Με το έργο του Αντόν Τσέχωφ «O Γλάρος», σε σκηνοθεσία –δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου συνεχίζεται ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για το μήνα Μάρτιο. Η παράσταση, που πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Γενικού Ρωσικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου.
«Ο Γλάρος» του Αντόν Τσέχωφ
Σκηνοθεσία- δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Βούρος
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 26 Mαρτίου 2015
Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη (λαϊκή): 18.00
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο : 21.00
Kυριακή: 19.15
Λίγα λόγια για το έργο
118 χρόνια μετά την απόλυτα αποτυχημένη πρεμιέρα του, ο Γλάρος συναρπάζει παγκοσμίως δημιουργούς, θεατές και αναγνώστες. Ίσως γιατί κάθε δεκαετία βρίσκει τη δική της οπτική και ανάγκη για να ακουμπήσει πάνω στο έργο του Τσέχωφ, ίσως γιατί η οπτική και οι ανάγκες των χαρακτήρων του έργου είναι τόσο αρχέγονες όσο και διαχρονικές. Φέτος, στο νέο του ανέβασμα στο ΚΘΒΕ, η οπτική και η ανάγκη υπαγορεύονται από το «Δικαίωμα στη Διαφορετικότητα». Μέσα από τον «διαφορετικό» Τρέπλιεφ και τις αποτυχημένες του προσπάθειες να καινοτομήσει, να αποτινάξει τις κατεστημένες φόρμες και να δικαιώσει μια νέα ματιά πάνω στην τέχνη, στήνεται μια παράσταση που υμνεί τη διαφορετικότητα, την κάθε προσπάθεια για αλλαγή, ακόμα και αποτυχημένη.
ΟΙ παραστάσεις που συνεχίζονται:
«Δον Ζουάν» του Μολιέρου
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Βασιλικό Θέατρο
Έως 4/04/15
Με τον Δον Ζουάν (1665) ο Μολιέρος υπογράφει ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αινιγματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μια κωμωδία γεμάτη ειρωνεία αλλά και με τραγικό βάθος.
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Προξενείου της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη
Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη (λαϊκή): 18.00
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Kυριακή: 19.15
Λίγα λόγια για το έργο
Μανιακός του σεξ; Όχι. Μανιακός της κατάκτησης. Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου διακατέχεται από μια μόνο έμμονη ιδέα: πώς να γοητεύσει τον άλλον, να τον πιάσει στα δίκτυα του, πώς, αφού το πετύχει, να απαλλαγεί από αυτόν. Και το σχήμα αυτό αφορά, πέρα από τις ερωτικές του περιπέτειες, όλες τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Πολλοί οι εξαπατημένοι, οι πληγωμένοι, οι οργισμένοι, πολλοί εκείνοι που ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι. Στο τέλος, η τιμωρία φαίνεται να έρχεται από ψηλά, από τον προσβεβλημένο «Ουρανό»: με τη διαμεσολάβηση του αγάλματος ενός Διοικητή που είχε σκοτώσει παλιότερα, ο άθεος ασεβής και ελευθεριάζων Δον Ζουάν κατακρημνίζεται στην κόλαση, στο πυρ το εξώτερο, ή πολύ απλά σε μια καταπακτή θεάτρου…
Με τον Δον Ζουάν, ως απάντηση στους επικριτές του Ταρτούφου του και της ίδιας της ζωής του, ο Μολιέρος υπογράφει ένα έργο ανατρεπτικό, σκανδαλώδες και αινιγματικό, αμφίσημο, ή πιο σωστά πλούσιο σε δυνατότητες ερμηνείας, όπου η κωμωδία, και κυρίως η φάρσα, έρχεται πάντα να υποσκάψει την τραγωδία και να την καταλύσει.
"Παράνομη οδήγηση" της Πάολα Βόγκελ
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη
Νέο Υπερώο - ΕΜΣ
Έως 31/5/2015
Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Πάολα Βόγκελ, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όρια της ηθικής. Δύο άνθρωποι που νιώθουν πως δεν ανήκουν πουθενά, συναντιούνται ερωτικά μέσα σε μία δυσλειτουργική οικογένεια. Εκείνος 40άρης αλκοολικός, άντρας της θείας της, εκείνη ανήλικη που ψάχνει να καλύψει το κενό του απόντα πατέρα. Ο ένας μπορεί να σώσει «ή» να καταστρέψει τον άλλον. Το διαζευχτικό «ή» είναι εκείνο το επικίνδυνο σημείο πάνω στο οποίο όλοι έχουμε πατήσει κάποια φορά στην ζωή μας: ένας ασύμβατος με την πραγματικότητα έρωτας, ο λεπτός πάγος που είναι έτοιμος να υποχωρήσει απότομα κάτω από το βάρος ενός και μόνο λάθους μας.
«Όταν τα φρένα σου δεν πιάσουν στον πάγο, θα πρέπει να πατήσεις γκάζι», της λέει σε ένα από τα μαθήματα οδήγησης που κάνουν. Έτσι, με το γκάζι πατημένο πάνω στον λεπτό πάγο, θαίνουν και οι δύο κάτι που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους: ότι ο άνθρωπος που έχει τη δύναμη να μας καταστρέψει και εκείνος που έχει τη δύναμη να μας εξελίξει, είναι πολύ συχνά το ίδιο πρόσωπο. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.
Ακατάλληλο
Νέο Υπερώο ΕΜΣ
Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη: 6.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00, Κυριακή: 7.15
«Σερσέ λα φαμ» του Πασχάλη Στρατή
Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου
Μομή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Διάρκεια Παραστάσεων: έως 29/3/2015
Η παράσταση “Σερσέ λα φαμ”, με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη. Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά –φανταστικά μα και βασισμένα στα Λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη– αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του, χωρίς να παγιδεύεται στον νατουραλισμό∙ αντίθετα, χρησιμοποιεί το υλικό για να δομήσει μια ονειρική πλοκή με μυστήριο, ρεαλισμό και παράδοξες ανατροπές.
Το «Σερσέ λα φαμ», για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της «Αρχόντισσσας», όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης.
Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Κυριακή: 19.15
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 20.00
«Ωχ τα νεφρά μου» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Έως 29/3/15
Το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας γλυκύς ύμνοςστην ανθρώπινη φιλία και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Η διαχρονικότητα του το καθιστά διαρκώς επίκαιρο καθώς, το μόνο όπλο απέναντι στις όποιες επιβουλές κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η θωράκιση των ανθρώπινων σχέσεων. Το τίμημα μπορεί καμιά φορά να είναι τα «όνειρα» ή τα «νεφρά»; Ένα έργο με χιούμορ, ειρωνεία, σάτιρα και πολύ, μα πάρα πολύ συγκίνηση.
Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Κυριακή: 19.15
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
«Η φάρμα των ζώων», του Τζωρτζ Όργουελ
Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος
Νεανική Σκηνή -Μονή Λαζαριστών
Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Διάρκεια παραστάσεων: έως 29/3/2015
Η πολυδιαβασμένη και αξεπέραστη πολιτική αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων», θα παρουσιαστεί από το τη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, στη Μονή Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρμάου.
Η μεταφορά στη σκηνή του διάσημου μυθιστορήματος του οραματιστή Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων», αποτελεί για όλους μας μικρούς και μεγάλους θεατές μιαν ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό κείμενο που δεν στοχεύει μόνον στην ψυχαγωγία αλλά με τα μηνύματά του που αποδεικνύονται διαχρονικά, σχεδόν προφητικά μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκοτεινή εποχή που ζούμε. Γιατί το ευφυές αυτό παραμύθι που επηρέασε ουσιαστικά τη σκέψη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.
Παραστάσεις:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία)
«Ο γυρος του κόσμου σε 80 μέρες», του Ιουλίου Βερν -Β΄ΜΕΡΟΣ
Σύλληψη ιδέας-Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Μύρκου
Παιδική σκηνή - Βασιλικό Θέατρο
Διάρκεια παραστάσεων: έως 29/03/15
Το δεύτερο και τελευταίο μέρος τις κλασικής ιστορίας του Ιουλίου Βερν “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”, ένα λαμπερό υπερθέαμα, παρουσιάζεται από την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ, στο Βασιλικό Θέατρο.
O εκκεντρικός και μυστηριώδης Άγγλος Φιλέας Φογκ έχει υπολογίσει με μαθηματική ακρίβεια ότι μπορεί να γυρίσει τον κόσμο σε 80 ημέρες. Γι’ αυτήν του την πεποίθηση βάζει ένα στοίχημα τιμής. Το ταξίδι του στον κόσμο είναι γεμάτο περιπέτειες. Έχει, όμως, πάντα συντροφιά τον πιστό του υπηρέτη Πασπαρτού.
Πρόκειται για τη συνέχεια της θεατρικής διασκευής του πιο γνωστού και δημοφιλέστερου έργου του Ιουλίου Βερν, από τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη, που σκηνοθετεί η Τατιάνα Μύρκου. Μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς με στόχο τη γνώση και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, μια παράσταση γεμάτη από πολλά απρόοπτα και εκπλήξεις που κρύβει το ταξίδι του Φιλέα Φογκ.
Παιδική Σκηνή, ΚΘΒΕ - Βασιλικό Θέατρο
Ημέρες παραστάσεων: Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία)
Κυριακή 11:00 (για το κοινό)
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ»
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ
Με το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, συνεχίζεται η Περιοδεία από το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης του ΚΘΒΕ.
Στόχος της περιοδείας του Κλιμακίου είναι η παρουσίαση σημαντικών θεατρικών παραστάσεων σε περιοχές όπου η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο θέατρο είναι δύσκολη.
Η περιοδεία του Κλιμακίου του ΚΘΒΕ 2014-2015 τελεί υπό την αιγίδα του Yφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.
Πρόγραμμα Μαρτίου
• 18/3, 21.00 / Νάουσα, Δημοτικό Θέατρο Νάουσας
• 20/3, 21.00 / Πολύγυρος, Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου
• 21/3, 21.00 / Κιλκίς, Συνεδριακό Κέντρο Δ. Κιλκίς
• 22/3, 21.00 / Γιαννιτσά, Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών
• 27/3, 21.00 / Άργος Ορεστικό, Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού
• 28/3, 21.00 / Κοζάνη, Αίθουσα Τέχνης Κοζάνη