Η Λένα Κιτσοπούλου, κάνει το ντεμπούτο της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με σημείο εκκίνησης την «Κοκκινοσκουφίτσα», το κλασικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Η παράσταση «Κοκκινοσκουφίτσα: Το Πρώτο Αίμα», ανεβαίνει 14 – 25 Μαΐου, στη Μικρή Σκηνή και σύμφωνα με την ίδια τη δημιουργό, θα είναι μια αγριεμένη περφόρμανς, μόνο για ενήλικο κοινό.«Ο λύκος θα μας φάει όλους, έτσι κι αλλιώς»
Η Κιτσοπούλου είχε προϊδεάσει εγκαίρως: «Ο λύκος θα μας φάει όλους, έτσι κι αλλιώς κι επίσης ας μιλάμε με αγνώστους, γιατί τους γνωστούς τους είδαμε και τους βαρεθήκαμε», είχε πει, εγκαλώντας τους θεατές να αποδεχτούν το «κακό» μέσα τους.
«Κανείς δεν έζησε καλά και κανείς δεν θα ζήσει καλύτερα», επισημαίνει κυνικά και προσκαλεί σε μια από καρδίας εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας «σε μια κατάρριψη των ταμπού, των συμβάσεων και των στερεοτύπων, σε μια απομυθοποίηση των πολιτικοκοινωνικών παραμυθιών και των κίβδηλων ιστορικών αφηγήσεων που στοιχειώνουν τις ζωές μας».
Λύκε, Λύκε, είσαι εδώ; …
«Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;»
«Οχι, αυτό δεν ακούγεται στην παράστασή μας....»
«Όχι, αυτό δεν ακούγεται στην παράσταση μας…» Το TheTOC ζήτησε από τη Λένα Κιτσοπούλου κάποια στοιχεία για τα βασικά – τον Λύκο, την Κοκκινοσκουφίτσα, τον κυνηγό, την κάπα, την εκδίκηση. Η ηθοποιός, σκηνοθέτης, δραματουργός, στιχουργός, τραγουδίστρια, η πολυσχιδής, αιρετική, ορμητική, Λένα Κιτσοπούλου, εξηγεί γιατί η γνωστή ηρωίδα βαρέθηκε και θέλει επιτέλους, να μεγαλώσει.
Οι παλαιότερες και πιο σκοτεινές εκδοχές της Κοκκινοσκουφίτσας (προτού, «αναλάβουν» οι αδελφοί Γκριμ)
«Ξέρω ότι υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του παραμυθιού, κυρίως ως προς το φινάλε του. Aλλοι λένε ότι ο κυνηγός προλαβαίνει την Κοκκινοσκουφίτσα και την γιαγιά, πριν τις φάει ο λύκος, άλλοι ότι ο κυνηγός σκοτώνει τον λύκο και άλλοι, ότι, αφού πρώτα απεγκλωβίζει την γιαγιά και την Κοκκινοσκουφίτσα, του βάζει μέσα στην κοιλιά του πέτρες και μετά τον ράβει, μέχρι που αυτός πεθαίνει. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές...»
Η «ύποπτη» ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, η φροϋδική προσέγγιση και άλλες ιστορίες
«Σύμφωνα με τον Μπέτελχαϊμ, ο οποίος ανέλυσε τα παραμύθια ψυχολογικά, η Κοκκινοσκουφίτσα είναι η προεφηβεία, είναι η ασυνείδητη σεξουαλικότητα του παιδιού, όπου όμως αποζητά προστάτη – εραστή, έστω κι αν ακόμα δεν το ξέρει. Ο κυνηγός συμβολίζει την πατρική φιγούρα που την προστατεύει και την σώζει».
Η κόκκινη κάπα της Λένας - Κοκκινοσκουφίτσας
«Σε εμάς η κάπα είναι ο εγκλωβισμός του ανθρώπου μέσα σε έναν ρόλο. Η Κοκκινοσκουφίτσα σε μας είναι η γνωστή ηρωίδα η οποία έχει βαρεθεί να πρωταγωνιστεί στο ίδιο παραμύθι επί τόσες χιλιάδες χρόνια».
«Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;»
«Οχι, αυτό δεν ακούγεται στην παράστασή μας....»
Η «βαριά» εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας
«Ο ρόλος της είναι βαρύς. Η πίστη της και η αθωότητά της την κουράζουν. Eρχεται η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι όλα είναι μάταια. Και θέλει να μεγαλώσει...»
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα
«Δεν λέγεται αυτό στην παράσταση μας. Εμένα προσωπικά αυτό μου φαίνεται μεγάλη μπούρδα. Στην δική μας παράσταση όλοι πεθαίνουν από έλλειψη ονείρου. Από απουσία θαύματος...»
Εντωμεταξύ, από τις 5 Μαΐου και για οκτώ μόνο παραστάσεις, ανεβαίνει στο Πόλη θέατρο, το έργο της Λένας Κιτσοπούλου «Μεγάλοι Δρόμοι». Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, παραμύθι άλλης μέρας.
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο και Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Νικολάου
Εκτέλεση Παραγωγής: Polyplanity Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου
Παίζουν: Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Γιάννος Περλέγκας, Έμιλυ Κολιανδρή, Νεφέλη Μαϊστράλη
Πηγή: thetoc.gr