Η λίστα των συγγραφέων που δεν έφυγαν «αδιάβαστοι». Αντιθέτως τα έργα τους «έλιωσαν» στα χέρια μας.
1. Γουίλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616): Ο «Άμλετ» κρατάει τα πρωτεία του πιο πολυδιαβασμένου θεατρικού έργου. Ο καημένος ο «Μακμπέθ» αρέσκεται στη δεύτερη θέση ενώ τα πνευματικά τέκνα του Σαίξπηρ, «Όνειρο θερινής νυκτός», «Ρωμαίος και Ιουλιέττα», «Οθέλλος» και «Βασιλιάς Ληρ», ακολουθούν και φέρνουν τον ελισαβετιανό ποιητή, με μεγάλη ευκολία, στη μοναξιά της κορυφής. Είναι μέχρι σήμερα ο πλέον πολυδιαβασμένος θεατρικός συγγραφέας όλων των εποχών… (Ακούγεται από μακριά δυνατό χειροκρότημα).
2. Όσκαρ Ουάιλντ (1854-1900)«Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός», το προτελευταίο από τα θεατρικά έργα του Ιρλανδού συγγραφέα της βικτοριανής εποχής, προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να αγγίξει την κορυφή. Συγγραφέας και κείμενο «στριφογυρίζουν» στη δεύτερη θέση και αναμένουν περισσότερες αναγνώσεις προκειμένου να εκτοπίσουν τον αντίπαλο Γουίλιαμ.
3. Σάμιουελ Μπέκετ (1906-1989): Από το νησί της Βορειοδυτικής Ευρώπης, την ωραία Ιρλανδία με τα πολλά, χαμηλά, βουνά , έρχεται και ο τρίτος συγγραφέας. Ο νομπελίστας Μπέκετ ναι μεν άλλαξε, μια για πάντα, το σύγχρονο θέατρο με το έργο του «Περιμένοντας τον Γκοντό» αλλά βρίσκεται στην τρίτη θέση αυτής της άτυπης πνευματικής «διαμάχης».
4. Τομ Στόπαρντ (1937-): Τεχνίτης του θεάτρου του παραλόγου κι έναν από του σημαντικότερους της σύγχρονης αγγλόφωνης δραματουργίας ο συγγραφέας δίνει τα φώτα του, λίγο πριν φτάσουμε στην καρδιά, της δεκάδας.
5. Άρθρουρ Μίλλερ (1919-2005): Η καρδιά χτυπάει με τον κορυφαίο Αμερικανό συγγραφέα που με τα έργα του, όπως «Ο θάνατος του Εμποράκου» άσκησε κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στον τρόπο ζωής των κατοίκων της αλλά και στο λεγόμενο «αμερικάνικο όνειρο».
6. Τζόρτζ Μπέρναρντ Σο (1856- 1950): Ο Ιρλανδός Νομπελίστας και ο «Πυγμαλίωνας» συνεχίζουν να απασχολούν και να τροφοδοτούν τη σκέψη του αναγνώστη.
7. Θόρντον Ουάιλντερ (1897-1975): Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός συγγραφέας έγραψε το έργο «Η μικρή μας πόλη» και κατάφερε να εκπληρώσει μεγάλες καλλιτεχνικές προσδοκίες.
8. Ερρίκος Ίψεν (1828-1906) Ο Νορβηγός συγγραφέας, ένας από τους διαμορφωτές της σύγχρονης δραματουργίας που μίλησε, με μοναδικό για την εποχή του τρόπο, για ζητήματα όπως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία στο αριστουργηματικό του «Κουκλόσπιτο» εξακολουθεί να είναι απαραίτητος όταν ένας άνθρωπος και ένας καλλιτέχνης αναζητάει την πνευματική του «τροφή».
9. Τενεσί Ουίλαμς (1911-1983): Το «Λεωφορείον ο πόθος», που του χάρισε το Πούλιτζερ το 1958, είναι ένα έργο που έχει πολλές αναγνώσεις και μεγάλη αξία.
10. Σοφοκλής (496πΧ- 406πΧ): Ο αρχαίος τραγικός μας ποιητής και η σπουδαία «Αντιγόνη» κατάφεραν να κατακτήσουν τον καλλιτεχνικό κόσμο και το αναγνωστικό κοινό.
Πηγή: http://tospirto.net