Πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο θεατρικό τοπίο; Ποιος ο ρόλος του ηθοποιού μέσα σε αυτό; Τι ακριβώς του ζητείται; Και πώς θα το κάνει πράξη;
To Bios, συνεχίζοντας το εκπαιδευτικό του έργο και στοχεύοντας στη συγκρότηση ενός δημιουργικού περιβάλλοντος μάθησης, οργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έναν κύκλο εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη.
Για τη χειμερινή εκπαιδευτική περίοδο 6 σκηνοθέτες του σύγχρονου θεάτρου καλούνται να παραδώσουν έναν τρίμηνο κύκλο εργαστηρίων, παρουσιάζοντας την δική τους μέθοδο σε σχέση με τη λειτουργία του ηθοποιού στη σύγχρονη σκηνική πράξη.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι διδάσκοντες, θα δουλέψουν μαζί με τους συμμετέχοντες, με σκοπό την δημιουργία μιας ανοιχτής προς το κοινό παρουσίασης στο τέλος των μαθημάτων.
Διδάσκουν οι: Τζένη Αργυρίου, Δημήτρaης Καραντζάς, Δημήτρης Λάλος, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννης Σκουρλέτης, Γιάννης Χουβαρδάς
Δημήτρης Λάλος, Η μεταμόρφωση ενός χαρακτήρα
Κάθε Δευτέρα 18.30-22.30, για 12 συναντήσεις
(Δευτέρα 12 Ιανουαρίου έως Δευτέρα 30 Μαρτίου)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 195 ευρώ
Στο παγκόσμιο θέατρο συναντάμε χαρακτήρες που επιβάλλονται, που κυριαρχούν, σκληρούς, αδίστακτους, εξουσιαστές. Όμως συναντάμε και άλλους, που υπομένουν, μαλθακούς, άβουλους. Τι συμβαίνει όταν αυτοί έρχονται σε σύγκρουση; Όταν αναμετρούνται; Ποιό είναι το νήμα που τους συνδέει; Πότε ένας χαρακτήρας περνάει από τη μια όχθη στην άλλη, για να εξελιχθεί, να μεταμορφωθεί και έτσι να γίνει ένας ολοκληρωμένος, τρισδιάστατος χαρακτήρας; Προσεγγίζοντας τις κλασσικές μεθόδους , όπως του Στανισλάφσκι, αλλά και πιο σύγχρονες όπως του Μαϊζνερ προσπαθούμε να φτάσουμε τα άκρα αναζητώντας την βαθύτερη ενέργεια που φέρει ο ηθοποιός πάνω στην σκηνή.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και επαγγελματίες ηθοποιούς.
Γιάννης Σκουρλέτης, Φραγκμέντα
Κάθε Τρίτη 18.30-21.30, για 12 συναντήσεις
(Τρίτη 13 Ιανουαρίου έως Τρίτη 31 Μαρτίου)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 180 ευρώ
Αποσπάσματα διδασκαλίας, λόγος που διακόπτεται βίαια για να συνεχιστεί με άλλο λόγο, θραύσματα σωμάτων και ήχων σε μια αιώνια περιδίνηση. Σώματα που ανοίγουν για να ξανατυλιχθούν, το θέατρο σαν μια κραυγή που δεν καταλήγει πουθενά γιατί όλα πρέπει να μείνουν μισοτελειωμένα, αποσπασματικά, ανείπωτα.
Για δεύτερη χρονιά η bijoux de kant και ο σκηνοθέτης-εικαστικός Γιάννης Σκουρλέτης θα προσπαθήσουν να μιλήσουν για το ανείπωτο του λόγου και του σώματος που είναι Λόγος.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες ηθοποιούς ,όσο και σ’ οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει το θέατρο ως θραύσμα.
Γεωργία Μαυραγάνη - Το Γήρας – Ένα χορικό
Κάθε Τετάρτη 19.00-22.00, για 12 συναντήσεις
(Τετάρτη 14 Ιανουαρίου έως Τετάρτη 1 Απριλίου)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 180 ευρώ
Με αφορμή το δεύτερο στάσιμο του Οιδίποδα επί Κολωνώ θα γίνει έρευνα, συλλογή και σύνθεση κειμένων πάνω στο γήρας με στόχο να φτιαχτεί ένα μισάωρο χορικό .
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν :
α) Βασικές αρχές υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού
β) Πώς λειτούργει ο χορός στη σκηνή
γ) Πώς γίνεται η προς το κοινό απεύθυνση
δ) Ποιά τα εργαλεία και οι κανόνες μιας σύγχρονης περφόρμανς
Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν ηθοποιοί, χορευτές, σπουδαστές δραματικών σχολών και θεατρικών εργαστηρίων.
Για την επιλογή των συμμετεχόντων στο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη/ ακρόαση. Παρακαλούμε να προωθήσετε το βιογραφικό σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2014.
Δημήτρης Καραντζάς - Η κατάλυση του ρόλου, η χορικότητα και ο στόχος – με αφορμή τον Γλάρο του Τσέχωφ
Κάθε Πέμπτη 18.00-22.00, για 12 συναντήσεις
(Πέμπτη 15 Ιανουαρίου έως Πέμπτη 2 Απριλίου)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 195 ευρώ
Στόχος του εργαστηρίου είναι η έρευνα ενός θεάτρου που δε βασίζεται σε ρόλους, αλλά σε σύνολα ανθρώπων που προσεγγίζουν μια δραματουργία, έναν πυρήνα, ένα υλικό, μια ψυχοσύνθεση που διασπάται και αντανακλάται σε όλα τα πρόσωπα ενός έργου. Για παράδειγμα η ιστορία του Άμλετ δεν αφορά μόνο τον Άμλετ αλλά διασπάται και αντανακλάται σε όλα τα πρόσωπα του έργου. Όλοι αναζητούν και παρατηρούν το ίδιο ζητούμενο, την ίδια δραματουργία και έτσι προκύπτουν όλα τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα που διαφωνούν, τα πρόσωπα που συμφωνούν, τα περαστικά πρόσωπα, όλα εξυπηρετούν στην ανάδειξη του προβληματισμού του έργου Άμλετ. Έτσι ο Άμλετ δεν είναι ένας δύσκολος ρόλος, αλλά μια δύσκολη ομαδική αναζήτηση, ο ρόλος δεν είναι ταύτιση, αλλά ένας προβληματισμός, μια αγωνιώδης προσπάθεια του αφηγητή να συνομιλήσει με το εκάστοτε δραματουργικό υλικό.
Μέσα από ασκήσεις κίνησης, στόχων σκηνής και διάσπασης του ηθοποιού σε ρόλο και αφηγητή και στο τι πάει να εξυπηρετήσει ο ρόλος και τί ο αφηγητής που πάει να προσεγγίσει αυτό το ρόλο, το εργαστήριο στοχεύει σε μια διείσδυση στους βαθύτερους πυρήνες της δραματουργίας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς και φοιτητές δραματικών σχολών- εργαστηρίων.
Για την συμμετοχή σας στο εργαστήριο, παρακαλούμε να προωθήσετε το βιογραφικό σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2014.
Τζένη Αργυρίου – Πραγματικός χρόνος - ένα βιωματικό σεμινάριο αυτοσχεδιασμού και περφόρμανς
Κάθε Σάββατο 14.30-17.30, για 12 συναντήσεις
(Σάββατο 24 Ιανουαρίου έως Σάββατο 4 Απριλίου, 11 συναντήσεις, + μία ακόμα που θα αποφασιστεί από κοινού με τον διδάσκοντα και τους συμμετέχοντες)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 180 ευρώ
H ικανότητα του ερμηνευτή να αυτοσχεδιάζει έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση τα τελευταία χρόνια, για τη συνεργασία με αρκετούς σκηνοθέτες και χορογράφους.
