Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συνεχίζεται το «Transitions 2.Latin America: Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης λατινοαμερικανικής σκηνής». Σήμερα ο Αργεντίνος ο σκηνοθέτης Mariano Pensotti μας μιλά για το μωσαϊκό της σύγχρονης ζωής στο Μπουένος Άιρες σε μια παράσταση με τον ποιητικό τίτλο «Το παρελθόν είναι ένα ζώο αλλόκοτο». Τέσσερις νέοι στέκουν σαστισμένοι στην Αργεντινή του 1999 και παρακολουθούν το τέλος των ονείρων τους. Η πορεία της ζωής τους θα καθοριστεί από την οικονομική και θεσμική χρεοκοπία της χώρας τους, καθώς οι συμβιβασμοί έρχονται αλυσιδωτοί και όλοι μαζί αποχαιρετούν το όνειρό τους»
Αλλά και ο Jorge Hugo Marin από την Κολομβία παρουσιάζει σε δική του σκηνοθεσία το έργο «Ο διανοούμενος συγγραφέας», ένα οικογενειακό δράμα όπου ματιές κρυφές ανταλλάσσονται σε έναν χώρο απολύτως προσωπικό: Ένα παράθυρο. Κάποιος ανοίγει τις κουρτίνες και παρατηρεί το εσωτερικό ενός μικροαστικού σπιτιού. Η διακόσμηση προδίδει ότι ο ιδιοκτήτης είναι άτομο μεγάλης ηλικίας. Παρατηρούμε και εμείς μαζί με τον «εισβολέα» και η συνέχεια επί σκηνής.
Στο θέατρο Θησείον ο βαθιά ανθρώπινο έργο του Ιρλανδού πολυβραβευμένου Simon Stephens « Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς για δεύτερη χρονιά με μια καινούργια διανομή. Ένα βράδυ, ο νεαρός ήρωας του έργου, ο Κρίστοφερ βρίσκει τον σκύλο της γειτόνισσάς του νεκρό με μια τσουγκράνα καρφωμένη στα πλευρά του. Τότε και παρά την εντολή του πατέρα του, ο Κρίστοφερ με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα ξεκινά μια έρευνα για να ανακαλύψει «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα». Με αυτή την έρευνα ως αφορμή, ξεκινά η πορεία των ηρώων προς τη γνώση, την αυτογνωσία, την ανατροπή των όσων, μέχρι τότε, καθένας τους πίστευε για τη ζωή, για τις ανθρώπινες σχέσεις, για το μέλλον.
Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ γράφει, σκηνοθετεί και παίζει ένα μονόλογο ενός Έλληνα Eβραίου από τη Θεσσαλονίκη, κρατουμένου του Άουσβιτς, με τίτλο « Αγνωστός Αριθμός» στο Vault. Το έργο διαδραματίζεται στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς από τον Μάρτιο του 1943 που εκτοπίστηκαν οι Έλληνες Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη έως 29 Ιανουαρίου του 1945 που απελευθερώθηκαν από τον Ρώσικο στρατό. Ο ήρωας του έργου είναι από τη Θεσσαλονίκη. Αφηγείται αλλά και ζει τις φρικαλεότητες μέσα στο στρατόπεδο. Όλα τα γεγονότα είναι αληθινά και καταγεγραμμένα ιστορικά από διάφορους επιζήσαντες. Στο τέλος ο κρατούμενος τρελαίνεται, λίγο πριν τον απελευθερώσουν οι Ρώσοι.
Κωνσταντίνα Ρουμελιώτη στο LA Theatre γράφει και σκηνοθετεί μαζί με τον Γ. Μαύρα « Σ’ έξαλλες καταστάσεις», μια κωμωδία γεμάτη ανατροπές.