«Ετοιμάζοντας αυτή την παράσταση, έχω συνέχεια στο νου
μου μία λέξη: τη λέξη “συνάντηση”. Η συνάντηση, στην αρχή, με τον μουσικό Γιώργο Μακρή, που, θέλοντας να σκιαγραφήσει την ιστορία του ρεμπέτικου, μου πρότεινε να τη σκηνοθετήσω», αναφέρει ο Ζαν Ζακ Τεσόν. «Η ιστορική συνάντηση δύο μουσικών ειδών, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής: το Πειραιώτικο και το Σμυρναίικο, από την οποία θα γεννηθεί το ρεμπέτικο.
Η συνάντηση, μέσα στην παράσταση, του νεαρού Πειραιώτη ρεμπέτη και της τσαχπίνας Σμυρνιάς, η οποία συμβολίζει το κράμα των δύο ειδών. Η συνάντηση ενός μουσικού είδους και μίας σελίδας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας», προσθέτει.
Ο έρωτας του Πειραιώτη με τη Σμυρνιά «είναι ο καμβάς που ζωγραφίζεται η παντομίμα μας και σαν ένα γαϊτανάκι εναλλάσσει και επαναφέρει στο μυαλό του γέρου ρεμπέτη το παρελθόν του», σημειώνει από την πλευρά του ο Γιώργος Μακρής. «Η ενσωμάτωση των Μικρασιατών στο αφιλόξενο, καταρχήν, ελλαδικό περιβάλλον δεν ήταν εύκολη... Η μουσική αντιπαράθεση των δύο κόσμων των Σμυρνιών και των Πειραιωτών μουσικών πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να γεννήσει το "πειραιώτικο μουσικό ύφος", αυτή την μουσική επανάσταση της δεκαετίας του 1930 που άνθισε από μια πρωτοπορία μουσικών, μέσα στους τεκέδες. Ο Μάρκος, το Συριανό παλληκαράκι (1905-1972) και η παρέα του δεν έγραφαν σουξέ για να αρέσουν, δεν ήξεραν τους κώδικες του μουσικού εμπορίου, δεν στόχευαν στο συναίσθημα ή τη ψυχή του κοινού. Έγραφαν για να απαλύνουν το βάρος της ψυχής τους από το καθημερινό μακελειό της ζωής. Έγραφαν βιωματικά, αλλά ακούμπαγαν χωρίς να το θέλουν τις ψυχούλες των αδικημένων, των προδομένων, των ανεκπλήρωτων ερωτικά συντρόφων. Ο ρεμπέτης τραγουδιστής τραγουδά, πάνω σε απλές και καθαρές μουσικές φόρμες, με βαριά φωνή, τον καθημερινό αγώνα του. Σε όλες τις σημαντικές στιγμές οι ρεμπέτες ήταν παρόντες, είτε με το μπουζούκι είτε με το όπλο», αναφέρει. «Ο γέρο ρεμπέτης αναπολεί, νοσταλγεί, μελαγχολεί, αλλά η ζωή συνεχίζεται, δεν αφήνει κενά...».
Quilombo Centro Cultural
Σερβιών 10 και Λεωφ. Αθηνών 44, Ακαδημία Πλάτωνος
Τηλ. 210-5227961
Κάθε Τετάρτη στις 22:30
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
(πηγή: facebook event - Η Νοσταλγία ενός ρεμπέτη)