Για τους περισσότερους, ένα καράβι σημαίνει απλώς το μέσο με το οποίο ονειρεύονται να ξεκινήσουν τις διακοπές τους - ή το μέσο μέσα στο οποίο οι διακοπές θα αρχίσουν να τελειώνουν... Για κάποιους άλλους, αρκετούς, συμπολίτες μας όμως, ένα καράβι είναι ταυτόσημο με τη υγεία τους, την επικοινωνία, την ανάπτυξη, το μέλλον τους, την ίδια τη ζωή με δυο λόγια. Κι όταν τους το στερήσουν, είναι σαν να τους τα στερούν όλα αυτά...
Σε αυτήν την κατάσταση έχουν περιέλθει οι κάτοικοι του νησιού του Οδυσσέα, μετά την κατάργηση της κεντρικής ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα - Κεφαλλονιά (Σάμη) - Ιθάκη και την απαξίωση των άλλων γραμμών. "Ουσιαστικά το ταξίδι για την Ιθάκη γίνεται μια πραγματική Οδύσσεια, η οποία έχει διαλύσει τον τουρισμό και τις κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων".
Σαν γνήσιοι Επτανήσιοι, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, αλλά μετά... μουσικής και θεάτρου. Έτσι, η Θεατρική Ομάδα «Λωτοφάγοι», διερμηνεύοντας τα αισθήματα των κατοίκων του νησιού και των εν Αθήναις ετεροδημοτών, διοργανώνει το Σάββατο (26/7) ένα καλλιτεχνικό απόγευμα διαμαρτυρίας με ελεύθερη είσοδο στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» (Καφέ "Υπογλυκαιμίες"), στο Ίλιον, από τις 6 το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ.
Εκεί ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος παίρνει τις λέξεις από τις απαντήσεις των παιδιών στο ερώτημα "τι είναι μνήμη;" και τις ταξιδεύει στα δικά τους καράβια. Αργότερα, οι "Λωτοφάγοι" θα διοργανώσουν το κυνήγι του χαμένου καραβιού, ενώ καθ' όλη την διάρκεια της μέρας θα παρουσιάζεται έκθεση αφίσας εμπνευσμένη από το θέμα της εκδήλωσης, ενώ η εικαστικός Μαίρη Ρουκουνάκη θα κάνει πορτρέτα των μικρών και μεγάλων ταξιδευτών που θα συμμετέχουν.
Μετά την απαγγελία του ποιήματος "Ιθάκη" του Κ.Π. Καφάβη από τον ηθοποιό Δημήτρη Πετρόπουλο (9.30 μ.μ.) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Αρσένη για την ομηρική Ιθάκη "Ναιέταω δ' Ιθάκην" και η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική.
(ΠΗΓΗ: Η Αυγή)