«Ο Ηθοποιός στο Ποιητικό Θέατρο» (Αρχαίο Δράμα). Πρόκειται για ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για τον ηθοποιό και τις ικανότητες που μπορεί να αναπτύξει όσον αφορά την ερμηνεία του Ποιητικού Λόγου και τη φωνή στο Αρχαίο Δράμα.
Σκοπό έχει: την έρευνα και την παρουσίαση του φωνητικού ήθους στον ποιητικό λόγο, την έρευνα της φωνής και του ποιητικού λόγου στο θέατρο, την ανάδειξη της απόλυτης σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ελευθερίας σε όλα τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού και της φωνής του ηθοποιού.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και αποτελεί Μεταπτυχιακό (Master Υποκριτικής) στον Ποιητικό Λόγο και στη Φωνή του Ηθοποιού. Κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι η φωνή, στην οποία άλλωστε στηρίζεται έτσι κι αλλιώς όλη η λειτουργία του θεάτρου, ιδιαίτερα όμως ο ποιητικός λόγος της αρχαίας ελληνικής ποίησης και της τραγωδίας (χωρίς να παραβλέπεται το ποιητικό έργο των Σέξπιρ, Μολιέρου, Γκολντόνι και άλλων μεγάλων ποιητών του παγκόσμιου θεάτρου).
Το πρόγραμμα αυτό διευθύνει ο Σπύρος Σακκάς και στηρίζεται από το Κέντρο Φωνητικών, το οποίο από το 1973, όταν ιδρύθηκε στις ΗΠΑ, ερευνά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής. Θα προσπαθήσει να καλύψει ένα τεράστιο έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση του σύγχρονου ηθοποιού ως προς την ερμηνεία του Ποιητικού Θεάτρου και του Αρχαίου Δράματος, το οποίο αναγκαζόμαστε δυστυχώς να διαπραγματευόμαστε με θεατρικά τεχνάσματα.Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών ιδρύθηκε από τον Σπύρο Σακκά και άλλους καλλιτέχνες και επιστήμονες, με σκοπό την εμβάθυνση και την έρευνα στην ανθρώπινη φωνή και στις δυνατότητές της. Ξεκίνησε τη δράση του το 1973 στο «Catholic University» στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο οποίο ο Σπύρος Σακκάς διετέλεσε διευθυντής της Σχολής Οπερας και καθηγητής Φωνής.
(Πηγή: Ελευθεροτυπία)