Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
ανακοινώνει ότι στους διαγωνισμούς Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικών Έργων έτους 2012 απονέμονται τα εξής βραβεία:
1.ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου αποτελούμενη από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη ως Πρόεδρο, Αμαλία Κοντογιάννη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γρηγόρη Ιωαννίδη και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη ως μέλη, αξιολόγησε τα εβδομήντα τρία (73) έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό
και απένειμε
Α. Κρατικό Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στον Παναγιώτη Παναγόπουλο
για το έργο του: «Η ντουλάπα» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Χορικάουα Τατσούκο», με το εξής σκεπτικό:
«Είναι πειστικό στην εξιστόρηση κι ο διάλογος είναι καλοφτιαγμένος, τόσο από άποψη ρυθμού όσο και σε αντιστοιχία με τον κάθε ήρωα. Το κείμενο είναι άμεσο, έχει στέρεα δομημένη πλοκή, καθαρούς χαρακτήρες, και σκιαγραφεί μια κοινωνική πραγματικότητα χωρίς στερεοτυπικές ανακλήσεις και χωρίς να ρέπει σε τηλεοπτικά πρότυπα».
Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €)
Β. Έπαινο στον Μιχαήλ Άνθη
για το έργο του «T-Bonus steak» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Θεοδόσης Τεύκρος» , με το εξής σκεπτικό:
«Το έργο αυτό το χαρακτηρίζει πάνω απ’ όλα ο πρωτότυπος τρόπος γραφής του. Είναι τολμηρό (χωρίς να προσπαθεί να σοκάρει), καίριο για την εποχή του, διαθέτει έξυπνο χιούμορ, καλό ρυθμό, και χτίζει ένα διαρκές suspence με αλλεπάλληλες ανατροπές».
2. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου για νέους Θεατρικούς Συγγραφείς αποτελούμενη από τους κ.κ. Σάββα Κυριακίδη ως Πρόεδρο, Λεία Βιτάλη, Έλενα Πέγκα και Γιώργο Βαλαή ως μέλη, αξιολόγησε τα εκατόν ογδόντα τρία (183) έργα που υποβλήθηκαν στους διαγωνισμούς των ετών 2010 (Λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης των εργασιών της αντίστοιχης Επιτροπής) και 2012
και απένειμε
Α. Κρατικό Βραβείο για νέους ΘεατρικούςΣυγγραφείς στην Άρτεμη Μουστακλίδου
για το έργο της: «Απειλή» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Diana M.» , με το εξής σκεπτικό:
«Για την ποιότητα της δραματουργίας του, που, χωρίς να αιφνιδιάζει ως προς τα μέσα της, χαρακτηρίζεται από οικονομία, ρυθμό, σκηνική αποτελεσματικότητα και καθαρή θεματική. Πρόκειται για ένα έργο που επικοινωνεί με το σήμερα, ισορροπεί ανάμεσα στην δραματικότητα και την φαιδρότητα της καθημερινότητας, δεν εξωραΐζει καταστάσεις και τοποθετείται ιδεολογικά με σαφήνεια απέναντι σε ένα από τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας μας».
Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 €).
Β. 1ον Έπαινο στον Δημήτρη Σδρόλια
για το έργο του: «Θόρυβος» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αντώνης Καλοκύρης», με το εξής σκεπτικό:
«Για τη σύλληψη ενός πρωτότυπου θέματος και την ικανοποιητική δραματουργική του διαχείριση. Το έργο κινείται στις παρυφές του ρεαλισμού και διερευνά μεταφυσικά ζητήματα, χωρίς την προτεραιότητα της εκλογίκευσης και των ψυχολογικών ερμηνειών, γεγονός που δημιουργεί σποραδικά μια αίσθηση ασάφειας και απώλειας του στόχου. Ωστόσο διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αφήνοντας ανοιχτό το πλαίσιο της ερμηνείας του».
2ον Έπαινο στον Αντώνιο Τολάκη
για το έργο του : «Να έχεις μια μέρα όλο γιασεμί» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Άγγελος Καλατζάκης», με το εξής σκεπτικό:
«Για την σύγχρονη θεματολογία του και την καθαρή, σχεδόν κινηματογραφική, δομή του, που διατηρεί μια συνέπεια στην ανέλιξη της πλοκής του και πειστικούς, ως επί το πλείστον, χαρακτήρες. Η θετική εικόνα που στηρίζεται στον θεατρικό του λόγο, από τον οποίο δεν λείπουν δόσεις λυρισμού, και στην αισιόδοξη, ανθρωποκεντρική του θέση, μετριάζεται ελαφρώς εξαιτίας μιας τάσης μεροληπτικής ωραιοποίησης ορισμένων χαρακτήρων και μιας προβλεψιμότητας στην εξέλιξη, από την οποία λείπουν οι ουσιαστικές ανατροπές».
3.ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής θεατρικού Έργου για παιδιά αποτελούμενη από τους κ.κ. Ξένια Καλογεροπούλου ως Πρόεδρο, Άλκηστη Κοντογιάννη, Τάκη Τζαμαργιά, Μαρία Καρανάνου και Πέγκυ Στεφανίδου ως μέλη, αξιολόγησε τα είκοσι ένα (21) έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό και αποφάσισε να μην απονείμει βραβείο καθώς έκρινε ότι τα έργα που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουν, ώστε να καταφέρουν να εναρμονιστούν σε μια σύγχρονη θεώρηση του παιδιού και του νέου με την απαιτούμενη λογοτεχνικότητα και θεατρικότητα που θα επέτρεπε τη σκηνική ανάπτυξη.
Η επιτροπή, αποφάσισε να απονείμει έπαινο σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το θεσμό, αλλά κυρίως να ενθαρρύνει και να τονώσει τις προσπάθειες των συγγραφέων που ενδιαφέρονται να αναμετρηθούν σε αυτό το απαιτητικό είδος θεάτρου.
Τον Έπαινο αυτό απονέμει στην Αιμιλία Βασιλακάκη
για το έργο της «Πριγκιπική Γυμναστική» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ζυράννα Ζάβαλου»
«Το έργο αυτό ξεχώρισε θεματικά και εμπεριέχει στοιχεία παραστασιμότητας μέσα από τη ζωντάνια και το χιούμορ του».