Ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που θα οδηγήσει στην εδραίωση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, εκτιμά η κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών και πρόεδρος του Τμήματος Άλκηστι Κοντογιάννη, την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΜΠΣ) με αντικείμενο «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και διά Βίου Μάθηση».
Η κ. Κοντογιάννη, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα το οποίο, τόνισε, είναι μοναδικό αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καθώς έχει ως επιπλέον «προσόντα» την ύπαρξη εξειδικευμένου αντικειμένου αλλά και εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο έχει προσκληθεί για να διδάξει αλλά και την επιδιωκόμενη διεπιστημονικότητα. Επίσης, ενώ τα αντίστοιχα προγράμματα που υπάρχουν στις παιδαγωγικές σχολές της Αθήνας έχουν μόνο θεωρητικό περιεχόμενο, το ΜΠΣ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (ΤΘΣ) θα έχει πέραν του θεωρητικού και καλλιτεχνικό και ερευνητικό περιεχόμενο.
Η κοσμήτορας του ΤΘΣ θεωρεί ότι η έναρξη του ΜΠΣ θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης τόσο για το Τμήμα και τη Σχολή Καλών Τεχνών όσο και για την πόλη του Ναυπλίου, καθώς αναμένεται να διδάξουν σε αυτό καθηγητές πολλών επιστημονικών κλάδων, προσκεκλημένοι καθηγητές από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, ειδικοί ερευνητές, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής με συναφείς ειδικότητες όπως επίσης διακεκριμένοι ερευνητές και διαπρεπείς καλλιτέχνες που δρουν εντός και εκτός Ελλάδας, εδραιώνοντας το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.
«Η πόλη του Ναυπλίου φαίνεται να αγκαλιάζει σιγά σιγά το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών», τόνισε η κ. Κοντογιάννη, «υπάρχουν όμως πολλά ακόμα να γίνουν, κυρίως στο κτιριακό ζήτημα». Ως μια διέξοδο για τη μερική επίλυση του προβλήματος της στέγασης των δραστηριοτήτων της σχολής, θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με την κ. Κοντογιάννη, η παραχώρηση στο Δήμο ή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου του δημόσιου κτηρίου της Β. Κωνσταντίνου 6 (παλιά Εφορία), που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του ΤΘΣ αλλά και συλλογικοτήτων της πόλης όπως π.χ. η Πύλη Πολιτισμού, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής κ.λπ.
Αλλά και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ήδη ανταποδίδει στην πόλη του Ναυπλίου τόσο μέσα από πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (παραστάσεις, δρώμενα κ.λπ.) όσο και με την ύπαρξη πολλών συνεργιών με την τοπική κοινωνία, όπως η δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων της Σχολής στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης (πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι κάτοικοι στην παρακολούθηση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών, ως εξωτερικοί ακροατές, λαμβάνοντας στο τέλος της παρακολούθησης των μαθημάτων σχετική βεβαίωση), η πρωτοβουλία Βιβλιο-ισό-τοπα, η έκδοση περιοδικού του Τμήματος κ.λπ.
Ποιους αφορά το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
Το καινοτόμο για την Ελλάδα μεταπτυχιακό πρόγραμμα αφορά πρωτίστως θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και κάθε ειδικότητας, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, γενικά το χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών.
Επίσης αφορά και σε άλλες ειδικότητες καθώς οι τεχνικές του εφαρμόζονται παγκοσμίως, όχι μόνο στην εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, αλλά και πολυδιάστατα σε επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς τόπους, από την ιατρική (εκπαίδευση ιατρών, απασχόληση, θεραπεία ασθενών) μέχρι την οικονομία και επιχειρηματικότητα (στελέχη επιχειρήσεων, οργάνωση και διοίκηση)
Το αντικείμενο του προγράμματος
Αντικείμενο του ΜΠΣ είναι η ανάπτυξη διαδικασιών βιωματικής μάθησης για πολλά γνωστικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα, διαχείριση ομάδας, συγκρούσεων και επιθετικότητας, ανάπτυξη και διαμόρφωση προσωπικότητας, ανάπτυξη διαπολιτισμικής και περιβαλλοντικής συνείδησης και γενικώς δυναμικής επικοινωνίας μέσω τεχνικών της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση.
