Σχετικά με την ανακοίνωση – πρόσκληση ενδιαφέροντος της Παρασκευής 14/11/2014 για το πρόγραμμα εθελοντισμού του ΚΘΒΕ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βούρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Προφανώς και δυστυχώς δεν έγινε κατανοητή σε ορισμένους η φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ούτε για προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας ούτε για υιοθέτηση πρακτικών σταδιακής υποκατάστασης εργαζομένων από εθελοντές. Και φυσικά δεν πρόκειται να καλύψουμε λειτουργικές ανάγκες –αυτές είναι καλυμμένες από το άξιο προσωπικό του Θεάτρου, ειδάλλως δεν θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε αυτήν την καλλιτεχνική έκρηξη που αποτυπώνεται και σε νούμερα τελευταία.
Αντιθέτως, δίνουμε σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ ακόμη και για την αύξηση των θέσεων εργασίας, πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή, κάτι που γνωρίζουν όλοι πολύ καλά μέσα στην οικογένεια του Θεάτρου.
Κανόνες που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Οργανισμού και αναφέρονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως π.χ. το ωράριο, είναι αυτονόητοι, απλώς στην περίπτωση του ΚΘΒΕ δημοσιοποιούνται εξαρχής προκειμένου το πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς να είναι ξεκάθαρο.
Εξάλλου, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη συμβαίνει σε άλλους φορείς ούτε κάτι διαφορετικό από αυτό που διαθέτουν πολλοί ΟΤΑ ή πολιτιστικοί οργανισμοί στην πόλη μας και στην Ελλάδα, δηλαδή οργανωμένες ομάδες εθελοντών σε μόνιμη βάση.
Η συγκεκριμένη ενέργεια προέκυψε από την προσφορά πολλών νέων που ήθελαν, σ’ αυτή την ιδιαίτερα δημιουργική φάση του ΚΘΒΕ, να ζήσουν την εμπειρία της συμμετοχής σ’ αυτήν.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια σχέση αμφίδρομη του Κρατικού Θεάτρου με την κοινωνία γιατί είναι γνωστό ότι το ίδιο προσφέρει μεγάλο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, ιδίως τον τελευταίο χρόνο: με το πρόγραμμα για σχολεία ΦΟΡΑ –Φοβία Ρατσισμός Στοπ με θέμα το σχολικό εκφοβισμό, με την χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, με τις ατέλειες σε ευπαθείς ομάδες, σε άπορους μαθητές, με τα δάνεια βεστιαρίου και φροντιστηρίου, με δράσεις όπως το Θέατρο κατ’ οίκων, τη συνεργασία με την οργάνωση Make a Wish, με τις παραστάσεις στη νοηματική γλώσσα με ατελή είσοδο για τους κωφάλαλους θεατές κ.ά.
Αυτή την αμφίδρομη σχέση ΚΘΒΕ – κοινωνίας θα τη συνεχίσουμε. Γιατί είναι καταστατική αποστολή του Κρατικού Θεάτρου. Και γιατί πιστεύουμε σ’ αυτήν».