Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΣΙΝΤΝΕΪ ΛΟΥΜΕΤ ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Written by OnlyTheater. Category: REWIND

Σίντνεϊ Λουμέτ

 

Ο Σίντνεϊ Λουμέτ γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια το 1924. Ήταν γιος του ηθοποιού Μπαρούχ Λουμέτ και της χορεύτριας Γιουτζίνια Βέρμους, και οι δυο εβραϊκής καταγωγής και μέλη του γίντις (εβραϊκού) θεάτρου της Νέας Υόρκης, στο οποίο ο Λουμέτ έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός σε ηλικία 5 ετών. 

Ξεκίνησε να εργάζεται ως σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων και τηλεοπτικών σειρών στις αρχές της δεκαετίας του '50 και το 1957 σε ηλικία 33 ετών γύρισε την ταινία Οι Δώδεκα Ένορκοι (Twelve Angry Men). Με την ταινία αυτή ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Ο Λουμέτ έκανε πολλές ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, οι περισσότερες ήταν πολύ επιτυχημένες και ο ίδιος άξιος να σκηνοθετεί ηθοποιούς όπως τη Σοφία Λόρεν, την Άννα Μανιάνη και τον Μάρλον Μπράντο. Υπήρξε τέσσερις φορές υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Δεν το κέρδισε ποτέ και για το λόγο αυτό η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του παραχώρησε Τιμητικό Όσκαρ το 2005. 

Το 1962 ο Λουμέτ σκηνοθέτησε με μεγάλη επιτυχία το θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’Νηλ, Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη μέρα. Το συγκεκριμένο έργο, γράφτηκε το 1912 και θίγει θέματα οικογενειακά και κοινωνικά βάζοντας στο μικροσκόπιο τον άνθρωπο και τις σχέσεις που αναπτύσσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό έργο επηρεασμένο από όλα όσα σημάδεψαν το συγγραφέα. Ο ίδιος (ο Ο’ Νηλ) ζήτησε να παιχτεί μετά το θάνατό του, κερδίζοντας βραβείο Πούλιτζερ το 1957.

Στην κινηματογραφική του μεταφορά, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λουμέτ, πρωταγωνιστές υπήρξαν η Κάθριν Χέπμπορν και ο Τζέισον Ρόμπαρτς, ενώ όλοι οι ηθοποιοί της ταινίας (που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο Μακρύ Ταξίδι μέσα στη Νύχτα) βραβεύτηκαν για την ερμηνεία του στο Φεστιβάλ των Καννών το 1962.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης πέθανε σαν σήμερα στις 9 Απριλίου το 2011.Την ημέρα της κηδείας του διάσημοι σκηνοθέτες όπως ο Γούντι Άλεν κι ο Μάρτιν Σκορσέζε απέτισαν φόρο τιμής στο σκηνοθέτη. 

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO