To Βaumstrasse / Δρόμος με Δέντρα συνεργάζεται με τον Δήμο Ελευσίνας για την δημιουργία του θεσμού του Αττικού Σχολείου και παρουσιάζουν από την 1η έως και τις 10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο το Θερινό Σχολείο, διάρκειας δέκα ημερών με παράλληλες εκδηλώσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και εισηγητών.
Η διαρκής μελέτη και παρουσίαση του έργου των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους άξονες του καλλιτεχνικού έργου του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ που δρα με την καθοδήγηση της Μάρθας Φριντζήλα.
Η επιλογή για την ενασχόληση με το αρχαίο δράμα σχετίζεται άμεσα με τη γλώσσα και τον τόπο στον οποίο ζουν και δημιουργούν τα μέλη της ομάδας.
Στόχος της ομάδας αποτελεί εξαρχής η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού με διεθνή προσανατολισμό για τη μελέτη του αρχαίου δράματος όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε όλα τα στάδια της εκπόνησης μιας παράστασης.
Κύριο αντικείμενο για τον πρώτο τριετή κύκλο λειτουργίας του θεσμού είναι η υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με θέμα τις τραγωδίες ''BAKXEΣ'' του Ευριπίδη, ''ΑΙΑΣ'' του Σοφοκλή και ''ΠΕΡΣΕΣ'' του Αισχύλου.
Επίτιμοι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες του Αττικού Σχολείου είναι οι Mazaher Ensemble, εκπρόσωποι της θεραπευτικής μουσικής zar από την Αίγυπτο και η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη που θα δώσουν μία μεγάλη συναυλία με την συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα, την τελευταία ημέρα, 10 Ιουλίου, στο θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου σηματοδοτώντας και τη λήξη του α' κύκλου του Αττικού Σχολείου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:
Το δεκαήμερο θερινό σχολείο (1-10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013) περιλαμβάνει:
Σεμινάρια και masterclasses από καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες
Θεατρικά και μουσικά εργαστήρια
Ομιλίες και διαλέξεις από ακαδημαϊκούς και καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Προβολές αρχειακού υλικού παραστάσεων αρχαίου δράματος
Ανοιχτές πρόβες στον χώρο
Παραστάσεις
Θεατρικά δρώμενα
Μουσικά δρώμενα
Εκπαιδευτικές εκδρομές
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
Σημ.: Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες και μη, με ενδιαφέρον στο Αρχαίο Δράμα και την σύγχρονη απόδοσή του.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Mazaher Ensemble "Zar- Μουσική και Τελετουργία"
Εργαστήριο για την θεραπευτική μουσική zar από το σύνολο Mazaher. Οι Mazaher είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα συγκροτήματα στα οποία οι γυναίκες έχουν ηγετικό ρόλο και είναι συνδεδεμένα με την αρχαιότερη παράδοση της θεραπείας μέσω της μουσικής που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο. Η τελετουργία περιλαμβάνει χορό με την συνοδεία κρουστών και τραγουδιού. Στόχος της τελετής είναι η συμφιλίωση και η αρμονική συμβίωση με τις πνευματικές δυνάμεις που κατοικούν μέσα μας. Η εμπειρία είναι εξαγνιστική. Μία σωματική και πνευματική κάθαρση που οδηγεί τους συμμετέχοντες σε γαλήνη και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο.
(διάρκεια 3 ώρες)
Μάρθα Φριντζήλα “10 λεπτά τραγωδία”
Ο σπουδαστής καλείται να ετοιμάσει μέσα σε μία εβδομάδα μία δεκάλεπτη παράσταση τραγωδίας στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ερμηνεύοντας όλους τους ρόλους.
Ξεκινώντας από την ανάγνωση του έργου, προχωρούμε στην αφήγησή του και κατόπιν στην ερμηνεία του.
Ένα εργαστήριο για τον ηθοποιό δραματουργό, σκηνοθέτη και ερμηνευτή.
Για τον ηθοποιό που αναλαμβάνει όλη την ευθύνη μιας παράστασης.
Οι δεκάλεπτες παραστάσεις θα παρουσιαστούν στο κοινό στο τέλος του εργαστηρίου. (διάρκεια 12 ώρες)
Ακύλας Καραζήσης "Εργαστήριο"
Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στη θεατρική εμπειρία.
Ο ειδικός τρόπος του οφείλει να είναι σεβαστός. (διάρκεια 10 ώρες)
Σαβίνα Γιαννάτου “Το φαινόμενο της φωνής”
Έξω από τα πρότυπα και τους προκαθορισμένους κώδικες της ομιλίας και του τραγουδιού η Σαβίνα Γιαννάτου μας εισάγει στην φωνή ως φαινόμενο. Μέσα από ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς, χωρίς την χρήση παρτιτούρας, εξερευνούμε την έσω φωνή και την ακολουθούμε ως την πηγή της.
Η φωνή διαστέλλεται και συστέλλεται, γιγαντώνεται και συρρικνώνεται, ακροβατεί και χορεύει δίχως όρια. Το εργαστήριο ερευνά την φωνή και τα μυστήριά της στοχεύοντας σε μία φωνητική εμπειρία υπερβατική.
(διάρκεια 12 ώρες)
Άντζελα Μπρούσκου “Ο προφητικός λόγος”
Οι Aγγελιαφόροι και οι Προφήτες/ Μάντεις έχουν μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία στην αρχαία τραγωδία.
Ο λειτουργικός τους σκοπός είναι να μεταδίδουν πληροφορίες στο κοινό.
Οι Αγγελιαφόροι μεταφέρουν μια πληροφορία ή ένα γεγονός που έχει λάβει χώρα εκτός σκηνής και οι Προφήτες/Μάντεις προφητεύουν ένα γεγονός πριν αυτό συμβεί, έχοντας το χάρισμα της θεικής ενόρασης.
Το εργαστήριο αυτό επικεντρώνεται σε πράξεις που θα γίνουν και πράξεις που έχουν ήδη γίνει.
Αυτό το δίπολο μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος ενσαρκωμένο από τον Αγγελιαφόρο και τον Μάντη αντίστοιχα έχει μεγάλη δραματική σημασία στην αρχαία τραγωδία και είναι το αντικείμενο του εργαστηρίου.
(διάρκεια 9 ώρες)
Manuel Ronda “Χορεύοντας με μια Σκιά”
Όταν αρχίζουμε να χτυπάμε ελαφρά με τα ακροδάχτυλά μας τις βασικές δυναμικές ενός σώματος, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε το αυθόρμητο ένστικτο της κίνησης, μιας κίνησης που έρχεται φυσικά και εκφράζει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και επιθυμιών. Κίνηση που σχεδιάστηκε ως μια αναγκαιότητα, όπως μια θεατρική πράξη, και όχι μια φόρμα.
Θα εργαστούμε για να ανακαλύψουμε την πληθώρα στρωμάτων που εμπλέκονται σε καταστάσεις όπου δύο σώματα συνυπάρχουν, όπως το να εξαρτάται το ένα από το άλλο, να το εμπιστεύεται, να το φροντίζει και να το ελέγχει, πώς να μεταδίδει και να λαμβάνει ερεθίσματα από αυτό το άλλο σώμα.
Πώς το κορμί μπορεί να προσεγγίσει ένα άλλο κορμί έξω από αυτό.
Έλεγχος της βαρύτητας του σώματος, πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το βάρος ενός σώματος και να το επεξεργαζόμαστε.
Πώς να γίνουμε η σκιά του άλλου.
Πώς να είμαστε εκεί.
Πώς να είμαστε εκεί και να ζυγίζουμε 100 τόνους.
Πώς να ταξιδεύουμε χωρίς να κινούμαστε.
Πώς να πολεμάμε χωρίς να πολεμάμε.
Αυτό το εργαστήριο σύγχρονου χορού είναι ανοιχτό σε ηθοποιούς, χορευτές και ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εντρυφίσουν στην φωνητική, την κίνηση και την συνεργασία. (διάρκεια 9 ώρες)
Το εργαστήριο είναι δωρεάν για τους σπουδαστές του θερινού σχολείου.
Camilo Bentancor Gallardo “Από Μηχανής Ηθοποιός”
Ένα εργαστήριο για το σώμα του περφόρμερ στα άκρα.
Ο ακροβάτης, χορευτής και χορογράφος Camilo Bentancor διδάσκει τις τεχνικές και τις λειτουργίες του σώματος όταν αυτό βρίσκεται σε οριακή κατάσταση επί σκηνής.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας, ελέγχου της αναπνοής και της σκηνικής αγωνίας.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να ερμηνεύσουν στεκόμενοι ή κρεμασμένοι από μεγάλο ύψος, αιωρούμενοι ή ισορροπώντας σε δοκούς και σκοινιά, εκτός άξονα ή με την χρήση οργάνων.
Επικεντρώνεται στην φυσική ροή της ενέργειας όταν το σώμα και η φωνή υπηρετούν έναν ρόλο σε οριακή κατάσταση.
(διάρκεια 8 ώρες)
Νικολέττα Φριντζήλα "Πώς θα το έλεγε ο Αισχύλος..."
Εργαστήριο ενδογλωσσικής μετάφρασης.
Σύγχρονα παιχνιδίσματα πάνω στον λόγο λυρικών και τραγικών ποιητών για να λέμε "τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη".
(διάρκεια 5 ώρες)
Το εργαστήριο είναι δωρεάν για τους σπουδαστές του θερινού σχολείου.
Βασίλης Μαντζούκης "Χορικά"
Εργαστήριο για την μουσική αντιμετώπιση των Βακχών.
(διάρκεια 2 ώρες)
Το εργαστήριο είναι δωρεάν για τους σπουδαστές του θερινού σχολείου.
“Θέλοντας κι εμείς με την σειρά μας να φυτέψουμε ένα δέντρο που σα μεγαλώσει, θα απλώσει φυλλωσιά γερή και θα δώσει καρπούς, σκάβουμε βαθιά στο χώμα για να κρύψουμε τον σπόρο που μας παραδόθηκε.
Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος είναι η δική μας προσφορά στο άνυδρο τοπίο της πνευματικής ζωής της χώρας μας.
Έχοντας την συμπαράσταση σπουδαίων ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο και συνοδοιπόρους τους δασκάλους μας και τους μαθητές μας, ξεκινάμε φέτος για πρώτη χρονιά ένα ερευνητικό ταξίδι στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον της θεατρικής πράξης με μόνη αποσκευή τα κείμενα των τραγικών ποιητών.
...Κι ευχόμαστε το ταξίδι αυτό που ξεκινά στην Ελευσίνα χρόνια πολλά να διαρκέσει, γεμάτο περιπέτειες γεμάτο γνώσεις”.
Μάρθα Φριντζήλα
Πληροφορίες
Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας
Έναρξη συμμετοχών: έχουν ξεκινήσει. Λήξη υποβολής συμμετοχών: 15 Ιουνίου. Παράσταση πρώτης μέρας – “10 minutes tragedies” - 1 Ιουλίου. Ώρα έναρξης: 21:30 | Ελεύθερη είσοδος. Συναυλία λήξης – 10 Ιουλίου | Ώρα έναρξης: 21:30