Από την άλλη, ο αυτοσχεδιασμός μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη δημιουργία πρωτότυπων έργων. Στις προτεινόμενες συναντήσεις θα προσεγγιστούν κάποιες θεματικές που θα συναποφασίσει η ομάδα μέσα από δομημένους αυτοσχεδιασμούς και θα εμπλακεί σε αυτούς (εφόσον προκύψει η ανάγκη) η χρήση κάποιων απλών ψηφιακών μέσων (βασικά εργαλεία όπως ζωντανή κάμερα, βίντεο προβολή κ.α). Με συνθήκες που εναλλάσσουν το ορισμένο και το απρόβλεπτο, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα εξοικειωθούν με τεχνικές και εργαλεία και θα αναπτύξουν ικανότητες στιγμιαίας αντίληψης, απόφασης, δράσης και σύνθεσης επί σκηνής, εν ώρα πρόβας ή και παράστασης, ενώ, παράλληλα, θα δουλέψουν πάνω στη μνήμη του αντικειμένου του αυτοσχεδιασμού.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν την ‘αμηχανία’ που φέρνει ο αυτοσχεδιασμός και να εξοικειωθούν με αυτό το εργαλείο είτε ως ερμηνευτές είτε ως δημιουργοί.
Πώς ενεργώ σε ένα ατομικό και πως σε ένα ομαδικό αυτοσχεδιασμό; ή σε ένα αυτοσχεδιασμό που εμπλέκει το κοινό;
Ενεργώ βάση προαποφασισμένων ιδεών και πόσο εύκολα τις εγκαταλείπω όταν οι συγκυρίες δεν τις επιτρέπουν;
Πως μπορώ να προσαρμόζομαι στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ζωντανή δράση;
Πώς με επηρεάζει ο χώρος ( ψηφιακός ή πραγματικός) και οι άλλοι που βρίσκονται σε αυτόν (πλασματικά ή ζωντανά);
Το εργαστήριο χρησιμοποιεί ασκήσεις και αναφορές από τα View Points μία τεχνική που αρχικά δημιούργησε η Αμερικανός χορογράφος Mary Overlie για χορευτές και στη συνέχεια εξελίχθηκε από την Αμερικάνο Σκηνοθέτη Anne Bogart για ηθοποιούς, καθώς και από το Real Time Composition, μία μέθοδο που ανέπτυξε ο χορoγράφος Joao Fiadeiro.
Τζένη Αργυρίου
Γιάννης Χουβαρδάς – Δημιουργώ και συνεργάζομαι : από το μηδέν με όλους
Κάθε Τρίτη και Παρασκευή 15.00-18.00, για 16 συναντήσεις
(Τρίτη 27 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 20 Μαρτίου)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 120 ευρώ
15 επιλεγμένοι νέοι καλλιτέχνες (μέχρι 35 ετών) όλων των τεχνών (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εικαστικοί, μουσικοί, κινηματογραφιστές, χορευτές, συγγραφείς, φωτογράφοι κλπ), χωρίς στεγανά, υπερτροφικά εγώ και ταμπού, αρκεί να τους ενδιαφέρει η δημιουργικότητα, συνεργάζονται μεταξύ τους για την παραγωγή 15 πενταλέπτων με ελεύθερο θέμα, χωρίς περιορισμούς, από το μηδέν, με όποια πηγή έμπνευσης, υλικό ή τεχνολογία είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν, αλλά απαραίτητα ο καθένας ως εμψυχωτής για και με όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, στους οποίους θα μοιράσει ο ίδιος σαφείς ρόλους και αρμοδιότητες για το πεντάλεπτο του. Τα 15 πεντάλεπτα που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν δημόσια στο τέλος του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες μέχρι 35 ετών, που να έχουν σπουδάσει σε αναγνωρισμένη σχολή ή να βρίσκονται στην αρχή των σπουδών τους, να έχουν πάθος για την δημιουργία, να πιστεύουν στον εαυτό τους αλλά και στις συνεργασίες, και να θέλουν να γεννήσουν κάτι από το τίποτα με την συνεργασία 14 αγνώστων.
Για την συμμετοχή σας στο εργαστήριο του Γιάννη Χουβαρδά, παρακαλούμε να προωθήσετε το βιογραφικό σας, τα στοιχεία επικοινωνίας, 2 διαφορετικές φωτογραφίες, καθώς και ένα σύντομο κείμενο μέχρι 100 λέξεις που να περιγράφει το λόγο που ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στο συγκεκριμένο εργαστήριο στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2014.