Εκδήλωση προς τιμήν του συγγραφέα Μάκη Τσίτα, με αφορμή τη βράβευση του μυθιστορήματός του «Μάρτυς μου ο Θεός» (Κίχλη, 2013) με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014, διοργανώνουν ο δήμαρχος Αθηναίων και οι εκδόσεις Κίχλη. Η εκδήλωση θα πραγματοτοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, οι φιλόλογοι και κριτικοί βιβλίου Ανθούλα Δανιήλ, Λαμπρινή Κουζέλη, Μαρία Στασινοπούλου και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ποιητής, δοκιμιογράφος Αναστάσης Βιστωνίτης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας θεσπίστηκε το 2009 και απονέμεται κάθε χρόνο στους καλύτερους νέους συγγραφείς στην Ευρώπη. Αποσκοπεί στην ανάδειξη του πλούτου της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, την υποστήριξη της γλωσσικής πολυμορφίας και την προώθηση της διακρατικής κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών λογοτεχνικών έργων. Οι νικητές λαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν το έργο τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το βραβείο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020», το οποίο σκοπό έχει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των τομέων του πολιτισμού και να υποστηρίξει τη δικτύωση και τη συνεργασία των πολιτιστικών φορέων για την πραγματοποίηση καινοτόμων πολιτιστικών δράσεων με ευρωπαϊκή διάσταση. Το Πρόγραμμα, το οποίο προωθεί στην Ελλάδα το Υπουργείο Πολιτισμού, στηρίζει, μεταξύ άλλων, τον κλάδο των εκδόσεων, επιδοτώντας τη μετάφραση, την προώθηση και τη δημοσίευση λογοτεχνικών έργων από τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Στο «Μάρτυς μου ο Θεός» ένας πενηντάρης άνεργος, διαβητικός, παχύσαρκος και χρεωμένος αφηγείται την ιστορία της ζωής του. Θυμάται το τρελό αφεντικό του στο τυπογραφείο που εργαζόταν, αναθεματίζει τις γυναίκες που αγάπησε και τον εκμεταλλεύτηκαν, αγανακτεί για τους ξένους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα και του παίρνουν τις δουλειές και τις γυναίκες και ξετυλίγει λίγο λίγο το κουβάρι της καθ' όλα αξιοπρεπούς αλλά και καθ' όλα νοσηρής οικογένειάς του. Ο ίδιος, θρησκόληπτος μεν αλλά και ερωτομανής, επισκέπτεται τα πορνεία ζητώντας στη συνέχεια εξιλέωση για τα παραστρατήματά του στα μοναστήρια. Νευρικό, με γοργό αφηγηματικό ρυθμό, το μυθιστόρημα αποκαλύπτει πίσω από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που βιώνει ο αφηγητής μια αθέατη όψη της ελληνικής κοινωνίας στα προολυμπιακά χρόνια.