Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ένας νέος κύκλος μαθημάτων θεατρικής αγωγής για εφήβους
που παραδίδει η σκηνοθέτρια Μαριλένα Ρασιδάκη στον «Ελληνικό Κόσμο».
Ο νέος κύκλος, που περιλαμβάνει 12 συναντήσεις από Ιανουάριο μέχρι και Απρίλιο, αποτελεί μια εισαγωγή στην υποκριτική. Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν, αφηγούνται, προσεγγίζουν θεατρικούς χαρακτήρες, καθώς και γνωστά θεατρικά και λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα. Mέσα από τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος και του θεάτρου γενικότερα, δημιουργούν δικές τους θεατρικές ιστορίες. Μαθαίνουν να ενσωματώνουν ρόλους που τα ίδια έχουν εμπνευστεί και την πορεία των οποίων ερευνούν σε βάθος μέσα από τη συγγραφή, τον αυτοσχεδιασμό, την αφήγηση και την κίνηση.
Bιογραφικό Μαριλένας Ρασιδάκη
Η Μαριλένα Ρασιδάκη σπούδασε Φιλοσοφία στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Διεύθυνση Σκηνής στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Βασιλική Ακαδημία συνεργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες ως βοηθός σκηνοθέτη και οδηγός σκηνής και παρουσίασε δείγματα σκηνοθετικής δουλειάς στο πλαίσιο διπλωματικών εργασιών. Μετά την αποφοίτησή της από τη Βασιλική Ακαδημία συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Joe Blachley ως βοηθός σκηνοθέτη σε έργα του Άντον Τσέχοφ.
Στην Ελλάδα έχει εργαστεί στο θέατρο ως βοηθός σκηνοθέτη, με σκηνοθέτες τους Γ. Λιουμπίμοφ, Μ. Κακογιάννη, Α. Καραζήση, Γ. Οικονόμου. Στην όπερα ως οδηγός και διευθυντής σκηνής με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Β. Νικολαΐδη, M. Hampe, L. Ronconi, F. Zefirelli και άλλους. Έχει εργαστεί ως διευθυντής και οδηγός σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στις τελετές έναρξης και λήξης της 28ης Ολυμπιάδας «Αθήνα 2004». Από το 2001 μέχρι σήμερα έχει διδάξει στο παιδικό και εφηβικό εργαστήρι του Εθνικού Θεάτρου, εισάγοντας τους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές της σε διαφορετικές μορφές της θεατρικής τέχνης: έρευνα, σκηνοθεσία, συγγραφή, εκπαιδευτικό δράμα, αφήγηση, υποκριτική. Έχει παρουσιάσει με τους μαθητές της πέντε παραστάσεις.
Ιανουάριος – Απρίλιος
20, 27 Ιανουαρίου
3, 10, 17, 24 Φεβρουαρίου
3, 10, 31 Μαρτίου
7, 14, 21 Απριλίου
Κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ
Ώρα έναρξης: 12:00
Διάρκεια: 3 ώρες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 212 254 0000
www.hellenic-cosmos.gr
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και κλείνει φέτος 15 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».