Χρύσα: Καλημέρα σας, θέλετε να μου πείτε 2-3 πράγματα γι ' αυτό το εργαστήριο-παράσταση;
Ιόλη: Καλημέρα σας! Αυτό το εργαστήριο-παράσταση έχει σχέση με το αφιέρωμα στον Μιχάλη Γκανά, στα πλαίσια της 8ης animart, με διοργανωτή το Βασίλη Μπούτο. http://animartgreece.eu/.
Δίδαξα στο ένα από τα δύο θεατρικά εργαστήρια - στο άλλο δίδαξε η Σίσσυ Παπαθανασίου - και χρησιμοποίησα ως πηγή για την παράσταση-αποτέλεσμα των σεμιναρίων τρεις σελίδες από τη Μητριά Πατρίδα του Γκανά. Σε αυτές, δυο άνθρωποι, η Χρυσάνθη και ο Τάκης, ερωτεύονται. Το ένα πόδι του Τάκη είναι ξύλινο και γι αυτό οι συγγενείς της Χρυσάνθης τους ρίχνουν κατάρες - δε θέλουν να παντρευτεί "σακάτη". Ο γάμος γίνεται. Η Χρυσάνθη δεν μπορεί να συνηθίσει το ξύλινο πόδι - "σα να είμαστε τρεις στην κάμαρα", λέει. Μετά από δυο μήνες πεθαίνει από μηνιγγίτιδα. Και ακολουθεί ο θάνατος της γιαγιάς, που από τύψεις που τους έριχνε κατάρες πέφτει και σκοτώνεται. Είναι μια σύντομη ιστορία με ωραίες εικόνες για τον έρωτα και τον πόλεμο που υφίσταται από την οικογένεια και την κοινωνία. Συμμετείχαν ηθοποιοί και φοιτητές του Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, Βιολογίας Θεσσαλονίκης, Πλαστικών Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί κ.ά.
Επίσης, έγινε στο Μονοδένδρι, σε χώρους του Ιδρύματος της Ριζαρείου και στο ανοιχτό θέατρο Κίτσου. Ευχές για ένα όμορφο καλοκαίρι!
Χρύσα: Για όμορφο και έμπρακτο καλοκαίρι! Σας Ευχαριστώ πολύ.
(Ίνμποξ-συζήτηση. Πρωί Πέμπτης..)
Η Ιόλη Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και το King’s College London, στο οποίο ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημιόύ Αθηνών και σπούδασε Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (MA).
Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από είκοσι παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο και Νέα Υόρκη. Είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wilde Lab», η οποία δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Robert Wilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε διευθύντρια το 2013. Το 2005 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως νέα θεατρική συγγραφέας. Έχει τιμηθεί με χορηγίες και υποτροφίες από τα ιδρύματα: Αλεξάνδρος Σ. Ωνάσης, Σταύρος Νιάρχος, Ιωάννης Φ. Κωστοπούλος και από το πρόγραμμα Fulbright for Artists.
Το 2013 έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Κασσία» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων της Αθήνας, σκηνοθέτησε το ανέκδοτο έργο «Interrogation» της Yasmine Van Wilt στη Σίφνο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Youth In Action» και ανέβασε, σε συσκηνοθεσία με τον αμερικανό σκηνοθέτη Jay Stern, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου σε διασκευή Meg S. Lawless, στο «World
Wide Lab Festival 2013» της Νέας Υόρκης.
Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.