Βρήκα πέντε περιπτώσεις ηθοποιών που μεγάλωσαν, πέρασαν παιδική, εφηβική ηλικία με ένα συγκεκριμένο όνομα και μετά το άλλαξαν. Πρέπει να' ναι δύσκολος ο πρώτος καιρός, έτσι δεν είναι; Εδώ εγώ, στο "Χρυσούλα" (το κανονικό μου) και θα ρωτήσω "Σε ' μένα μιλάτε;"
Έλλη Λαμπέτη. Οι ζωγραφιές στο μπλοκ των 13 της χρόνων γράφουν Έλλη Λούκου. Μετά, στη σχολή της Κοτοπούλη δανείστηκε το επίθετο Λαμπέτη από τους ήρωες του Αστραπόγιαννου στο ομώνυμο ποίημα του Βαλαωρίτη. Εν τάξει, έχει πιο ωραίο ήχο και μπορεί να γίνει χαρακτηριστικό. Όταν έγραψε γι' αυτήν, ο Σπύρος Μελάς, την αποκάλεσε κάποια στιγμή "Λαμπετάκι". Και τα 'πε όλα.
Τζένη Καρέζη. Ο γυμνασιάρχης μπαμπάς της τη φώναζε Ευγενία. Αυτός ο μπαμπάς λεγόταν Κωνσταντίνος Καρπούζης και ήταν από το Μεσολόγγι. Με τίποτα δεν της πήγαινε ούτε το μικρό, ούτε το μεγάλο. Οι Ευγενίες γιορτάζουν μία μέρα πριν τα Χριστούγεννα. Και η Τζένη μαζί τους.
Κατίνα Παξινού. Αικατερίνη ήταν το πρώτο, Κωνσταντοπούλου το δεύτερο. Κατάφερε και έκανε το Κατίνα να τρίζει από αίγλη (για χρόνια "Κατίνα" άκουγα να φωνάζουν τους γαϊδάρους, θηλυκοί και αρσενικοί ένα πράγμα). Το Κωνσταντοπούλου θυμίζει ταμπέλα γιατρού κάπου στην Πελοπόννησο, οπότε μια χαρά τα 'κανε όλα. Ακόμη και σήμερα λες Παξινού και νομίζεις ότι έχεις ήδη χειροκροτήσει κάτι τεράστιο.
Ζωή Λάσκαρη. Η Ζωή Κουρούκλη στον "Κατήφορο" ή στέφθηκε Σταρ Ελλάς η Ζωή Κουρούκλη. Μπα..Δεν ακούγεται καλά. Λέγεται ότι ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της εξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια. Το επίθετο Λάσκαρη επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός δρόμου στην Κυψέλη.
Ειρήνη Παππά. Ειρήνη Λελέκου το οριτζινάλε. Φαντάζεσαι να το' χε κρατήσει; Είναι αστείο, θυμίζει πελαργό, παρατσούκλι σε σχολική τάξη, κάτι. Θα της δημιουργούσε πρόβλημα: το "Σχολείον" της Ειρήνης Λελέκου. Α παπα.
*Τα ονόματα παίρνουν το σχήμα του κάθε ανθρώπου, γίνονται αυτός ο άνθρωπος. Η συνέχεια μετά το "είμαι.."..
YΓ: Ό,τι ανέφερα είναι πασίγνωστο. Το ξέρω.
Χ.Φ