Στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Το onlytheater.gr επικοινώνησε με τον Κώστα Δράκο, σκηνοθέτη της παιδικής παράστασης "Ο Μολυβένιος Στρατιώτης" που ανεβαίνει κάθε Κυριακή στον πολυχώρο Χυτήριο, ο οποίος αναφερόμενος στη σημασία σήμερα του έργου του Άντερσεν τόνισε:
Είναι πολύ σημαντικό το έργο του. Ο Άντερσεν πιο πολύ ήθελε να δηλώνει πως είναι ποιητής και όχι παραμυθάς, με την έννοια της λέξης. Έγινε παγκοσμίως γνωστός με τα έργα του να μεταφράζονται σε πάρα πολλές γλώσσες, ως παραμυθάς όμως, κι αυτό ήταν το παράπονό του. Η ιστορία του Μολυβένιου Στρατιώτη, μία από τις πιο γνωστές του, μιλάει για έναν ήρωα που μέσα από πολλές και μεγάλες περιπέτειες, ερωτεύεται την μπαλαρίνα και βάζει στόχο να την κατακτήσει. Εγώ έχω κάνει μία διασκευή στο έργο και του δίνω ένα αίσιο τέλος. Ο Μολυβένιος Στρατιώτης δεν καίγεται, όπως το έχει ο Άντερσεν, αλλά με τη βοήθεια του ανέμου, πετάει με την μπαλαρίνα ψηλά στον αέρα και χορεύουν. Αυτό το έκανα πιο πολύ για τα παιδιά τα οποία μελαγχολούν. Γενικά, σε πολλά παραμύθια του το είχε αυτό ο Άντερσεν, ένα καταθλιπτικό τέλος όπως και στο Κοριτσάκι με τα Σπίρτα.
- Το μήνυμα του Άντερσεν στα παιδιά και τους γονείς
Το μήνυμά του είναι πως με τη δύναμη της αγάπης κερδίζεις και κατακτάς πάρα πολλά πράγματα.
Σταυρούλα Κεντιέ