«Ένας κρατικός πολιτιστικός οργανισμός, οφείλει να προωθεί νέες ιδέες και νέους εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης. «Η Αρρώστια της Νιότης» είναι το έργο που ήρθε και κάλυψε ακριβώς αυτό το κενό που υπήρχε στο ρεπερτόριο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θέτοντας βάσεις για ένα σύγχρονο και μοντέρνο πειραματικό θέατρο». Με αυτά τα λόγια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρους, τόνισε τη σημασία της επιλογής αυτού του έργου, αλλά και το μέγεθος της σκηνοθέτιδας, η οποία σύμφωνα τις δηλώσεις του, δε θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερος εκφραστής του Μπρούκνερ.
Ακόμη και η επιλογή της σκηνής είναι μέρος του σχεδίου της σκηνοθέτιδας, η οποία μετουσίωσε την αγωνία που ήθελε να αποδώσει ο Μπρούκνερ στους ήρωες του.
«Το νέο Υπερώο, μετατρέπεται σε ένα δωμάτιο, με τους θεατές να παρακολουθούν χωρίς… ντροπή, όπως μέσα από την κλειδαρότρυπα, εφτά νέους που προσπαθούν να σωθούν βουτώντας στον… μηδενισμό. Πυρετός. Σκληρό παιχνίδι. Πόνος. Αναζήτηση. Γλίστρημα από το παιχνίδι. Κρίμα. Πολλά γιατί…». Με αυτήν την περιγραφή η σκηνοθέτιδα Πέμη Ζούνη αποτύπωσε στη συνέντευξη Τύπου τα χρώματα που επικρατούν σε μια παράσταση που ταξιδεύει στην κόλαση και το αδιέξοδο και εξήγησε ότι «όλα τα σχόλια του Μπρούκνερ είναι υπαινικτικά, μέσα από ένα μαύρο χιούμορ και όλα επί της ουσίας».
Σε ένα κλίμα ευφορίας και δημιουργίας, ηθοποιοί και συντελεστές μίλησαν για την παράσταση σα να πρόκειται για το κυοφορούμενο μωρό τους.
Όπως πολύ γλαφυρά περιέγραψε η Πέμη Ζούνη τη συνεργασία της με τους νέους ηθοποιούς, ξεκινώντας από το πρώτο τυφλό ραντεβού της οντισιόν… και φτάνοντας στον γάμο μετά από μια τρελή πορεία αναγνώρισης, έρωτα, πάθους και απομυθοποίησης. Σήμερα όλοι μαζί ανακοίνωσαν ότι πολύ συνειδητά «κυοφορούν».
Συγκινητικές οι ατάκες που μοιράστηκαν, αποκάλυψαν και χάρισαν ο ένας στον άλλον. Κάποιοι αποκάλυψαν ότι και οι 7 σήκωσαν έναν βαρύ σταυρό, εννοώντας το βάρος της ευθύνης για μια τέτοια απαιτητική δουλειά. Άλλοι μοιράστηκαν με το πρώτο τους (δημοσιογραφικό) κοινό ότι τους δόθηκε η ελευθερία να απλώσουν τη αρρώστια της δικής τους Νιότης, πολλοί τόνισαν την κληρονομία που τους άφησε αυτή η συνεργασία και όλοι συμφώνησαν στη διαπίστωση της Πέμης… «Αυτοί που θεωρούν τα Νιάτα άρρωστα είναι αυτοί που τα αρρώστησαν».
Το έργο είναι ακατάλληλο για νέους κάτω των 15 ετών. Σύμφωνα με την σκηνοθέτιδα η ακαταλληλότητα του έργου έγκειται στη σκληρότητα του θέματος, και στο γυμνό της ψυχής και όχι σε σκηνές που προκαλούν.