Με τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου που σκηνοθετεί ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης, την «Παράνομη οδήγηση» της Πάολα Βόγκελ σε σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη και ένα νεοελληνικό έργο που φέρει την υπογραφή του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ωχ τα νεφρά μου» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, συνεχίζεται ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για το μήνα Φεβρουάριο.
«Δον Ζουάν» του Μολιέρου
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διάρκεια παραστάσεων: 06 /2/15 έως 15/3/2015
Με τον Δον Ζουάν (1665) ο Μολιέρος υπογράφει ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αινιγματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μια κωμωδία γεμάτη ειρωνεία αλλά και με τραγικό βάθος.
Ο ακόλαστος αριστοκράτης ήρωάς του βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση καθότι αθεράπευτος κυνηγός της Ομορφιάς και της Ηδονής, αλλά ταυτόχρονα και σε διαρκή φυγή καθότι κυνηγημένος από όλους όσους έχει προσβάλλει: τη γυναίκα που άρπαξε από το μοναστήρι, την παντρεύτηκε και ύστερα την παράτησε, τους αδελφούς της που θέλουν να εκδικηθούν την τιμή της, τον πατέρα του που τον επιπλήττει για τον έκλυτο βίο του και τους δανειστές του που δεν θα πάρουν ποτέ όσα τους χρωστάει.
Στο τέλος, αυτός ο άθεος και βλάσφημος ορθολογιστής, αποδεχόμενος την πρόσκληση σε δείπνο του αγάλματος ενός διοικητή που είχε σκοτώσει σε μονομαχία, αποφασίζει να αναμετρηθεί με το επέκεινα και με τον ίδιο τον Θεό, που τον κατακεραυνώνει και τον κατακρημνίζει στα βάραθρα της κόλασης.
Καταγγελία μιας υποκριτικής και θρησκόληπτης κοινωνίας, ο Δον Ζουάν θίγει, μέσα από την παρουσίαση ενός ανθρώπου που θέλει να αποτινάξει τα κοινωνικά, οικογενειακά και θρησκευτικά δεσμά, το θέμα της απόλυτης ελευθερίας: πώς να υπάρχεις χωρίς να υποτάσσεσαι; Μια τέτοια ελευθερία είναι εφικτή; Και αν ναι, ποιο το τίμημα γι’ αυτόν που τη βιώνει, για τους άλλους που την υφίστανται;
«ΩΧ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΜΟΥ» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Διάρκεια παραστάσεων: 13/2 έως 29/3
Το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας γλυκύς ύμνος στην ανθρώπινη φιλία και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.
Η διαχρονικότητα του το καθιστά διαρκώς επίκαιρο καθώς, το μόνο όπλο απέναντι στις όποιες επιβουλές κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η θωράκιση των ανθρώπινων σχέσεων. Το τίμημα μπορεί καμιά φορά να είναι τα «όνειρα» ή τα «νεφρά»; Ένα έργο με χιούμορ, ειρωνεία, σάτιρα και πολύ, μα πάρα πολύ συγκίνηση.
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ της Πάολα Βόγκελ
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη
ΝΕΟ ΥΠΕΡΩΟ – ΕΜΣ
Διάρκεια παραστάσεων: 27/2/2015 έως 31/5/2015
Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Πάολα Βόγκελ, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όρια της ηθικής. Δύο άνθρωποι που νιώθουν πως δεν ανήκουν πουθενά, συναντιούνται ερωτικά μέσα σε μία δυσλειτουργική οικογένεια. Εκείνος 40άρης αλκοολικός, άντρας της θείας της, εκείνη ανήλικη που ψάχνει να καλύψει το κενό του απόντα πατέρα. Ο ένας μπορεί να σώσει «ή» να καταστρέψει τον άλλον. Το διαζευχτικό «ή» είναι εκείνο το επικίνδυνο σημείο πάνω στο οποίο όλοι έχουμε πατήσει κάποια φορά στην ζωή μας: ένας ασύμβατος με την πραγματικότητα έρωτας, ο λεπτός πάγος που είναι έτοιμος να υποχωρήσει απότομα κάτω από το βάρος ενός και μόνο λάθους μας.
«Όταν τα φρένα σου δεν πιάσουν στον πάγο, θα πρέπει να πατήσεις γκάζι», της λέει σε ένα από τα μαθήματα οδήγησης που κάνουν. Έτσι, με το γκάζι πατημένο πάνω στον λεπτό πάγο, μαθαίνουν και οι δύο κάτι που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους: ότι ο άνθρωπος που έχει τη δύναμη να μας καταστρέψει και εκείνος που έχει τη δύναμη να μας εξελίξει, είναι πολύ συχνά το ίδιο πρόσωπο. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.