Ένα αφιέρωμα στο έργο του Ανδρέα Στάικου,
ενός έργου που ξεκινά από το θέατρο και τη σκηνοθεσία και εκτείνεται στην πεζογραφία και τη μετάφραση, συνδιοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το DANSARTE Κέντρο χορού και τεχνών, ο σύλλογος αποφοίτων θεατρολογίας και το Πολύεδρο .
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί διήμερο σεμινάριο δημιουργικής γραφής , με τους ηθοποιούς Γιώργο Μάρκου, Ελένη Καλαντζοπούλου και Ελένη Καραμούζη. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στον Εκπαιδευτικό Χώρο Μπάρι -Σανταρόζα 7 και Καρόλου, στις 25 και 26 Μαίου από τις 17:00 έως 22:00.
Θα διδάξει ο Ανδρέας Στάικος.
Πληροφορίες-εγγραφές στο τηλέφωνο 2610623730
Κόστος Σεμιναρίου: 10 ευρώ
Την Δευτέρα 27 Μαίου , στις 21:00, θα γίνει η παρουσίαση του έργου του Ανδρέα Στάικου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.
Τον συγγραφέα θα παρουσιάσουν οι :
Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, Δρ.θεατρολογίας - φιλόλογος.
«Η δραματουργική χρήση του μύθου στο έργο του Ανδρέα Στάικου: Η περίπτωση της Άλκηστης».
Χρήστος Λάζος, συγγραφέας, μεταφραστής .
«Ο ερωτισμός στο θέατρο του Ανδρέα Στάικου».
Μαίρη Σιδηρά, φιλόλογος
«Η γλώσσα ως στοιχείο πλοκής στο θέατρο του Ανδρέα Στάικου».
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του θεατρικού μονολόγου του Ανδρέα Στάικου «Ακόλαστες εσπερίδες» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Ναταλίας Καποδίστρια.
Στις "Ακόλαστες Εσπερίδες" μία γυναίκα θεατροποιεί τη ζωή της. Κύριο θέμα του μονολόγου είναι η ίδια η γλώσσα, το ίδιο το θέατρο. Υπό την επήρεια του θεάτρου, η γυναίκα αυτή, ανακαλύπτει μία ζωή που δεν έζησε ή ανακαλεί στο παρόν μία ζωή που έχει ξεχασθεί. Ούτως ή άλλως το θέατρο της αποκαλύπτει τη μόνη δυνατή πραγματικότητά της : Τη θεατρική πραγματικότητα.
Ο μονόλογος αυτός φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία σε μια ηθοποιό να εκτεθεί. Να εκτεθεί μέχρι τα όριά της. Εναλλάσσοντας μία σειρά προσωπείων, δείχνει τη ματαιότητα τη ζωής και την αναγκαιότητα του θεάτρου. Η ζωή της αποκτά νόημα, μόνο μέσα από το θέατρο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ανδρέας Στάικος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θέατρο στο Conservatoire National d'Art Dramatique στο Παρίσι. Έζησε στο Παρίσι από το 1967 έως το 1981.
Έγραψε κυρίως θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε κρατικές και ιδιωτικές σκηνές.
Έργα του:
(2012) Άλκηστις και όνειρα γλυκά, Κίχλη
(2012) Βηθσαβέ, Άγρα
(2007) Ναπολεοντία, Άγρα
(2005) Καπνοκράτωρ, Άγρα
(2003) Ακόλαστες εσπερίδες, Άγρα
(2002) Αισχροτάτη Εριέττα, Άγρα
(2002) Επικίνδυνες μαγειρικές, Άγρα
(2001) Φτερά στρουθοκαμήλου, Ελληνικά Γράμματα
(1999) Η αυλαία πέφτει, Άγρα
(1994) Le petit doigt d' Olympias, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
(1992) Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(1991) 1843. Καρακορούμ, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έχει γράψει τρία πεζογραφήματα, Αισχροτάτη Εριέττα, Βηθσαβέ, Επικίνδυνες μαγειρικές, από τα οποία το τελευταίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες.
Έχει διδάξει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει επίσης θεατρική μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Έχει μεταφράσει έργα των Moliere, Racine, Laclos, Marivaux, Lesage, Denon, Musset, Labiche, Paul Claudel.