Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ "ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ" ΜΕ ΤΗΝ Κ. ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Written by OnlyTheater. Category: BUZZ

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πρώτης του σκηνοθετικής δουλειάς στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος συστήνεται στο κυπριακό κοινό με μια παλαιότερη του δουλειά πάνω στον μονόλογο του Γιώργου Χρονά « Σεβάς Χανούμ»

 

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πρώτης του σκηνοθετικής δουλειάς στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος συστήνεται στο κυπριακό κοινό με μια παλαιότερη του δουλειά πάνω στον μονόλογο του Γιώργου Χρονά « Σεβάς Χανούμ».


Μετά από το ανέβασμα του έργου για δύο χρόνια στην Αθήνα και μια καλοκαιρινή περιοδεία, η παραγωγή φτάνει στη Λευκωσία.
Η Σεβάς Χανούμ [το πραγματικό της όνομα ήταν Σεβαστή Παπαδοπούλου] ήταν μια τραγουδίστρια του ’50.
Η αγία Αμαζόνα Σεβαστή Παπαδοπούλου, η «Σεβάς Χανούμ», λέει όλη τη ζωή της στο νέο δημοσιογράφο που ήρθε να τη γνωρίσει, αλλά παραδίνεται άοπλος στην τρικυμία του μυαλού της.
Τον ρόλο της Σεβάς Χανούμ κρατά η βραβευμένη για την ερμηνεία της Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Στο ρόλο του δημοσιογράφου, ο Γιάννης Τσεμπερλίδης. Ο Γιώργος Χρονάς την συνάντησε την Πρωτομαγιά του 1983 στη Θεσσαλονίκη, σ’ ένα παλιό, προσφυγικό σπίτι:

    «Εμφανίστηκε μπροστά μου και ήταν σαν γυναικείο πρόσωπο σε πίνακα ζωγραφικής του Δημήτρη Λαλέτα. Φορούσε ταγιέρ και ήταν καθαρή, σπάνια. Είχα να κάνω με ένα πνεύμα των μουσών, της μοίρας των ανθρώπων που θέλουν να σου μιλήσουν για τη δόξα, το παρελθόν, το μέλλον∙ την καταστροφή που προς τα κει βαδίζουν σταθερά.
    Με βαθιά φωνή, μες σε καπνούς, δίπλα στον καφέ που μου σέρβιρε, μου μίλησε, διάφορες νύχτες, για την ζωή της, το πάθος της για το ρεμπέτικο.
    Το ’50, ’60, ’70 πέρναγαν από μπροστά μου. Η Νίνου, η Μπέλλου, ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Μπιθικώτσης… συνομιλητές της. Η Ελλάδα του Βορρά, οι άνθρωποι του τραγουδιού, η πλατεία Ομονοίας, Βάθης όλα για το τραγούδι, το χαμό της.
    Οι έρωτές της, ο Καζαντζίδης, η μάνα του, ο παρολίγον γάμος τους, η αρρώστια της, τα βάσανά της, το παιχνίδι με τον θάνατο.
    Ένα γνήσιο ποιητικό πρόσωπο μου άνοιγε την καρδιά του. Κι εγώ έκανα το πορτραίτο του μες σε φωτιές και συντρίμμια μιας ζωής που κυλάει αδιάφορη αφήνοντας τα πλάσματά της στην άκρη. Μέσα σε τάφο βαθύ, χωρίς οίκτο»


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Γιώργος Χρονάς
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος – Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τσεμπερλίδης, Άγγελος Παναγόπουλος

ΕΡΜΗΝΕΙΑ:
Σεβάς Χανούμ: Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Δημοσιογράφος: Γιάννης Τσεμπερλίδης
+ Ο μονόλογος του Γιώργου Χρονά «Σεβάς Χανούμ» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου ανεβαίνει στις ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΘΟΚ [πρώην Νέα Σκηνή] σε διπλές παραστάσεις:Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19:30 και στις 21:00.

Αποθήκες ΘΟΚ [πρώην Νέα Σκηνή, Κάμπου 29, Λατσιά]
Εισιτήρια προς 10 ευρώ
Κρατήσεις τηλ. 96460912

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO