Δύο νέες μεγάλες παραγωγές έρχονται τον Ιανουάριο στο ΚΘΒΕ.
«Η Αυτοκρατορία» (I Have your Data) του Γιώργου Βέλτσου
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Έναρξη: Ιανουάριος 2015
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Φουαγιέ Κτιρίου Μ2
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν, σε συμπαραγωγή, το έργο του Γιώργου Βέλτσου «Η Αυτοκρατορία» (I Have your Data), σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Πρόκειται για μια «γέφυρα δημιουργικής συνεργασίας» που ενώνει τους δύο μεγαλύτερους πολιτιστικούς Οργανισμούς της Θεσσαλονίκης σε μια συμπαραγωγή η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύζευξης των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης.
Η παράσταση «Η Αυτοκρατορία» (I Have your Data) θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φουγιέ Κτιρίου Μ2 (που θα χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά για τέτοια χρήση), από τον Ιανουάριο 2015. Η Αυτοκρατορία παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Σκηνικός χώρος: Γιώργος Σαπουντζής
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ηλιάνα Καλαδάμη, Μαριλένα Κατρανίδου
Βοηθός ενδυματοτολόγου: Δανάη Πανά
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Διανομή: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Ελένη Κιλινκαρίδου, Γιώργος Κολοβός, Κατερίνα Λούρα, Χρίστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύα Σιμάτου, Μιχάλης Σιώνας, Φίλιππος Τσαουσέλης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρίνα Χατζηιωάννου.
«Δον Ζουάν» του Μολιέρου
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Έναρξη: Ιανουαρίου 2015
Βασιλικό Θέατρο
Με τον Δον Ζουάν (1665) ο Μολιέρος υπογράφει ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αινιγματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μια κωμωδία γεμάτη ειρωνεία αλλά και με τραγικό βάθος.
Ο ακόλαστος αριστοκράτης ήρωάς του βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση καθότι αθεράπευτος κυνηγός της Ομορφιάς και της Ηδονής, αλλά ταυτόχρονα και σε διαρκή φυγή καθότι κυνηγημένος από όλους όσους έχει προσβάλλει: τη γυναίκα που άρπαξε από το μοναστήρι, την παντρεύτηκε και ύστερα την παράτησε, τους αδελφούς της που θέλουν να εκδικηθούν την τιμή της, τον πατέρα του που τον επιπλήττει για τον έκλυτο βίο του και τους δανειστές του που δεν θα πάρουν ποτέ όσα τους χρωστάει. Στο τέλος, αυτός ο άθεος και βλάσφημος ορθολογιστής, αποδεχόμενος την πρόσκληση σε δείπνο του αγάλματος ενός διοικητή που είχε σκοτώσει σε μονομαχία, αποφασίζει να αναμετρηθεί με το επέκεινα και με τον ίδιο τον Θεό, που τον κατακεραυνώνει και τον κατακρημνίζει στα βάραθρα της κόλασης.
Καταγγελία μιας υποκριτικής και θρησκόληπτης κοινωνίας, ο Δον Ζουάν θίγει, μέσα από την παρουσίαση ενός ανθρώπου που θέλει να αποτινάξει τα κοινωνικά, οικογενειακά και θρησκευτικά δεσμά, το θέμα της απόλυτης ελευθερίας: πώς να υπάρχεις χωρίς να υποτάσσεσαι; Μια τέτοια ελευθερία είναι εφικτή; Και αν ναι, ποιο το τίμημα γι’ αυτόν που τη βιώνει, για τους άλλους που την υφίστανται;
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Κινησιολογία: Σοφία Παπανικάνδρου
Ξιφασκία: Αντώνης Ροϊλός
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντιγόνη Μπάρμπα
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Οργάνωση παραγωγής: Βίκη Αλεξάκη
Στο ρόλο του Δον Ζουάν ο Δημήτρης Δρόσος
Διανομή: Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογέννης, Μάνος Γαλανής, Δημήτρης Δρόσος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Κολοβός, Γιολάντα Μπαλαούρα, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Αναστάσης Ροϊλός, Στέργιος Τζαφέρης, Γιάννης Τσιακμάκης