«ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ & ΑΦΗΓΗΣΗΣ»
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΛΟΥΧΟΥ
(Ηθοποιός – Θεατρολόγος)
Το Θέατρο ΑΛΦΑ ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους και τους καλεί να συμμετάσχουν στη μαγεία του παραμυθιού και της αφήγησης.
«Μια φορά και έναν καιρό...»: η περίφημη έναρξη της ιστορίας ενός παραμυθιού και ενός μύθου.
«...Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»: το γνωστό ευτυχισμένο τέλος με την ολοκλήρωση του παραμυθιού.
Η φαντασία του παιδιού σε πρώτο πλάνο. Άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μεγαλώνουν με ιστορίες οι οποίες έχουν μείνει στις παραδόσεις των λαών και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Οι ήρωες αποκτούν παγκόσμια διάσταση και ζωντανεύουν στις εικόνες των κόμικς και του κινηματογράφου. Η καθημερινότητα του ανθρώπου «θέλει το παραμύθι της» για να καταφέρει ο ίδιος να την αντιμετωπίσει.
Πρόγραμμα μαθημάτων :
Το παραμύθι διδάσκεται στα παιδιά από την ηλικία των τριών με τρείς τρόπους.
Πρώτα με το παιχνίδι ρόλων, δηλαδή δραματοποιώντας την ιστορία δίνοντας στα παιδιά συγκεκριμένους ρόλους έτσι ώστε τα ίδια να παίζουν π.χ την σταχτοπούτα, την κοκκινοσκουφίτσα, τον παπουτσωμένο γάτο κτλ
Δεύτερον με την εξέλιξη ενός συγκεκριμένου παραμυθιού από τα παιδιά δηλαδή δίνοντας την αρχή του παραμυθιού στα παιδιά και μετέπειτα αφήνοντάς τους να συνεχίσουν με τον δικό τους τρόπο την ιστορία.
Τρίτον με την αφήγηση του παραμυθιού κι ύστερα καθοδηγώντας τα παιδιά να σωματοποιήσουν (με αυτοσχεδιασμούς) την ιστορία.
Η αφήγηση του παραμυθιού συμπεριλαμβάνει :
α) την συμμετοχή των παιδιών
β) την δική τους διήγηση και
γ) την νέα ιστορία.
Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν την θεωρητική ανάλυση – επεξεργασία του παραμυθιού θα μάθουν να δημιουργούν τον δικό τους ήρωα και να παίζουν με τις λέξεις ώστε να μπορούν να εκφράσουν με μέθοδο την δική τους ιστορία.
Πίσω από την πράξη του κακού λύκου άραγε τί κρύβεται! Ποιό να ήταν το κίνητρό του!
Το παραμύθι στην δομή του παρουσιάζει την αποστολή του ήρωα, τους βοηθούς του, τα εμπόδια που συναντάει, τις δοκιμασίες και αναστολές του ήρωα και το ευτυχισμένο τέλος της δράσης. Τα σύμβολα και οι συμβολισμοί υπονοούν βαθύτερα νοήματα από αυτά που νομίζουμε σε πρώτο επίπεδο.
Η συνεισφορά λοιπόν στα παιδιά έχει τέσσερα επίπεδα.
1)την προσωπική και κοινωνική συνειδητοποίηση του παιδιού
2)την συναισθηματική ισορροπία του
3)την ανάπτυξη των κινητικών και πνευματικών του δεξιοτήτων και
4) την γνωστική του ανάπτυξη και ωρίμανση.
Το παιδί έχει την εμπειρία να ζήσει τον παραμυθένιο κόσμο αλλά και να φτιάξει τον δικό του. Το παιχνίδι συνδυάζεται με την διαπαιδαγώγηση και έτσι το παιδί διαμορφώνει την ηθική ψυχική και πνευματική του προσωπικότητα.
Συνεργάζεται η συγγραφέας – σκηνοθέτης παραμυθιών Εύα Πετροπούλου – Λιανού.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα μιλήσουν ως καλεσμένοι παραμυθογράφοι και συγγραφείς για την παρουσίαση του δικού τους παραμυθιού και θα συζητήσουν με τα παιδιά.
Στόχος του σεμιναρίου είναι, πέρα από τη δημιουργικότητα του παιδιού, να παρουσιαστούν σε μορφή παράστασης ιστορίες των παιδιών οι οποίες θα προκύψουν μέσα από τα ίδια τα μαθήματα του εργαστηρίου.
Πληροφορίες εκδήλωσης
Παρακολούθηση
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο Θέατρο ΑΛΦΑ (Πατησίων 37 – απέναντι από το Πολυτεχνείο) και απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών και άνω.
Διάρκεια
Από Σάββατο 29 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 25 Απριλίου
Τμήματα
Κάθε Σάββατο 11 π.μ. – 1 μ.μ., για παιδιά από 4 ετών και 1.30 μ.μ. – 3.30 μ.μ., για παιδιά από 8 ετών.
Κόστος συμμετοχής ανά άτομο : 40 ευρώ / μήνα.
Τα δίδακτρα καταβάλλονται το πρώτο Σάββατο του μήνα.
Δηλώσεις συμμετοχής – Εγγραφές :
Οι εγγραφές ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2014 και συνεχίζονται όλο το χρόνο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα
210 – 5221444 & 698-2259344 και στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
(Ώρες : 10 π.μ. – 2 μ.μ. καθημερινά και Σαβ/κο)