Τη λεοντή του "πολιτικά διωκόμενου" επιχειρεί να φορέσει ο Σωτήρης Χατζάκης, μετά την άρνηση να υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Στην προσπάθειά του αυτή, όπως έγινε γνωστό, επιδιώκει να εμπλέξει και τους εργοδοτούμενους από αυτόν ηθοποιούς, διακινώντας κείμενο στήριξής του για συλλογή υπογραφών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, σε συνάντηση που είχαν, στο ΥΠΠΟ, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου "ένα νέο όραμα για την πρώτη σκηνή της χώρας να υπηρετηθεί από νέα πρόσωπα", όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση.
Στη συνάντηση αυτή ο Σ. Χατζάκης όχι μόνο αρνήθηκε να διευκολύνει τον νέο υπουργό στην υλοποίηση της πολιτικής του, δηλώνοντας ότι η θητεία του ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2016, αλλά, επιπλέον, "την επομένη έσπευσε να παρασύρει τον πρόεδρο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης, o οποίος, δίχως να ενημερωθεί, θεώρησε σε επιστολή του ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου διώκεται για πολιτικούς λόγους", σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύει εκ των υστέρων και τον πρόωρο απολογισμό στον οποίο προέβη στις 10/3, με ακροατήριο πλήθος μισθοδοτούμενων από το Εθνικό καλλιτεχνών, ως προσπάθεια επίδειξης δύναμης απέναντι σε μία κίνηση που, όπως όλα δείχνουν, ο Σ. Χατζάκης ανέμενε. Για τον λόγο αυτό κινητοποίησε, όπως και συνεχίζει να κινητοποιεί, το δίκτυο πελατειακών σχέσεων που οικοδόμησε εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως εργοδότης στην κρατική σκηνή.
Πελατειακές σχέσεις που οικοδομεί με κρατικό χρήμα, και μάλιστα με υψηλότατα κασέ, όπως, για να αναφέρουμε ένα μόνο, τρανταχτό, παράδειγμα, αυτά στα οποία έσπευσε να συμφωνήσει προκειμένου να προσελκύσει στην Αγ. Κωνσταντίνου φίρμες από τον χώρο του τραγουδιού, για το ύψος της αμοιβής των οποίων είναι ενήμερο το υπουργείο Πολιτισμού.
Απάντηση Χατζάκη
Μετά από "σιγή ασυρμάτου" αρκετών ημερών, ο Σ. Χατζάκης απάντησε αργά χθες το βράδυ, σε έντονο ύφος, στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Στην επιστολή του, αφού αναφέρει ότι "δεν είμαι μετακλητός δημόσιος υπάλληλος, ούτε συνδικαλιστής, ούτε αιρετός", ως εκ τούτου "δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο εκτελών τα χρέη του υπουργού Πολιτισμού να με ανακαλέσει από τη θέση μου αυτή".
Στη συνέχεια, αφού αναφερθεί στον απολογισμό που παρουσίασε, προκειμένου να τεκμηριώσει "την αποδοχή μου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό", επικαλείται την προϋπηρεσία του "σε αυτοδιαχειριζόμενα θέατρα", για να τονίσει ότι "ούτε είχα, ούτε έχω δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία".
Επιπλέον διαψεύδει ότι "παρέσυρα τον πρόεδρο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης κ. Ilan Ronen σε ανακριβή δήλωση συμπαράστασης. Η καταδικαστική για τον κ. Ξυδάκη δήλωση υπογράφεται από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης".
Τέλος, καταλήγει πως "Εγώ θα συνεχίσω το έργο μου, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Γνωρίζω τη δύναμη του έργου μου στο Εθνικό Θέατρο, τη δύναμη των εξαίρετων συνεργατών μου και τη δύναμη του θεατρικού κοινού που μας στηρίζει. Σε παρά τον νόμο υπουργικές επιθυμίες δεν υπακούω. Ειδικά αν συνοδεύονται από ανεπίτρεπτες κινήσεις".
Μολονότι στο θέμα της αντικατάστασης του Σ. Χατζάκη φαίνεται, μέχρι στιγμής, να υπάρχει εμπλοκή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί για τη θέση άνθρωποι με σημαντική διαδρομή στον χώρο του θεάτρου, όπως ο Θόδωρος Τερζόπουλος και ο Στάθης Λιβαθινός...
Τέλος, παρά τις φήμες ότι ανάλογες βολιδοσκοπήσεις έχουν γίνει και για την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΚΘΒΕ, ο Γιάννης Βούρος, σε επικοινωνία που είχαμε, δήλωσε πως δεν του έχει γίνει καμία σχετική νύξη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει συναντηθεί με τον νέο υπουργό, παρά το σχετικό αίτημά του.
Σπύρος Κακουριώτης
(Πηγή: Αυγή)