Είναι από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς της λεγόμενης μεταπολεμικής γενιάς κι όμως ακόμη κι αυτός δεν πρόλαβε να δει όλη του την κινηματογραφική εργογραφία να παίρνει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη. Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό έργο του Αρθρουρ Μίλερ, που έφυγε από τη ζωή το 2005, πρόκειται να γίνει θεατρικό στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για το δράμα «The Hook» («Το αγκίστρι»), που θα ανέβει στο Northampton’s Royal and Derngate Τheatre τον ερχόμενο Ιούνιο (έναν μήνα μετά θα παιχτεί στο Liverpool’s Everyman Theatre).
Ο Μίλερ το έγραψε ως σενάριο στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, για να στηλιτεύσει τη διαφθορά στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Αναφέρεται στον Μάρτι Φεράρα, ένα εργάτη του λιμανιού, που εναντιώνεται στους γκάνγκστερ και τους διεφθαρμένους υπαλλήλους που κάνουν κουμάντο στην προκυμαία του Μπρούκλιν.
Ο Ελία Καζάν είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον τόσο για την παραγωγή όσο και για τη σκηνοθεσία της ταινίας. Ωστόσο, ο Μίλερ αποφάσισε να αποσύρει το σενάριο του «The Hook», καθώς τα στελέχη της εταιρείας παραγωγής στο Χόλιγουντ τον πίεζαν να παρουσιάσει τους αλήτες του λιμανιού ως κομμουνιστές. Με τον μακαρθισμό στο απόγειό του και τον Καζάν να έχει καταδώσει συναδέλφους, ο Μίλερ πήρε τις αποστάσεις του και έβαλε το σενάριο στο συρτάρι. Ωστόσο, η πίεση που δεχόταν να συνεργαστεί με το καθεστώς ήταν τεράστια. «Ηταν εξαιρετικά ακέραιος χαρακτήρας και προτίμησε να θάψει το σενάριό του παρά να συμπορευτεί με τους μακαρθιστές», δήλωσε στο BBC ο σκηνοθέτης Τζέιμς Ντακρ, που θα αναλάβει τώρα το όλο εγχείρημα.
«Ευτυχώς, έχει γραφεί με τέτοιο τρόπο, ώστε σχετικά εύκολα μπορεί να διασκευαστεί για το θέατρο», συμπλήρωσε ο Ντακρ. «Μάλιστα, είναι ό,τι πρέπει για να παρουσιαστεί στα συγκεκριμένα θέατρα στο Λίβερπουλ και το Νορθάμπτον, καθώς και οι δύο πόλεις είναι βιομηχανικά κέντρα, με έντονο το στοιχείο των μεταναστών και των κοινωνικών ανακατατάξεων».
Ο Φεράρα είναι μάλλον ένας από τους πιο δυνατούς ήρωες του Μίλερ. «Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι πως ο Μίλερ φαίνεται να γράφει το ‘50 με τέτοιο τρόπο και επιλέγοντας τέτοια θεματολογία, σαν να ήξερε πως 60 χρόνια μετά θα ήταν το ίδιο σύγχρονη! Μην ξεχνάμε πως μέσω του έργου του εξέθεσε τα ψεγάδια του «αμερικανικού ονείρου», δεχόμενος ισχυρή κριτική στη χώρα του», είπε ο Ντακρ.
Το ανέβασμα του «The Hook» συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα του - ο Αρθουρ Μίλερ γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1915. Θυμίζουμε πως ο δημιουργός τού «Ο θάνατος του εμποράκου», που πρωτοανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1949, καθιερώνοντας τον Μίλερ ως έναν γίγαντα του αμερικανικού θεάτρου σε ηλικία μόλις 33 ετών, γίνεται ο πρώτος που τον ίδιο χρόνο κερδίζει τρία βραβεία (Πούλιτζερ, Τόνι και το βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης).
(Πηγή: Η εφημερίδα των συντακτών)