Για τον Αίαντα του Σοφοκλή που θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 17 και 18 Ιουλίου, μίλησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει παραλληλίσει την ιστορική αυτή προσωπικότητα με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον ήρωα από την Επανάσταση του '21. Ποιά τα κοινά των δύο ανδρών;
"Στον Αίαντα του Σοφοκλή συγκρούονται δύο κόσμοι: ο ηρωικός, με εκφραστή τον Αίαντα, και η νέα τάξη πραγμάτων, όπου κυριαρχεί η πολιτική, με εκφραστή τον Οδυσσέα. Όταν τελειώνει ένας πόλεμος (κι ο Τρωικός πόλεμος βρίσκεται προς το τέλος του), βλέπουμε να αναδύεται η μορφή του πολιτικού, ενώ ο πολεμιστής, ατίθασος από τη φύση του, πρέπει να φύγει απ’ τη μέση. Η θεά Αθηνά σπρώχνει τον Αίαντα στην τρέλα, καταστρέφοντας τη δημόσια εικόνα του ήρωα. Το πεδίο είναι πια ελεύθερο στους αντιπάλους του", αναφέρει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σε συνέντευξή του στην Μαρία Παπουτσή για το in.gr, και εξηγεί:
"Η παράσταση προσπάθησε να κινηθεί ανάμεσα στην αφήγηση και την υπόκριση. Με την παρουσία ενός ραψωδού, που βγαίνει μέσα από το χορό, και με τη βοήθεια της μουσικής, θελήσαμε να φτιάξουμε μια παράσταση που να είναι ένα τραγούδι για τον Αίαντα, για τον κάθε Αίαντα ως τις μέρες μας. Κι επειδή με ενδιαφέρει, ακόμα και ώς υπόθεση εργασίας, να βρίσκω αναλογίες μέσα στο χρόνο, ακόμα και μέχρι την εποχή μας, η σκέψη μου στάθηκε σ’ ένα πρόσωπο από την Επανάσταση του ’21. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, από τις μεγαλύτερες μορφές του Αγώνα, ένιωσε στο πετσί του τον παραμερισμό του από τους πολιτικούς. Η νέα τάξη πραγμάτων δεν τον χρειαζόταν τον χτεσινό ήρωα, έπρεπε να τον ακυρώσει. Αμαυρώνοντας το όνομά του και παίρνοντας τη ζωή του με τον πιο βίαιο τρόπο. Αυτές οι αναλογίες, που βασίζονται σε κάποια κοινά στοιχεία, δεν χρειάζεται να δηλώνονται φωναχτά, ωστόσο επηρέασαν τη σκηνοθετική ματιά, τη μουσική και την αισθητική της παράστασης".
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.