"'Φωνάζει ο κλέφτης" του Δημήτρη Ψαθά. Κωμωδία σε τρεις πράξεις και τέσσερις εικόνες. Ανέβηκε πρώτη φορά από το θίασο της Μαίρης Αρώνη τον Οκτώβρη του 1958 στο Θέατρο Μαρίκα Κοτοπούλη. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας η ίδια η Μαίρη Αρώνη.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ένας υπερβολικά έντιμος άνθρωπος, ο Τιμολέων Λάμπρου , που έχει χάσει πολλές φορές την δουλειά του εξαιτίας αυτής της εντιμότητας και που για να παίρνει θάρρος να λέει την αλήθεια, γιατί κατά βάση είναι πολύ δειλός, αναγκάζεται να πίνει, βρίσκει το πορτοφόλι ενός στρατηγού, προέδρου ενός μεγάλου δημόσιου οργανισμού, το οποίο είναι γεμάτο χαρτονομίσματα και ένα γράμμα από τις ΗΠΑ, και πηγαίνει στο σπίτι του για να του το επιστρέψει.
Η γυναίκα του στρατηγού, όμως, η Λία καλύπτει τον αδελφό της που έχει κάνει μεγάλες καταχρήσεις στον οργανισμό του συζύγου της και το γράμμα αποδεικνύει τα ψέμματα της και τις καταχρήσεις. Τελικά, η Λία αποκτά το γράμμα παρά την αντίδραση του έντιμου ανθρώπου, αλλά ο στρατηγός, λόγω ακριβώς αυτής της εντιμότητας, τον προσλαμβάνει στον οργανισμό,
Εκεί, αυτός ανακαλύπτει τις κομπίνες και τις καταχρήσεις και όταν πηγαίνει και τα λέει όλα στον στρατηγό, η γυναίκα του και ο αδελφός της προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό, απατεώνα και...αριστερό και "εναντίον του συστήματος", κάτι που συνήθως κάνει το στρατηγό έξαλλο. Ο έντιμος άνθρωπος πηγαίνει στη φυλακή, αλλά η Λία αποφασίζει να δώσει τη λύση λέγοντας όλη την αλήθεια.
Απόσπασμα από κείμενο που έγραψε ο Ψαθάς στο "Θέατρο 59"
Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης…Και το δυστύχημα είναι ότι πολύ συχνά –προπάντων στην εποχή μας- φωνάζει τόσο δυνατά και τόσο θρασύτατα ο κλέφτης ώστε φεύγει ο νοικοκύρης πανικόβλητος,για να μη βρεί τρικούβερτους μπελάδες! Οι κάπηλοι των ηθικών αξιών είναι την βοήν αγαθοί και επικίνδυνοι…''
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1965, το έργο "Φωνάζει ο κλέφτης" γίνεται κινηματογραφική ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Δαλιανίδης τότε-και για πολλά χρόνια μετά-υπέγραφε με το όνομα του μοντέρ Ανδρέα Ανδρεαδάκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ταινιών που είχε σκηνοθετήσει εκείνο το έτος. Δύο γραφικές παρουσίες της επιθεώρησης εμφανίζονται επίσης στην ταινία:η Νινή Τζάνετ και η Φίτσα Ντάβου.
(Πηγή:Βικιπαίδεια)
(Πηγή φωτογραφίας: Θέατρο 59)