζα Βρανά
μάς ταξιδεύει σε άλλες δεκαετίες, με ηθοποιούς-πραγματικούς αστέρες να οργώνουν το σανίδι και να δίνουν νόημα στην επιθεώρηση.
Την παραπάνω φωτογραφία δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook το Ακροπόλ, θυμίζοντας στους θεατρόφιλους πως η καλλιτεχνική ιστορία του θεάτρου, ιδιαίτερα στην 40ετία '50-'90, είναι ταυτισμένη με την ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης.
Η λεζάντα της φωτογραφίας αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα κομμάτι από την ιστορία του Ακροπόλ:
"Τα κείμενα ήταν γραμμένα από κορυφαίους συγγραφείς της εποχής, όπως ο Ασημάκης Γιαλαμάς, ο Ναπολέων Ελευθερίου, ο Πάνος Παπαδούκας, ο Κώστας Πρετεντέρης, ο Ηλίας Λυμπερόπουλος, ο Γιώργος Οικονομίδης, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Χρήστος και ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο Βασίλης Σπυρόπουλος, ο Γιώργος Ασημακόπουλος και πολλοί άλλοι. Σατίριζαν την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα με τόση αμεσότητα, ώστε η αναφορά και μόνο των τίτλων των έργων να αποτελεί βαρόμετρο των εκάστοτε λαϊκών πόθων και προσδοκιών.
H πρώτη μεγάλη ιστορική επιθεώρηση, "Η Βασίλισσα της νύχτας", ανέβηκε το 1952, με την Ρένα Βλαχοπούλου, την Μπελίντα και την Σπεράντζα Βρανά. Θα ακολουθήσουν μεγάλες επιτυχίες, όπως "Να τι θα πει Αθήνα" (1953), "Σιγά και με το μαλακό" (1956), "Αλήθειες και ψευτιές" (1957), κ.ά., ενώ την περίοδο 1956-1962 ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής ο Βασίλης Αυλωνίτης."
Σ.Κ.