Σύχρονος χορός και εικαστική εγκατάσταση, απορίες για τον Μάη του '68, το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας από την αρχαιότητα του Λουκιανού, Νιλ Σάιμον στην παιδική - εφηβική σκηνή του θεάτρου Αλίκη, ο Χόρχε Ούγκο Μαρίν αντλεί έμπνευση από ένα κλασικό έργο του μαιτρ του τρόμου, Άλφρεντ Χίτσκοκ, τη Θηλιά (1948). Τι κάθεσαι;
Το ιδιόρρυθμο πλακιώτικο σπίτι του 19ου αιώνα με τα αρχαία θεμέλια, στην οδό Δεξίππου, ανοίγει τις πύλες του και πάλι στο κοινό, παρουσιάζοντας ένα συνεχές πρόγραμμα σύγχρονου χορού και εικαστικής εγκατάστασης, με το γενικό τίτλο «Είναι Καιρός». Ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, το Μικροσκοπικό Θέατρο της χορογράφου Αναστασίας Λύρα «κυοφορεί» μια σειρά από παραστάσεις που θα παρουσιάζονται το πρώτο και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, κάνοντας πρεμιέρα με την παράσταση "GraviDanza", το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014. Το μηνιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση μιας καινούριας παράστασης και την επανάληψη μιας εκ των παλαιότερων παραγωγών.
Είναι ακόμα ζωντανός ο Μάης του '68; Πώς στιγμάτισε τη ζωή όσων έμειναν πιστοί στα ιδεώδη του; Μπορεί να υπάρξει αληθινή ισορροπία ανάμεσα στα πολιτικά πιστεύω και την προσωπική-οικογενειακή ζωή; Το έργο του Alexi Kaye Campbell «Απολογία» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο Αλκμήνη, από τις 29 Νοεμβρίου και για 20 μόνο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου, με τη Μάνια Παπαδημητρίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τη μουσική υπογράφει η Σαβίνα Γιαννάτου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το έργο του γνωστού συγγραφέα που επιλέχθηκε για το John Whiting Award, φημισμένο βραβείο συγγραφής θεατρικών έργων στην Βρετανία. Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος. Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Χάρης Μαυρουδής, Ειρήνη Μπαλτά, Καλλιόπη Σίμου, Γιώργος Σουξές, Δημοσθένης Φίλιππας.
"Η αληθινή σου ιστορία;". Το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας από την αρχαιότητα του Λουκιανού δίνει την έμπνευση σ' ένα νέο θεατρικό έργο γραμμένο από την Χρύσα Σπηλιώτη που θα παίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 17:00 και κάθε Σάββατο έως τις 27 Δεκεμβρίου. Μια παράσταση ακραίας φαντασίας και χιούμορ σκηνοθετημένη απ' τον Δημήτρη Μάριζα και την Χρύσα Σπηλιώτη. Το σήμερα και το χτες της ελληνικής παράδοσης ενώνεται σ' ένα μουσικό καμβά από τον ράπερ των Razastarr, Νικόλα Καρίμαλη. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μάριζας- Χρύσα Σπηλιώτη. Παίζουν: Kωνσταντίνος Αρνόκουρος, Ηλέκτρα Αρσενίδου, Δήμητρα Βήττα, Ηλίας Βογιατζιδάκης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.
"Οι ηλίθιοι". Ένα από τα πιο ιδιαίτερα θεατρικά έργα του Νιλ Σάιμον στην παιδική - εφηβική σκηνή του θεάτρου Αλίκη.
Δύο αιώνες πριν, ο κόμης Γιουσέκεβιτς (Ορφέας Παπαδόπουλος) έχει ρίξει στους κατοίκους του χωριού την κατάρα να γεννιούνται και να πεθαίνουν ηλίθιοι, θέλοντας έτσι να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του, ο οποίος αυτοκτόνησε επειδή τον απαρνήθηκε η Σοφία Ζουμπρίτσκι εξαιτίας της αγραμματοσύνης του. Η κατάρα θα σπάσει μόνο αν μια απόγονος Ζουμπρίτσκι, παντρευτεί απόγονο Γιουσέκεβιτς. Δάσκαλοι οι οποίοι αναλαμβάνουν υπηρεσία στο χωριό, έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να μορφώσουν τους κατοίκους και να λύσουν την κατάρα αλλά μάταια. Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης. Ηθοποιοί: Νίκος Κουρής, Τζένη Θεωνά, Θοδωρής Κατσαφάδος, Ελένη Ουζουνίδου, Ορφέας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Δεγαϊτης, Βαγγέλης Ρωμνιός, Ηλίας Λάτσης, Χρύσα Κλούβα, Θανάσης Γιαννακόπουλος.
"Οι δράστες". Στο δεύτερο έργο της «οικογενειακής» τριλογίας του, ο Χόρχε Ούγκο Μαρίν αντλεί έμπνευση από ένα κλασικό έργο του μαιτρ του τρόμου, Άλφρεντ Χίτσκοκ, τη Θηλιά (1948). Μόνο που η ιστορία των δύο κολεγιόπαιδων που δολοφονούν έναν συμφοιτητή τους για να αποδείξουν τη θεωρία του «τέλειου φόνου», προσαρμόζεται στα σημερινά δεδομένα της Κολομβίας. Κείμενο & Σκηνοθεσία: Jorge Hugo Marín. Ερμηνεύουν οι: Ella Becerra, Andrés Estrada, Juan Manuel Lenis, Santiago Reyes, Daniel Diaza. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Χ. Φ.