Διάρκεια σπουδών - Εξάμηνα - Απουσίες
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα (δύο διδακτικά εξάμηνα και ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας).
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική (πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και εν μέρει Κυριακή).
Απουσίες γίνονται δεκτές μόνο σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος.
Εισακτέοι - Δίδακτρα
Στο ΠΜΣ θα γίνουν δεκτοί, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και επιλογή (δεν προβλέπεται διαδικασία συνέντευξης), τριάντα δύο (32) πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων, της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ.
Δεν ζητείται καμία απολύτως συνάφεια αντικειμένου, αντιθέτως επιδιώκεται η διεπιστημονικότητα.
Τα δίδακτρα για κάθε εξάμηνο σπουδών ανέρχονται στα 1.300 € (συνολικό ύψος διδάκτρων 3.900€), τα οποία καταβάλλονται με την έναρξη κάθε εξαμήνου σπουδών. [Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών από το υπουργείο έχει πλήρως περικοπεί]
Διαδικασία υποβολής φακέλων - Προθεσμία - Δικαιολογητικά
Αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις θα γίνονται δεκτές από Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014 έως και Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014. Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν εμπρόθεσμα, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή, στη Γραμματεία του ΠΜΣ του ΤΘΣ (Γραμματεία Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη 21100, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 96127, Υπεύθυνη: Καραγιάννη Μαρία) από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ώρες 10.00 - 13.00.
Ο φάκελος συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά:
1. Αίτηση υποψηφιότητας
2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
3. Αντίγραφο πτυχίου* (Βεβαίωση ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ -πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ- για όσους έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής (Φωτοαντίγραφο*).
4. Φωτοτυπία* δύο όψεων, της αστυνομικής ταυτότητας του υποψηφίου
Επίσης, εφόσον υπάρχουν, κατατίθενται:
5. Βεβαίωση εκπόνησης πτυχιακής εργασίας (από τη γραμματεία του Τμήματος) όπου θα αναγράφονται το θέμα της εργασίας, ο βαθμός και οι επιβλέποντες καθηγητές
6. Βεβαιώσεις συμμετοχής σε σεμινάρια, ερευνητικά, ευρωπαϊκά ή εκπαιδευτικά προγράμματα, κλπ. (Φωτοαντίγραφο*).
7. Αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε ελληνικά ή ξένα περιοδικά, ή/και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
8. Φωτοαντίγραφο* πτυχίου άλλου Τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
9. Φωτοαντίγραφο* άλλου μεταπτυχιακού τίτλου.
10. Φωτοαντίγραφο* αναγνωρισμένου διπλώματος γνώσης ξένων γλωσσών (επιπέδου τουλάχιστον Β2, π.χ. First Certificate in English)
11. Πιστοποίηση γνώσης Η/Υ.
12. Βεβαιώσεις επαγγελματικής εμπειρίας.
[* Σύμφωνα με το Νόμο 4250/2014(ΦΕΚ 74/Α΄/26-3-2014) . Τα πρωτότυπα πιστοποιητικά 3, 4, 8, 9, 10 θα τα επιδείξουν οι υποψήφιοι, όταν τους ζητηθούν από τη Γραμματεία του ΠΜΣ, ώστε να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος.]
Επιπλέον οδηγίες για την υποβολή του φακέλου
Στο αρχείο της αίτησης, συμπληρώστε υποχρεωτικά τη λίστα με τα δικαιολογητικά (απαραίτητα και προαιρετικά) που πρόκειται να συνυποβάλλετε. Εάν ο χώρος δεν είναι αρκετός, παρακαλούμε να συνεχίστε στο πίσω μέρος της σελίδας.
