Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: REWIND

Κώστας Μουσούρης

 

Η Πανελλήνια Ένωση Ελεύθερου Θεάτρου ιδρύθηκε το 1951 από τον Κώστα Μουσούρη, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος της πρόεδρος για πολλά χρόνια. Μετά την παραίτηση του,τον διαδέχτηκε ο Θεόδωρος Κρίτας.

Γράφει ο Θεόδωρος Κρίτας στο βιβλίο του "Όπως τους γνώρισα":
"Όχι δεν ήταν ένας συνηθισμένος πρόεδρος σφραγίδα. Ηταν ο ιθύνων νους του κλάδου... Το τι έχει προσφέρει ο Μουσούρης στον κλάδο της συντεχνίας του, αλλά και στο ελληνικό θέατρο, δεν περιγράφεται με λόγια."

Γράφει και ο Μίλτος Λιδωρίκης:
"Ο Κώστας Μουσούρης υπήρξε εκ των ιδρυτών της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου (ΠΕΕΘ), θα μπορούσα να πω ο ιδρυτής της. Ο Μουσούρης σε ολόκληρη την θεατρική του διαδρομή πάνω από 50 χρόνια, εκτός ολίγων μηνών παρουσίας του στο Εθνικό το 1932, υπήρξε ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, παραγωγός, και επιχειρηματίας μη κρατικών θεάτρων.
Την απόφαση για την ίδρυση της ΠΕΕΘ την πήρε μετά την επάνοδο του απ'ο την Αμερική όπου 'μελέτησε' πως λειτουργεί εκεί το θέατρο και την τεράστια επιρροή που είχε στην κοινωνικοπολιτική ζωή της Αμερικής. Ο Μουσούρης θέλησε με την δημιουργία της ΠΕΕΘ το θέατρο να αποκτήσει θεσμική παρουσία στα πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα στην Ελλάδα. Να είναι συνομιλητής με την πολιτεία σε ανώτατο επίπεδο. Τα γραφεία της ΠΕΕΘ για πολλά χρόνια ήταν στο υπόγειο του θεάτρου του κι εκεί αφιέρωνε πολλές ώρες για την ΠΕΕΘ. Τα πρωινά ΠΕΕΘ στο υπόγειο, το μεσημέρι πρόβες, το απόγευμα και το βράδυ στο καμαρίνι του και στη σκηνή. Ο Μουσούρης δεν απέκτησε ιδιόκτητο σπίτι 'Τι να το κάνω? μου έλεγε, σπίτι μου είναι το θέατρο'. Επεδίωξε να μπαίνει και ο φτωχός κόσμος στο θέατρο (εισιτήρια εργατικής εστίας) και το θέατρο να μην φορολογείται εκτός από το φόρο που αναγράφεται στο εισιτήριο και κυρίως να έχει την συμπαράσταση της πολιτείας."

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO