Μία “βόλτα” πεντέμισι αιώνων έκανε πριν από μερικές ημέρες ο Γρηγόρης Βαλτινός, μέσα στις αίθουσες του μοναδικού στην Ελλάδα “Μουσείου Τυπογραφίας”.
Με την ιστορία της τυπογραφίας να ξεδιπλώνεται μαγευτικά από τις απαρχές της μέχρι και τις μέρες μας, ο Γρηγόρης Βαλτινός είχε την ευκαιρία να τυπώσει σε αυθεντικά τυπογραφικά πιεστήρια του 1835, να επεξεργαστεί από απόσταση αναπνοής μηχανήματα, λιθογραφίες, γκραβούρες, σπάνιες εκδόσεις και κάθε θησαυρό που φυλάσσεται στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Hταν μία βόλτα διαφορετική, μία ξενάγηση σε έναν χώρο έκπληξη που συνεπήρε τον Γρηγόρη Βαλτινό, ο οποίος δεν σταμάτησε λεπτό να ρωτά περισσότερα, για σχεδόν κάθε έκθεμα. «Είναι εντυπωσιακό πώς η ανθρώπινη σκέψη δημιούργησε τόσο πολύπλοκα μηχανήματα με στόχο την εξάπλωση της γνώσης», έλεγε γοητευμένος από μηχανήματα και εκθέματα «και πόσος μόχθος χρειάστηκε, για να δημιουργηθεί ένα αντίτυπο ενός βιβλίου!».
«Το Μουσείο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πού μπορεί να φτάσει το μεράκι του ανθρώπου για να διατηρήσει τη μόρφωση, τις αξίες, την ιστορία. Είναι στην πράξη, έρωτας, αγάπη για την Τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε τον κόσμο», είπε ο Γρηγόρης Βαλτινός μετά την ξενάγηση και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ιδρυτή του Μουσείου Τυπογραφίας, τον Γιάννη Γαρεδάκη. «Είναι μία εκπληκτική προσπάθεια για να διατηρηθεί και να αναδειχθεί η Τυπογραφία, το μέσο που έκανε προσιτή τη μόρφωση στον κόσμο και μετέδωσε αξίες μέσω του γραπτού λόγου. Το συγκλονιστικό είναι πως όλα αυτά έγιναν με ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως άλλωστε γίνονται τα περισσότερα μεγάλα πράγματα στην Ελλάδα».
Πηγή: haniotika-nea.gr