Ο βραβευμένος με Νόμπελ θεατράνθρωπος
χαμογελούσε και συζητούσε με όλους. Τον συντρόφευε ο γιος του Γιάκοπο. Τα είχε χάσει ο Φο από την πληθώρα του κόσμου, ειδικά με τις εκατοντάδες γυναίκες.
«Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τόσες γυναίκες μαζί, η Φράνκα θα γινόταν ευτυχισμένη. Άλλωστε, έλεγε πάντα πως στην κηδεία της ήθελε πολλές γυναίκες ντυμένες στα κόκκινα». Ακούγοντάς τον κάποιος παρατήρησε πως θα χρειάζονταν πολλές γυναίκες για να φτιάξουν μία Ράμε. «Μία θα ήταν αρκετή για μένα», του απάντησε ο νομπελίστας. Κι ύστερα: «Σ' ένα μήνα θα δημοσιευτεί η πολιτική διαθήκη που είχε ολοκληρώσει πρόσφατα».
Ανάμεσα στον κόσμο ο Αντόνιο ντι Πιέτρο, ιδρυτής της Ιταλίας των Αξιών, του κόμματος με το οποίο η Ράμε εξελέγη γερουσιαστής («Η επιλογή της ήταν ένα από τα ελάχιστα σωστά πράγματα που έκανα στη ζωή μου»), η κάποτε μάγισσα του κλασικού μπαλέτου Κάρλα Φράτσι («Εδειξε μοναδική ισχύ στο να υπαρασπίζεται τις τύχες αυτής της χώρας»), ο ηθοποιός Κόκι Ποντσόνι.
Οταν το θέατρο άνοιξε στις 9 το πρωί χθες, ήδη περίμεναν απ' έξω 200 άτομα. Και παρέμεινε ανοιχτό και στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να μπορέσουν να αποχαιρετήσουν όλοι όσοι θα το ήθελαν τη γυναίκα που έγινε το σύμβολο πολλών κοινωνικών αγώνων, τόσο στο θέατρο όσο και στους δρόμους της πόλης.
Οπως δήλωσε ο Φο, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μας έστειλε ένα πελώριο στεφάνι».
Σήμερα το φέρετρο μεταφέρθηκε στο θέατρο Στρέλερ, για την πολιτική κηδεία.
«Δεν θέλω να της κάνω το μνημόσυνο, να την αποχαιρετήσω θέλω», λέει ο Φο που χαμογελά και προσπαθεί να αστειευτεί: «Αν μείνουμε ακόμα μία ώρα, θα καταλήξω στο νεκροθάλαμο. Δεν αντέχω να σφίγγω κι άλλα χέρια».
Σημειώστε πως ο χώρος που επιλέχθηκε για το λαϊκό προσκύνημα δεν είναι τυχαίος. Σ' αυτόν το ζευγάρι γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε. Μάλιστα στην είσοδο του θεάτρου υπάρχει μια σειρά από αφίσες των έργων που έπαιξε στη σκηνή του. Πρυτανεύει ανάμεσά τους αυτή του «Μιστέρο Μπούφο».
Πηγή: Ελευθεροτυπία