Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΥΡΤΙΩΤΙΣΣΑ: ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΦΟΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ

Written by OnlyTheater. Category: REWIND

 O Γρηγόριος Ξενόπουλος

 

« Οι Μυστικοί Αρραβώνες» του Γρηγόριου Ξενόπουλου που επέλεξε να ανεβάσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης σε διασκευή του Άκη Δήμου είναι στην πραγματικότητα η μαρτυρία ενός μεγάλου έρωτα. Πρόκειται ίσως για το πλέον αυτοβιογραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, ένας φόρος τιμής στην ποιήτρια Μυρτιώτισσα, κατά κόσμον Θεώνη Δρακοπούλου, με την οποία διατηρούσε παράνομο ερωτικό δεσμό την εποχή που ήταν παντρεμένος  με τη δεύτερη σύζυγό του, τη Χριστίνα Κανελλοπούλου. Εκείνη ήταν μόλις 18 χρόνων, εκείνος 36.

Η σχέση τους δεν κράτησε πολύ, όμως ενέπνευσε στη Μυρτιώτισσα μια σειρά από ερωτικά ποιήματα και ερωτικές επιστολές. Στους «Μυστικούς Αρραβώνες» περιλαμβάνονται οι πραγματικές επιστολές της Θεώνης προς αυτόν την εποχή του μεγάλου τους έρωτα. Ίσως από τύψεις  επειδή τελικά δεν κατάφερε να της προσφέρει όλα όσα εκείνη ήθελε ο Ξενόπουλος, με περίσσιο θάρρος δημοσιεύει αυτό το βιβλίο και το  1938 στην αυτοβιογραφία του, αποκάλυψε ότι πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος ήταν η Μυρτιώτισσα και οι επιστολές ήταν γραμμένες από αυτήν. Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο ίδιος και η ηρωίδα του έργου -η Θάλεια- δεν ήταν άλλη από τη Θεώνη Δρακοπούλου. 

Οι Μυστικοί Αρραβώνες πρωτοδημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στην εφημερίδα Έθνος από τις 22 Νοεμβρίου 1915 έως και τις 12 Μαΐου 1916 και ήταν τόση η απήχηση του που η εφημερίδα αναγκάστηκε να το δημοσιεύσει και πάλι έπειτα από πολλά λίγα χρόνια.

Η ποιήτρια Μυρτιώτισσα

Μετά τον χωρισμό τους η Θεώνη αποφάσισε να γίνει ηθοποιός ,αλλά η οικογένειά της  αντέδρασε. Την ανάγκασε να σταματήσει το θέατρο και να παντρευτεί το μακρινό εξάδελφό της Σπύρο Παππά. Ο Παππάς που ζούσε μόνιμα στο Παρίσι και αγαπούσε το θέατρο της επέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Γαλλική Κρατική Δραματική Σχολή. Μαζί απέκτησαν ένα παιδί, τον Γιώργο, τον μεγάλο Έλληνα ηθοποιό. Όμως ένας γάμος χωρίς έρωτα δεν μπορούσε να κρατήσει για τη Θεώνη. «Όσο καλός κι αν ήταν, ευγενικός, μορφωμένος, όσο κι αν αγάπησε και φρόντισε κι αυτός όπως μπορούσε για τη μόρφωση του παιδιού μας, στο βάθος έμεινε ξένος για μένα.»

Η Θεώνη Δρακοπούλου είναι ίσως η σημαντικότερη Ελληνίδα ποιήτρια του μεσοπολέμου. Έγινε γνωστή με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μυρτιώτισσα. Οι σχέσεις της (ερωτικές ή πλατωνικές) με άλλους ποιητές και συγγραφείς την καθόρισαν. Μετά το διαζύγιό της την περίμενε ένας άλλος καθοριστικός γι’ αυτήν έρωτας με τον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη. Γι’ αυτόν γράφει ένα από τα διασημότερα ποιήματά της.

 Η αλληλογραφία της με  τον  Γρηγόριο Ξενόπουλο είναι από τις διασημότερες και ωραιότερες  ερωτικές επιστολές που έχουν γραφεί στην ελληνική γλώσσα.

Η Μυρτιώτισσα πέθανε στις 4 Αυγούστου 1968 σε ηλικία 83 ετών. Ο Ξενόπουλος είχε πεθάνει 17 χρόνια νωρίτερα, στις 15 Ιανουαρίου του 1951.

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO