Οι blitz, η ομάδα που έβγαλε το ελληνικό θέατρο εκτός συνόρων, μάς έλειψε, αλλά ευτυχώς από σήμερα μπορούμε να την απολαμβάνουμε στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου στην παράσταση «Vanya. Δέκα χρόνια μετά». Εμπνευσμένη από το εμβληματικό κείμενο του Τσέχωφ, τον «Θείο Βάνια», και με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από το θάνατο του Ρώσου συγγραφέα και δραματουργού, η ομάδα μιλά για την ερωτική επιθυμία, τη ζωή ως θρίαμβο, το φόβο του γήρατος, το θέατρο, τους διανοούμενους, τη μνήμη, την οργή για την ακινησία της ζωής μέσα από την ιστορία των τσεχωφικών ηρώων. Απομονωμένοι σε έναν απροσδιόριστο χώρο, ο Βάνια, η Σόνια, η Ελένα και ο Αστρόφ ξαναθυμούνται αποσπάσματα της ζωής τους, δέκα χρόνια μετά το τέλος του έργου. Τα ξαναζούν, τα διορθώνουν και τα αναπαριστούν. Σκηνές από τον «Θείο Βάνια» και πρωτότυπα κείμενα που προβάλλονται εν είδει υπέρτιτλων διαστρεβλώνουν την τυπική συνέχειά του και δημιουργούν ένα νέο περιεχόμενο, ένα νέο τόπο και μια νέα ιστορία.
Στο Εθνικό Θέατρο- Νέα σκηνή « Νίκος Κούρκουλος» παρουσιάζεται για πρώτη φορά το έργο των αδερφών Κούφαλη «Συγχώρεσέ με» σε σκηνοθεσία του Α. Καραζήση. Οκτώ φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι συναντιούνται σε ένα σταθμό μετεπιβίβασης. Αυτό γίνεται η αφορμή για να ανασύρουν οι ήρωες στην επιφάνεια τα γεγονότα που τους οδήγησαν ως εκεί. Οι προσωπικές ιστορίες τους, φαινομενικά ασύνδετες, ενώνονται και αποκαλύπτουν τα νήματα που συνδέουν τις ζωές τους.. Τα «γιατί» πρέπει να απαντηθούν, οι εξηγήσεις πρέπει να δοθούν, και οι ήρωες να μπορέσουν να προσφέρουν και να δεχθούν τη συγχώρεση, πριν την τελική τους αναχώρηση για το Άγνωστο.
Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει και σκηνοθετεί «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, στο θέατρο Θησείον με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να τη συνοδεύει μουσικά live επί σκηνής, ενώ στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιώργος Νανούρης.
Δεύτερη πρεμιέρα για τον Ιωσήφ Βαρδάκη αυτή τη φορά στο Αγγέλων Βήμα με τη μαύρη κωμωδία του Πίτερ Στρόαν « Το κρέας». Σε ένα πορνοσινεμά σε μια θλιβερή μικρή πόλη της κεντρικής Αγγλίας, το Gateshead κάπου στα sixties… Οι «επιχειρηματίες», δυο αδέρφια χρεωμένα μέχρι τα αυτιά στους νονούς της περιοχής που τους πουλάνε προστασία και δύο υπάλληλοί τους, losers γενικών καθηκόντων, αποφασίζουν να κρατήσουν όμηρο έναν αρχινονό που φτάνει απ’ το Λονδίνο και πέφτει στα χέρια τους τυχαία. Στόχος τους να πάρουν τα λύτρα, να τον παραδώσουν στους δικούς του, να ξεχρεώσουν και να αλλάξουν ζωή. Γιατί όλοι τους λαχταρούν να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι.
« Ο Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος» μια performance της ομάδας Ha! Theatre Ensemble που αναμιγνύει την αισθητική των κόμικς με παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία , ζωντανεύει χαρακτήρες που αφορούν την καθημερινότητά μας και αναζητά έναν σούπερ ήρωα έρχεται στο Olvio μετά την επιτυχημένη του πρώτη παρουσίαση στο Festival.
Σαρκαστική και ανθρώπινη, η εμβληματική σάτιρα του Κώστα Μουρσελά, « Ω τι κόσμος , μπαμπά!» -40 χρόνια μετά από την αθηναϊκή πρεμιέρα της- επιστρέφει στο θέατρο Προσκήνιο σε σκηνοθεσία του Ν. Χατζηπαπά. Το έργο γραμμένο σε μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, και για το περιεχόμενό του, αλλά και για τη μοντέρνα γραφή του.
«Η μέθοδος Γκρόμχολ» του Καταλανού Χόλντι Γκαλθεράν , ένα έργο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς κάνει ενδελεχή ανάλυση της εργασιακής ψυχολογικής βίας που ασκείται στους υπαλλήλους μεγάλων εταιρειών, έρχεται αυτή τη φορά στο Θέατρο Αμιράλ σε σκηνοθεσία του Θ. Θεολόγη.
A.K.