Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σημαντικούς κωμικούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Ντίνος Ηλιόπουλος
Χάρισε το γέλιο σε εκατομμύρια ανθρώπους και δίδαξε ήθος εντός και εκτός σκηνής. Πολλοί τον είπαν, Fred Aster της Ελλάδας. Πρόκειται φυσικά για τον μεγάλο μας ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο.
Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά ενός Έλληνα μεγαλέμπορα που είχε τις επιχειρήσεις του στην Αίγυπτο. Εκεί, στην Αλεξάνδρεια, γεννήθηκε ο Ντίνος Ηλιόπουλος το 1915. Το οικονομικό κραχ του 1929 αναγκάζει όλη την οικογένεια να εγκαταλείψει την Αίγυπτο και να εγκατασταθεί στην Μασσαλία. Σε αυτή την Γαλλική πόλη θα τελειώσει το σχολείο ο Ηλιόπουλος και το 1935, σε ηλικία 20 ετών, θα έρθει στην Αθήνα. Ξεκίνησε εμπορικές σπουδές και κατόπιν κατατάχθηκε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού για να υπηρετήσει την θητεία του. Μια θητεία που παρατάθηκε λόγω του πολέμου του 1940.
Μετά την κατοχή, έδωσε εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (τότε λεγόταν Βασιλικό Θέατρο), στις οποίες όμως απέτυχε. Τελικά σπούδασε υποκριτική στην σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη.
Η πρώτη φορά που ανέβηκε στο «σανίδι» ήταν το 1944 στην παράσταση «Κυρία, σας αγαπώ». Κατά την διάρκεια της μακράς και λαμπρής καριέρας του έπαιξε με μεγάλα ονόματα του θεάτρου και συμμετείχε σε πολλούς γνωστούς θιάσους. Το 1957 δημιούργησε δικό του θίασο, ο οποίος αποτέλεσε φυτώριο για πολλούς νέους ηθοποιούς. Περιόδευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά. Η τελευταία παράσταση που έπαιξε ήταν «Η πριγκίπισσα του λαού» το 1998. Για την μεγάλη του προσφορά στο θέατρο τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Ά.
Η μεγάλη αγάπη του Ντίνου Ηλιόπουλου ήταν ο κινηματογράφος. Η πρεμιέρα του στην έβδομη τέχνη έγινε το 1948, στην ταινία «Εκατό χιλιάδες λίρες». Συνολικά συμμετείχε σε 90 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με τελευταία ταινία την «Ράδιο Μόσχα» το 1995.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος διέθετε όμως και λογοτεχνικό ταλέντο. Μας κληρονόμησε μία ποιητική συλλογή, δύο βιβλία με ευθυμογραφήματα και την αυτοβιογραφία του «Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Nτίνος» που κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις Άγκυρα.
Με την γυναίκα του Χίλντεγκαρντ παντρεύτηκε το 1964 και μαζί απέκτησαν δύο κόρες την Εβίτα και την Χίλντα.
Το 2000 έδωσε μια συνέντευξη στην Έλενα Χατζηιωάννου η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 23 Οκτωβρίου του 2000. Σε αυτήν την συνέντευξη αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Το γέλιο κάνει τον άνθρωπο ¬ προς στιγμήν ¬ να γίνεται καλός άνθρωπος. Αυτό που μου ‘μαθε η ζωή, είναι πόσο πολύτιμη είναι η υγεία. Αυτό που μου ‘μαθε η τέχνη, είναι πόσο πολύτιμη είναι η αισθητική. Όταν το γέλιο γεφυρώνει, αυτά τα δύο είναι ευλογία…».
Ο πολύ αγαπημένος Ντίνος Ηλιόπουλος, έφυγε από κοντά μας, στις 4 Ιουνίου του 2001, σε ηλικία 86 ετών. Η κηδεία του έγινε, δημοσία δαπάνη, στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015