Όλα τα δικαιολογητικά θα μπορεί να είναι αντίγραφα οργανωμένα σε φάκελο/ντοσιέ με ζελατίνες με τη σειρά που τα έχετε αναφέρει στην αίτηση.
Σε κάθε ζελατίνα να αναγράφεται ο αριθμός του δικαιολογητικού που αντιστοιχεί στη λίστα της αίτησης.
Σε κάθε ζελατίνα να περιέχεται μόνο ένα δικαιολογητικό. Οι βεβαιώσεις συμμετοχής σε σεμινάρια, ερευνητικά, ευρωπαϊκά ή εκπαιδευτικά προγράμματα, κλπ. μπορούν να τοποθετηθούν σε μία ζελατίνα αρκεί να αναγράφεται καθαρά το πλήθος τους στην αίτηση.
Στο εξώφυλλο του φακέλου/ντοσιέ θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του/της υποψηφίου/ας.
Τα δικαιολογητικά που υποβάλετε στην αίτησή σας δεν επιστρέφονται.
Διαδικασία εξετάσεων και επιλογής
Οι υποψήφιοι που δεν κατέχουν ξενόγλωσσο τίτλο σπουδών θα συμμετάσχουν αρχικά σε γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα (σε επίπεδο lower), το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 12.00 έως 14.00.
Ακολούθως, οι επιτυχόντες στην ανωτέρω εξέταση, καθώς και όλοι άλλοι υποψήφιοι που κατέχουν ξενόγλωσσο τίτλο σπουδών, θα λάβουν μέρος σε γραπτές εξετάσεις σε δύο Θεματικές Περιοχές:
Παιδαγωγική και Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 12.00-15.00.
Μεθοδολογία της έρευνας με εστίαση στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 16.00-19.00.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα Κεντρικά Διδακτήρια της Σχολής Καλών Τεχνών (Ηρακλέους και Β. Γεωργίου Β΄) στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου στο Ναύπλιο.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων και του υποβαλλόμενου φακέλλου θα συνεκτιμηθούν κατά ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα.
Χορηγούμενος Τίτλος Σπουδών
Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη «Δραματική Τέχνη και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση - Master in Drama and Performing Artss in Education and Lifelong Learning.
Συνοπτικό Πρόγραμμα Μαθημάτων
Α΄ Εξάμηνο
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση: Μορφές και είδη (ECTS 4)
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής (ECTS 6)
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση: Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα (ECTS 5)
Μέθοδοι αξιολόγησης/μέτρησης θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση (ECTS 4)
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο Ι (ECTS 5)
(Σύνολο ECTS=30)
Β΄ Εξάμηνο
Παραστατικές τέχνες: Μορφές και είδη (ECTS 4)
Παραστατικές και άλλες τέχνες (ECTS 5)
Διασύνδεση Τεχνών: Πολύτεχνο δρώμενο (ECTS 6)
Μορφές θεάματος (ECTS 4)
Εκδηλώσεις πολιτισμού στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση (ECTS 6)
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση: Ερευνητικό σχέδιο ΙΙ (ECTS 5)
(Σύνολο ECTS=30)
Γ΄ Εξάμηνο
Μεταπτυχιακή εργασία (ECTS 30)
(Με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων του πρώτων δύο εξαμήνων σπουδών ο φοιτητής/τρια αναλαμβάνει σε συνεννόηση με ένα μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, ή άλλου Τμήματος της ημεδαπής, εξάμηνη μεταπτυχιακή εργασία 10.000-12.000 λέξεων, επιπλέον βιβλιογραφία και παραρτήματα.)
Πληροφορίες
Διεύθυνση Γραμματείας: Γραμματεία Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη 21100, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 96127 Υπεύθυνη: Καραγιάννη Μαρία.
Συνεχής πληροφόρηση και ανακοινώσεις για το ΜΠΣ θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών.
(Πηγή φωτογραφίας)