Παρά το μικρό της μέγεθος η Κύπρος διαθέτει αρκετές νέες θεατρικές και χορευτικές ομάδες που δημιουργούν παραστάσεις με άποψη, με μια πρωτότυπη,διεισδυτική ματιά.
Μία από αυτές είναι η ομάδα Paravan, που δημιουργήθηκε στη Λευκωσία, από τον Χάρη Καυκαρίδη και την Μελίτα Κούτα. Στόχος τους είναι η παραγωγή έργων όχι μόνο θεάτρου αλλά και οπτικών τεχνών στα οποία συνεργάζονται καλλιτέχνες από εντελώς διαφορετικά πεδία. Πρόσφατα παρουσίασαν «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ, στο πλαίσιο του Pop Festival της Λευκωσίας.
«Η παράσταση έγινε μέσα σε ένα παλιό καφέ, που τώρα πια έχει κλείσει. Είναι το είδος της παράστασης που ονομάζεται site specific. Ήταν μια διπλή ιστορία. Ήταν το “Παλτό” του Νικολάι Γκόγκολ, αλλά ήταν και η ιστορία του τι έγινε στη Λευκωσία μετά την κρίση, τι έγινε στο συγκεκριμένο καφέ και η εμπειρία του κόσμου, μέσα από αυτά τα τελευταία γεγονότα» επισήμανε η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, Μελίτα Κούτα.
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών «Μίτος» δημιουργήθηκε το 2007, από την Έλενα Αγαθοκλέους και τον Λούκας Βαλέβσκι στη Λεμεσό. Έδρα τους ένα παλιό εργοστάσιο ξυδιού.
Η τελευταία τους δουλειά είχε να κάνει με τα όνειρα, τις αναμνήσεις και τους εφιάλτες και είχε τίτλο «H4what».Η ομάδα συμμετέχει επίσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Culture» με το πρότζεκτ «Τραγούδια των γειτόνων μου».
«Το πρόγραμμα αυτό διαπραγματεύεται την ιδέα “αν τραγουδήσω τα τραγούδια του γείτονά μου, ο οποίος ζει στη χώρα μου και με τον οποίο έχω ένα θέμα σύγκρουσης, μετά πώς τον βλέπω;” Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος έχει επιλέξει ως γείτονα τους Τουρκοκύπριους. Πέρα από το δικοινοτικό θέμα, της προπαγάνδας και όλων αυτών των φαντασμάτων με τα οποία η δική μου γενιά έχει μεγαλώσει, θέλουμε να δούμε καθαρά τους Τουρκοκύπριους, ως γείτονες» υπογράμμισε η Έλενα Αγαθοκλέους, καλλιτεχνική διευθύντρια της Μίτος.
Η χορευτική ομάδα .pelma. της Λίας Χαράκη γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια της. Έχει παρουσιάσει συνολικά 23 έργα, στα οποία έχουν συμμετάσχει 200 καλλιτέχνες. Το «Humans Being», η καινούργια τους παράσταση έχει κεντρικό στοιχείο το σώμα. Πραγματεύεται το πώς μπορούμε να υπάρξουμε μαζί ως άνθρωποι.
5 άτομα συνδέονται μεταξύ τους μέσα από κοινά χαρακτηριστικά και ικανότητες όπως η αναπνοή και ο συντονισμένος ήχος των σωμάτων.
«Δεν είναι ένα έργο που αφορά μόνο τη δυτική κοινωνία. Αφορά εμάς τους ανθρώπους που φέρουμε ένα σώμα και μας θυμίζει πολύ βασικά πράγματα. Χρησιμοποιήσαμε ως στοιχείο την αναπνοή. Κανείς μπορεί να πάει μέσα από ένα ταξίδι, που έχει στοιχεία πάρα πολύ απλά, όπως το να μπορώ να αναπνέω κανονικά μέχρι το πόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει η αναπνοή και ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των σωμάτων» τόνισε η χορογράφο Λία Χαράκη.
Η Κύπρος φιλοξένησε μάλιστα φέτος και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Performance Art, επιβεβαιώνοντας ότι οι σύγχρονες τέχνες είναι σε άνθηση στη Μεγαλόνησο.
Copyright © 2013 euronews