Με ελληνική συμμετοχή το Διεθνές Εργαστήριο Θεάτρου για νέους σκηνοθέτες τον Μάρτιο στο Σάλτσμπουργκ
Νέοι σκηνοθέτες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, καλούνται στις 16 και 17 Μαρτίου στο περίφημο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικών Τεχνών Mozarteum του Σάλσμπουργκ, απ’ όπου, μεταξύ άλλων, έχουν αποφοιτήσει ο Herbert von Karajan, ο συνθέτης της Carmina Burana Carl Orff και η βιολονίστρια Tabea Zimmermann, να ανεβάσουν ένα πρωτότυπο ημίωρο θεατρικό ή χορευτικό έργο, το οποίο έχουν περιθώριο μόλις δυο εβδομάδων να διδάξουν σε φοιτητές ή απόφοιτους ηθοποιούς και χορευτές του Πανεπιστημίου !
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Θεάτρου MITOS21, το οποίο ιδρύθηκε το 2009, με πρωτοβουλία μεγάλων ευρωπαϊκών θεάτρων, όπως το Βασιλικό Θέατρο Στοκχόλμης, το Βασιλικό Θέατρο της Δανίας, το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο Λονδίνου, το Théâtre-Vidy Λωζάνης, το θέατρο Katona József Βουδαπέστης, το Θέατρο Stary της Narodowy Κρακοβίας, το Εθνικό Θέατρο του Βερολίνου, το Schauspielhaus της Φρανκφούρτης, το Schauspielhaus και το Θέατρο Θάλεια Αμβούργου, το Kρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας και το Toneelgroep του Άμστερνταμ, με σκοπό να αναδείξουν τις νέες προοπτικές του σύγχρονου θεάτρου, μέσα από την επαφή και συνεργασία των καλλιτεχνών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο, οργανώνει σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης ένα διήμερο φεστιβάλ, η πρωτοτυπία του οποίου συνίσταται στο κοινό θέμα που επιλέγεται από την οργανωτική επιτροπή και δίνεται στους σκηνοθέτες περίπου δυο μήνες πριν τις παραστάσεις.
Το εφετινό θέμα για το οποίο οι νέοι σκηνοθέτες καλούνται να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή είναι “Σύνορα/γέφυρες: ιστορίες γεωγραφικών μετακινήσεων”, ένα θέμα με σαφές πολιτικό περιεχόμενο, δίχως να αποκλείεται η μεταφορική χρήση των όρων.
Την Ελλάδα επελέγησαν να εκπροσωπήσουν η Κίρκη Καραλή και η Ελένη Ευθυμίου, δυο νέες σκηνοθέτες, με σημαντικό έργο σε ελληνικές σκηνές, με τη συνεργασία του χορευτή Κωνσταντίνου Παπανικολάου. Τη μετάφραση στα γερμανικά υπογράφει η Κατερίνα Strauch-Καραγεωργίου.
Το έργο που έγραψαν τιτλοφορείται “Separations” (Διαχωρισμοί) και βασίζεται σε μια συλλογή “μικρών επισκέψεων” σε αληθινές προσωπικές ιστορίες και ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, που σημαδεύουν ακόμη τον παγκοσμιοποιημένο και ελεύθερο κόσμο μας (μόνο, βέβαια, σε πλασματικό επίπεδο).
Τα "σύνορα" της παράστασης μετακινούνται μεταξύ του Ellis Island της Νέας Υόρκης και των πρώτων μεταναστών της Αμερικής, την Φρίντριχστράσε του Βερολίνου, όπου ορθωνόταν το "τείχος", στο Αγαθονήσι των λαθρομεταναστών και την "Πράσινη Γραμμή" του Αττίλα στη Λευκωσία. Ακόμη, ανάμεσα στα απροσδιόριστα "σύνορα" του Βατικανού, των αεροδρομίων, όπως, επίσης, στη γραμμή του οφ-σάιντ ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, στο περίγραμμα μιας καρτ ποστάλ και την τελευταία ημέρα του χρόνου, που χωρίζει τις παλιές απ’ τις νέες ελπίδες. Τα ίδια "σύνορα" κάποιες φορές γίνονται το σημείο μιας συνάντησης, μιας διασύνδεσης, μιας ένωσης.
Όσο για τις "γέφυρες", αυτές συχνά συνδέονται με θλιβερά γεγονότα: στη Golden Gate του Σαν Φραντσίσκο κάθε χρόνο καταγράφονται οι περισσότερες αυτοκτονίες στον κόσμο. Το Γεφύρι της Άρτας κρύβει, κατά την παράδοση, αίμα στα θεμέλιά του. Οι “γέφυρες”, ενίοτε, προσομοιάζουν με τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το παιδί με τη μάνα, σαν τις διαστημικές «σκουληκότρυπες» ή τις χρονομηχανές, κάποιες φορές σαν τη σχέση των ερωτευμένων.
Όλα αυτά επιχειρεί να μεταφέρει επί σκηνής η παράσταση “Separations”, αξιοποιώντας σε σημαντικό βαθμό αληθινές προσωπικές ιστορίες χωρισμού και ένωσης, με βασικό εκφραστικό μέσο την κίνηση του σώματος. Το έργο θα παρουσιαστεί στα γερμανικά, όμως δεν θα απουσιάσουν και ελληνικές εκφράσεις, τις οποίες θα κληθούν να εκφέρουν οι Αυστριακοί ηθοποιοί.
Η παράσταση “Separations” κλείνει με μια γιορτή, μια φανταστική ημέρα, κατά την οποία τα σύνορα του κόσμου, απ’ άκρη σ’ άκρη, κρίνονται παράνομα !
Η ατμόσφαιρα και η διάθεση που μεταδίδεται στους θεατές, θυμίζει τη νύχτα της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, κι έτσι ο μεν τίτλος της παράστασης ...“κατεδαφίζεται”, ενώ τα “σύνορα” παύουν, πλέον, να έχουν νόημα.
Διοργανωτής: Τμήμα Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας του Πανεπιστημίου Mozarteum
Τόπος: Θέατρο Τέχνης, Lodron Straße 2α, Σάλτσμπουργκ
Ημερομηνίες: 16 και 17 Μαρτίου, ώρα 14:00
Copyright φωτογραφίας: NASA/JSC scan
«Αυτή είναι η οικογένεια του αστροναύτη Duke από τον πλανήτη Γη. Προσεδάφιση στη Σελήνη, Απρίλιος 1972».